ΤΟΠΙΚΑ

Βαθιά ανάσα για 3.800 δανειολήπτες στη Μαγνησία

βαθιά-ανάσα-για-3-800-δανειολήπτες-στη-μαγ-74812

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ρύθμισης για 3.800 δάνεια, τα οποία είχαν δοθεί από ίδια κεφάλαια, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη Μαγνησία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το πλαίσιο της νέας ρύθμισης, μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, αναλύει σήμερα αποκλειστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας κ. Μάριος Μουζάλας, περιγράφοντας τους όρους της νέας ρύθμισης και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δανειολήπτες ώστε να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων.

Ο κ. Μάριος Μουζάλας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάζει αναλυτικά όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση, την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαρτίου στον Βόλο σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 6 το απόγευμα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ενωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελλάδας, και έχει στόχο την ενημέρωση των δανειοληπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Οι πλέον τυχεροί της νέας ρύθμισης θα είναι όσοι έχουν ήδη αποπληρώσει το 60% του δανείου τους, ή το ποσό που απομένει για να πληρωθεί ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, αφού το υπόλοιπο του ποσού διαγράφεται. Η κατηγορία αυτών των δανειοληπτών, υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά που πιστοποιούν την αποπληρωμή, θα λάβουν εξοφλητική βεβαίωση και το σπίτι θα περιέλθει πλέον στην απόλυτη κυριότητά τους.

Να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο των τριών ρυθμίσεων που έχει αποφασίσει το Υπ. Εργασίας, για τους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών και τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ.

Ήδη εδώ και δύο μήνες «τρέχει» η πρώτη ρύθμιση που αφορά στην έκδοση των παραχωρητηρίων σε ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών. Έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά σε όλη την επικράτεια 11.500 αιτήσεις, ενώ εξαιτίας του ενδιαφέροντος που υπάρχει, ο κ. Μουζάλας, μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προαναγγέλλει παράταση μετά τις 25 Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων.

Το πλαίσιο της νέας ρύθμισης

Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τους δανειολήπτες που είχαν δανειοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ, προσδιορίζεται χρονικά αρχές Ιουνίου. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Στα σημαντικότερα «ευεργετήματα» συγκαταλέγεται η διαγραφή των χρεών κάτω των 6.000 ευρώ. Όσοι δηλαδή έχουν χρέος από 0,1 ευρώ μέχρι 5.999,99 ευρώ, θα θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους και τελειώνει.

Ακόμη, οι τόκοι υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες μέχρι τώρα, θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού, ενώ επίσης οι κεφαλοποιημένοι τόκοι θα διαγράφονται και το δάνειο θα επανέλθει στο αρχικό ποσό του.

Υπάρχουν επίσης ειδικές εκπτώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Eιδικότερα, τα βασικότερα σημεία της νέας ρύθμισης, όπως τα παρουσίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μουζάλας, είναι τα εξής:

* Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000 ευρώ ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους.

Υπολογίζεται ότι με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση, πανελλαδικά από τους 81.885 δανειολήπτες συνολικά που εντάσσονται στην κατηγορία όσων δανειοδοτήθηκαν από πόρους του πρώην ΟΕΚ, απαλλάσσονται περίπου 47.000 δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση, ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες δόσεις τους να μειώνονται κατά 50% έως και 70%.

Η ίδια ρύθμιση, θα επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους, ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έτσι επίσης θα ισχύσουν τα παρακάτω:

*Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμός των τυχών καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο.

* Επαναπροσδιορισμός του ύψους του δανείου με ελάφρυνσή του κατά 15% για όλους τους δανειολήπτες.

* Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10% για τις λεγόμενες «ευάλωτες» ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ κ.λπ.) και κατά 20% για τους πολύτεκνους.

* Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής.

* Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής.

*Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής.

«Ανάσα για δεκάδες δανειολήπτες»

«Πρόκειται για μία μεγάλη στεγαστική πολιτική παρέμβαση που έγινε έως σήμερα, καθώς αποκαθίσταται η έννοια της κοινωνικής παροχής και αλληλεγγύης, που βάζει ένα τέλος στην πολιτική κερδοσκοπίας και πελατειακών σχέσεων που ασκήθηκε στο παρελθόν σε βάρος των εργαζομένων», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μάριος Μουζάλας.

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση, μαζί με εκείνη που ήδη τρέχει και αφορά στα παραχωρητήρια εργατικών κατοικιών, και με την επόμενη που σύντομα θα εφαρμοστεί και αφορά στα τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ, δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, αλλά εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου και της κυβέρνησης. Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που άφησαν πίσω τους ο τ. ΟΕΚ και το παλαιό πολιτικό σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξη και άσκηση μίας νέας στεγαστικής πολιτικής κάλυψης των πραγματικών αναγκών στέγης», πρόσθεσε επίσης ο κ. Μουζάλας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί από το Υπ. Εργασίας ο νέος στεγαστικός σχεδιασμός για «την κάλυψη πραγματικών και όχι πελατειακών αναγκών, την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους», όπως καταλήγει ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου