ΤΟΠΙΚΑ

Αναβίωσε και πάλι η Ακολουθία της Παννυχίδος

αναβίωσε-και-πάλι-η-ακολουθία-της-πανν-75591

Η παλαιά και ξεχασμένη Ακολουθία της Παννυχίδος, του Βυζαντινού Ασματικού (κοσμικού) τυπικού, τελέστηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πολλών φιλακόλουθων πιστών.

Στην ακολουθία έψαλε ο χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του Βυζαντινού Ασματικού Τυπικού από το Μοναστηριακό, το οποίο κυριαρχεί σήμερα στην Λατρεία μας. Επεσήμανε τα έντονα Παλαιοδιαθηκικά στοιχεία, που διασώζει η εν λόγω Ακολουθία, όπως πληθωρικά συνέβαινε στους πρώτες αιώνες της Χριστιανικής Εκκλησίας, ενώ εξήρε το κάλλος της γλώσσας από το οποίο κοσμείται η Παννυχίδα.

Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο κατανυκτικό κλίμα της Τεσσαρακοστής, αλλά και στην προσμονή της Ανάστασης, που γεμίζει την ψυχή μας με χαρά: «Η Ανάσταση διώχνει τον φόβο του θανάτου, μας βεβαιώνει για την αθανασία μας, για την κληρονομιά του Παραδείσου».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες, που απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της Παννυχίδος και εξήρε την άριστη συνεργασία και εμπιστοσύνη με σύνολο τον Ιεροψαλτικό κόσμο:«Οι Ιεροψάλτες αποτελούν στήριγμα στην Λατρείας μας και εξ ονόματος του λαού συμβάλλουν στην συλλειτουργία Κλήρου και λαού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου