ΤΟΠΙΚΑ

Υποδοχή 46 μαθητών του Παλέρμο στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου

υποδοχή-46-μαθητών-του-παλέρμο-στο-6ο-γυμ-75857

Σαράντα έξι μαθητές από το σχολείο Vittorio Emmanuelle του Παλέρμο και τέσσερις συνοδούς εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε χθες το πρωί το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο αδελφοποίησης των δύο σχολικών μονάδων. Το ξεχωριστό με το συγκεκριμένο σχολείο της Ιταλίας είναι ότι οι μαθητές του, εκτός από την αρχαία ελληνική γλώσσα διδάσκονται, με δική τους επιλογή, ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα νέα ελληνικά, τα τελευταία τρία χρόνια. Το δυστυχές είναι ότι η σύμβαση της Ελληνίδας φιλολόγου που έχει αποσπαστεί στο σχολείο, λήγει στο τέλος της σχολικής χρονιάς και κανείς δεν γνωρίζει -δεδομένων των περικοπών που γίνονται- αν από το νέο σχολικό έτος οι μαθητές θα μπορούν να διδάσκονται τα νέα ελληνικά.

Η ιταλική ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών θα παραμείνει στον Βόλο -φιλοξενούμενη του 6ου Γυμνασίου έως και σήμερα. Κάθε δύο χρόνια, το σχολείο επισκέπτεται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης τον Βόλο, και αντίστοιχα το 6ο Γυμνάσιο επισκέπτεται το σχολείο του Παλέρμο.

«Παρακολουθώ το πρόγραμμα από την Α’ Γυμνασίου. Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς, που ερχόμαστε σε επικοινωνία με συνομηλίκους μας. Και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη που η γλώσσα μου διδάσκεται σε ένα σχολείο του εξωτερικού. Είναι πραγματικά ξεχωριστό, δεδομένης και τη δυσκολίας που έχει η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας», ανέφερε η μαθήτρια της Γ’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Ιωάννα Θωμαλή – Κοτρώτσιου.

Από την πλευρά της, η Μπεατρίσια, μαθήτρια του Παλέρμο, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ανακάλυψης της ελληνικής γλώσσας. «Είναι πολύ όμορφο να ανακαλύπτεις νέες κουλτούρες, νέες γλώσσες. Μελετώ στο σχολείο αρχαία ελληνικά και μέσα από τη διδασκαλία των νέων ελληνικών βλέπω την εξέλιξη της γλώσσας, και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», είπε.

Τα δύο σχολεία έφερε σε επαφή και οδήγησε στην αδελφοποίηση μία βαθιά φιλία μεταξύ της φιλολόγου του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Βασιλικής Πατσαρούχα, και της φιλολόγου του ιταλικού σχολείου Αντονέλας Σόρτσι.

«Τα παιδιά ζήτησαν και διδάσκονται τα νέα ελληνικά μετά από μία επίσκεψή μας στο σχολείο τους στην Ιταλία. Το κάνουν με γνώμονα την αγάπη για την Ελλάδα και τη γλώσσα μας», ανέφερε η κ. Πατσαρούχα υπογραμμίζοντας ότι το 6ο Γυμνάσιο Βόλου είναι επίσης αδελφοποιημένο με τέσσερα ακόμη σχολεία της Ιταλίας, ένα κοντά στη Νάπολη και τρία στα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας.

«Στους μαθητές αρέσει η διδασκαλία των ελληνικών. Διαβάζουν αρχαία κείμενα, συζητάμε για θέματα ενδιαφέροντα και σύγχρονα όπως το θέατρο», είπε από την πλευρά της η κ. Σόρτσι, εκφράζοντας την αγωνία της αν από το νέο σχολικό έτος, το Υπουργείο Παιδείας θα εγκρίνει θέση φιλολόγου για τη συνέχιση της εκμάθησης της νέας ελληνικής γλώσσας στο σχολείο της Ιταλίας.

Στις δυσκολίες του προγράμματος αδελφοποίησης αναφέρθηκε ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, σύμφωνα με τον οποίο «το κράτος δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια. Ο,τι γίνεται, γίνεται με έξοδα των ίδιων των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου