ΤΟΠΙΚΑ

«Το πετ κοκ είναι 100 φορές χειρότερο»

το-πετ-κοκ-είναι-100-φορές-χειρότερο-76603

«Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που προωθείται στον ΧΥΤΑ Βόλου με τη μηχανική επεξεργασία 50.000 τόνων ετησίως για την παραγωγή SRF και την παραγωγή πολύ καλής ποιότητας κομπόστ από βιοαπόβλητα 15.000 τόνων, είναι η ενδεδειγμένη τεχνολογικά λύση, κατ’ επιταγή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Το εργοστάσιο θα δώσει λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η παραγωγή SRF δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ η καύση του -εφόσον γίνει υπό αυστηρούς όρους κατασκευής και επίβλεψης- είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που έχει προχωρήσει όλος ο πολιτισμένος κόσμος». Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην Πρύτανης Ε.Μ.Π και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στην ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Στην ημερίδα το παρών έδωσαν στελέχη της δημοτικής αρχής, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, η πολιτευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Ελενα Αντωνοπούλου, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Ιφιγένεια Ηλιοπούλου και ελάχιστοι πολίτες. Διαμαρτυρόμενοι πολίτες που συμμετείχαν επανειλημμένως στα δημοτικά συμβούλια, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, χθες δεν παραβρέθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απηύθυνε πρόσκληση στους αντιδρώντες στον σχεδιασμό του εργοστασίου: «Φέρτε μέχρι 30 Απριλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία, μία άλλη επιστημονική πρόταση για τη μορφή του εργοστασίου που να είναι καλύτερη από αυτή που έχουμε προτείνει και θα την αλλάξουμε».

Με την έναρξη της ημερίδας, ο κ. Ανδρεόπουλος αναφέρθηκε στις υποχρέωση της χώρας έως το 2030 να θάβει μόνο το 10% των απορριμμάτων της σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει από τσουχτερά πρόστιμα. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός, βάσει του οποίου προβλέπονται τα εξής βήματα: μη παραγωγή σκουπιδιών, επανάχρηση, ανακύκλωση, ανάκτηση άλλης μορφής και θάψιμο του υπολείμματος που δεν θα ξεπερνά το 10%.

Όπως ανέφερε, η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που προτείνει ο Δήμος Βόλου ακολουθεί ακριβώς τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, και χαρακτήρισε ως ενδεδειγμένη τη λύση της παραγωγής SRF και κομπόστ, έναντι άλλων επιλογών.

Υποστήριξε ότι σε όλες της μονάδες που σχεδιάζονται στην Ελλάδα επιλέγεται η κομποστοποίηση μαζί με μία ακόμη μορφή ανάκτησης, και τόνισε ότι το SRF είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον επεξεργασία γιατί δεν εκλύεται άνθρακας. Το SRF χαρακτηρίστηκε πιο εξευγενισμένο από το RDF εναλλακτικό καύσιμο, ενώ το CLO (κακής ποιότητας κομπόστ από σκουπίδια και οργανικά απόβλητα) χαρακτηρίστηκε μη ενδεδειγμένη λύση.

Πρωτοπόρο στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων χαρακτήρισε τον Δήμο Βόλου ο κ. Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, Δρ. Χημικός Μηχανικός, μελετητής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος VMA, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι στους επτά-οκτώ δήμους της χώρας που θα ακολουθήσει τη λύση που χαρακτηρίστηκε ως βέλτιστη περιβαλλοντικά και οικονομικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της ταφής, και πάνω σε αυτή την επιταγή έγινε ο σχεδιασμός.

100 φορές χειρότερο το πετ κοκ

Οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν ότι κατά την παραγωγή του το SRF δεν εκλύει στην ατμόσφαιρα ούτε διοξίνες ούτε φουράνια, και τόνισαν ότι η καύση του είναι επ’ ωφελεία της οικονομίας και του περιβάλλοντος, εφόσον γίνει υπό αυστηρούς όρους. «Είναι όνειρο θερινής νυκτός να συζητάμε ότι η ΑΓΕΤ και η κάθε βιομηχανία θα κάψει υδρογόνο που είναι το καλύτερο», ανέφεραν.

Επιχείρησαν δε να αποσυνδέσουν το θέμα της μορφής του εργοστασίου στον ΧΥΤΑ από την προμήθεια της ΑΓΕΤ με… καύσιμη ύλη. Όπως ανέφεραν, σήμερα η ΑΓΕΤ καίει RDF από την Ιταλία, ενώ χαρακτήρισαν το πετ κοκ, που επίσης χρησιμοποιεί η τοπική τσιμεντοβιομηχανία, 100 φορές πιο επιβλαβές.

Στον διάλογο πήραν μέρος πολίτες που χαρακτήρισαν τα σκουπίδια χρυσό, τον οποίο στο εξωτερικό εκμεταλλεύονται ως δευτερογενές καύσιμο, άφησαν αιχμές για στοχευμένη δαιμονοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων όπως είχε γίνει με την υγραεριοκίνηση των οχημάτων, ζήτησαν ωστόσο να ενισχυθεί ο τομέας της ανακύκλωσης με περισσότερους κάδους στις γειτονιές, για να γίνεται η λεγόμενη διαλογή στην πηγή.

Στις προβλέψεις του εθνικού σχεδιασμού αναφέρθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής, ψέγοντας τη δημοτική αρχή ότι δεν εξάντλησε όπως προβλέπεται τα περιθώρια ανακύκλωσης πριν υιοθετήσει τη λύση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Υποστήριξε δε ότι για την παραγωγή SRF απαιτείται μεγάλη θερμογόνος δύναμη.

«Ζούμε στην πραγματικότητα και δεν αλλάζουν όλα με ένα κουμπάκι. Όλα τα βήματα του εθνικού σχεδιασμού θα ακολουθηθούν, θέλουμε την πρόληψη αλλά το εργοστάσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να μην καταλήγει στον ΧΥΤΑ παρά μόνο 10% υπόλειμμα», η απάντηση που πήρε από τους δύο ομιλητές.

Για το θέμα μίλησε και η πολιτευτής της Ν.Δ. Ελενα Αντωνοπούλου, υποστηρίζοντας ότι το SRF είναι καλύτερο από το πετ κοκ κι ότι για την κατασκευή του εργοστασίου θα κατατεθούν περιβαλλοντικές μελέτες και θα γίνουν έλεγχοι. Η ίδια μάλιστα υποστήριξε ότι θα είναι καλύτερο η ΑΓΕΤ να καίει το εναλλακτικό καύσιμο που θα παράγει ο Βόλος και «θα ξέρουμε τι είναι», παρά το RDF που έρχεται από την Ιταλία. Ζήτησε ωστόσο ενεργοποίηση των πολιτών στο θέμα της ανακύκλωσης.

Αποχωρήσεις εν μέσω διαμαρτυριών

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών κατά της καύσης, Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, επιχείρησε να παρουσιάσει την πρόταση της κίνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Αφήστε τα αυτά που ξέρετε για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Χορτάσαμε από κινήματα. Οι πολίτες το ξέρουν το κίνημα πολιτών;», παρενέβη σε έντονο ύφος ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, μην επιτρέποντας στην κ. Ηλιοπούλου να μιλήσει. Από τις θέσεις του κοινού έντονα αντέδρασε ο κ. Κανελλής: «Αυτό είναι διάλογος; Αποφεύγεις το διάλογο. Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να σέβεται τον κόσμο. Οι άλλοι δεν έκαναν τοποθετήσεις;», έλεγε πριν αποχωρήσουν διαμαρτυρόμενοι μαζί με την κ. Ηλιοπούλου.

Αμέσως μετά τις αποχωρήσεις, ο κ. Μπέος ξεκαθάρισε ότι εργοστάσιο σήμερα δεν υπάρχει, όμως η ΑΓΕΤ καίει RDF από την Ιταλία. Απηύθυνε πρόσκληση κατάθεσης καλύτερης μελέτης για τη μορφή του εργοστασίου, ενώ αναφέρθηκε στην επικείμενη σύσκεψη στην ΑΓΕΤ στις 30 Μαρτίου και στο ραντεβού που θα επιδιώξει ο δήμος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Άφησε δε αιχμές κατά πολιτικών προσώπων που μαζί «με δέκα μπαχαλάκηδες συμπαρασύρουν απλούς πολίτες, πιστεύοντας ότι έτσι κάνουν αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή».

Ο δήμος

Από τον Δήμο Βόλου ανακοινώθηκαν τα εξής: «Η ημερίδα ήταν άκρως διαφωτιστική και αποκαλυπτική. Διαφωτιστική, γιατί κορυφαίοι επιστήμονες ανέλυσαν λεπτομερώς τον σχεδιασμό, τον τρόπο λειτουργίας και τις τυχόν επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, από την συγκεκριμένη μονάδα. Αποκαλυπτική γιατί η συντριπτική πλειονότητα των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου και οι διάφοροι μπαχαλάκηδες, που σε κάθε ευκαιρία συρρέουν για να προκαλέσουν ταραχές και προβλήματα, τράπηκαν, έντρομοι, σε φυγή, αδυνατώντας προδήλως να ανταπεξέλθουν σε ένα επιστημονικό και τεκμηριωμένο διάλογο, με επιχειρήματα και όχι με κραυγές και αναθέματα.

Πλέον μετά τη σημερινή συμπεριφορά τους έπεισαν και τον πιο καλόπιστο και καλοπροαίρετο πολίτη, ότι δεν επιδιώκουν την αναζήτηση της βέλτιστης και πιο αποτελεσματικής λύσης για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, αλλά δρουν με ιδιοτέλεια και με κίνητρα που εξυπηρετούν ιδεοληψίες, κομματικές πολιτικές, ενδεχομένως και αλλότρια συμφέροντα».

H ΠΠΜ

Από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, που δεν συμμετείχε στην ημερίδα, έγινε χθες το ακόλουθο σχόλιο:

«Περίπου τριάντα άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των εισηγητών, παραβρέθηκαν στη σημερινή «Ημερίδα» του Δήμου Βόλου για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στο ΧΥΤΑ Βόλου. Όταν ο κόσμος σε φτύνει και εσύ νομίζεις ότι ψιχαλίζει, είναι πρόβλημά σου!

Όσον δε για τις επιστημονικές αναλύσεις που αναπτύχθηκαν, απομονώνουμε το ότι το pet cock είναι 100 φορές πιο επικίνδυνο από το RDF και απονέμουμε βραβείο στον εισηγητή!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου