ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά τροποποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων η ΛΑΣ Θεσσαλίας

ζητά-τροποποίηση-του-σχεδιασμού-διαχ-77476

Επερώτηση για την καύση στερεών αποβλήτων από απορρίμματα στην ΑΓΕΤ στον Βόλο, κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ζητά την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και πρωτοβουλίες για την ακύρωση των μελετών και αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Μετά την ειδική συνεδρίαση που έγινε στον Βόλο πριν 10 μήνες, με θέμα αυτό το σοβαρό ζήτημα, που αφορά τη δημόσια υγεία, ύστερα και από το καθολικό αίτημα των κατοίκων του Βόλου που εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων, καθώς επίσης και με μαζικές κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας πήρε απόφαση κατά της καύσης SRF/RDF.

Είναι γνωστό ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας είχαμε εκφράσει τότε την διαφωνία μας με το σκεπτικό της απόφασης και με τη διάτρητη επιχειρηματολογία της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έθετε ως προϋπόθεση τη «νομιμότητα» για την καύση, την ύπαρξη δήθεν ασφαλών πρακτικών, τακτικών ελέγχων, καθώς επίσης και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και ορίων. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, υπολογίζουν πρώτα και κύρια τα κέρδη τους, εις βάρος ακόμη και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου αυτή η καλοφτιαγμένη αστική νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα να σκορπούν τους τοξικούς ρύπους στο περιβάλλουν, αρκεί «ο ρυπαίνων να πληρώνει», αγοράζοντας δικαιώματα στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις και το «αυστηρό» ύφος των δηλώσεάν σας κ. περιφερειάρχη, όπως και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας των κατοίκων του Βόλου, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τους «λεονταρισμούς» εφαρμόζει και σ’ αυτό το θέμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών εις βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα στην υγεία και στο καθαρό περιβάλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου