ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές στα χνάρια του Ερατοσθένη

μαθητές-στα-χνάρια-του-ερατοσθένη-77610

Σε μια ανακαλυπτική δραστηριότητα ηλικίας τουλάχιστον 2.250 ετών συμμετέχουν μαθητές από τουλάχιστον τρία Γυμνάσια της Μαγνησίας. Το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, αναλαμβάνουν να εκτελέσουν σήμερα και αύριο το «Πείραμα του Ερατοσθένη», μετρώντας την περιφέρεια της Γης με απλά μέσα από την αυλή του σχολείου τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, χρησιμοποιούν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας, και με τη βοήθεια απλών μέσων, όπως μία μεζούρα, μετρούν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις τους, υπολογίζουν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και δουλεύοντας συνεργατικά με τους μαθητές άλλων σχολείων που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό μήκος με το δικό τους, καταλήγουν με εξαιρετική ακρίβεια στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Το πείραμα για τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Βόλου ξεκίνησαν στις 12:20 σήμερα το μεσημέρι. Το σχολείο θα συνεργαστεί με αντίστοιχες σχολικές μονάδες στο Γεράκι Λακωνίας και στην Αθήνα, για να συγκρίνει τις τιμές και να βρει την περίμετρο της Γης.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Νίκη Χατζηκυριάκου, στην εκτέλεση του πειράματος θα λάβουν μέρος χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, ωστόσο όλοι οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το πείραμα που θα γίνει στην αυλή του σχολείου.

Το σκηνικό που έχει στηθεί στο προαύλιο του συγκροτήματος Μουρτζούκου θα είναι εντυπωσιακό: στο σημείο όπου θα γίνει το πείραμα, οι μαθητές ζωγράφισαν τη γη, δίνοντας έμφαση στην Ευρώπη, όπου ανήκει το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, και στην Αφρική, δεδομένου ότι το πείραμα έγινε στην Αλεξάνδρεια. Μόλις οι μετρήσεις ολοκληρωθούν, έντεκα μαθητές θα «κυκλώσουν» τη γη και με τα σώματά τους θα γράψουν το όνομα «Ερατοσθένης».

Ηδη από χθες ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά, ακόμη και με πτήσεις drone για τη λήψη πανοραμικού βίντεο και φωτογραφιών.

«Είναι από τα ομορφότερα και πιο απλά πειράματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν μαθητές με μεγάλη ευκολία. Φέτος μάλιστα φροντίσαμε να κάνουμε το πείραμα διαθεματικό, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων», ανέφερε η κ. Χατζηκυριάκου.

Το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας και το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τόσο σήμερα όσο και αύριο, ανήμερα της εαρινής ισημερίας, τις δικές τους μετρήσεις.

Θα συμμετέχουν η Β’ και η Γ’ τάξη των σχολείων, που βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου στις 12:34 προκειμένου να αρχίσουν τις μετρήσεις. «Θα πάρουμε τις τιμές και θα τις συγκρίνουμε τα δύο σχολεία. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο για τους μαθητές», σχολίασε ο διευθυντής του 3ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Απόστολος Βακρατσάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου