ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Δούρας: Νέες θεραπείες καρδιακής ανεπάρκειας

αλ-δούρας-νέες-θεραπείες-καρδιακής-αν-79229

Το μεγάλο στοίχημα για την καρδιακή ανεπάρκεια, που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της ασθένειας σε πρώιμα στάδια και τη μείωση των δεικτών θνησιμότητας, έχει βαλθεί να κερδίσει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Πρόσφατη έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του επιστημονικού έργου της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Αχιλλοπούλειο, έδειξε ότι ποσοστό 44% ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια βιώνει ήδη την κατάθλιψη, γεγονός που ηχεί ως «καμπανάκι» για τον ιατρικό κόσμο. Ωστόσο, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Αλέξανδρος Δούρας διαβεβαιώνει ότι «οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να απολαμβάνουν μία φυσιολογική ζωή σε προσωπικό επίπεδο, αρκεί τα συμπτώματά τους να τεθούν υπό έλεγχο».

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εφοδιασμένος με τα αποτελέσματα των πρόσφατων σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στην Καρδιολογία, ο διευθυντής της Κλινικής, Αλ. Δούρας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις προσδοκίες που δημιουργούν οι νέες θεραπείες που ήδη δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΓΝΒ, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι σύγχρονες θεραπείες, σε συνδυασμό με ορισμένα νέα φάρμακα που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεσή τους, ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τους περιορισμούς που υφίστανται στην προσωπική τους ζωή όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός ότι «υπάρχουν τρόποι ώστε οι ασθενείς να ζούνε μία απολύτως φυσιολογική προσωπική ζωή», όπως λέει, αντιμετωπίζοντας έτσι την κατάθλιψη που κυριεύει ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως ανδρών που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια.

Στο Αχιλλοπούλειο εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα λειτουργήσει Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Στόχος είναι να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα να μειωθούν οι νοσηλείες των ατόμων που πάσχουν. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, υψηλό κόστος και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών στο μέλλον, ενώ επίσης μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Ελλάδα είναι 300-400 χιλιάδες ασθενείς. Η νόσος αφορά το 10% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 και το 1-2% του γενικού πληθυσμού κάτω των 65. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν ακόμη αυξημένη θνητότητα, που αγγίζει το 50% στην πενταετία. Βέβαια στα πρώιμα στάδια η θνητότητα είναι περίπου 20% στην πενταετία, ενώ στα τελικά στάδια η θνητότητα αγγίζει το 80-90% τον χρόνο. Σήμερα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, αποτελούν το 4% των συνολικών εισαγωγών.

Οι νέες θεραπείες αλλάζουν τα δεδομένα

Μια ενδιαφέρουσα ενότητα, που απασχόλησε τα πρόσφατα σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αφορούσε ορισμένες τελείως νέες θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια. Επειδή παρά τις ευνοϊκές επιδράσεις της τρέχουσας θεραπείας, η νοσηρότητα όσο και η θνητότητα παραμένει υψηλή, η έρευνα έχει στραφεί διεθνώς σε φάρμακα τελείως διαφορετικά από τα υπάρχοντα.

Συνοπτικά, η τρέχουσα θεραπεία αποσκοπεί στην αποφόρτιση της καρδιάς και στη μείωση του συμπαθητικού stress, επιδρώντας στην καρδιά ως σύνολο και στις αντιστάσεις στην κυκλοφορία. Οι νεότερες θεραπείες στοχεύουν σε αυτό καθεαυτό το μυοκαρδιακό κύτταρο, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τον μεταβολισμό του, για αυτό και χαρακτηρίζονται μεταβολικές θεραπείες, ή την ενεργειακή απόδοση των ενδοκυτταρικών μιτοχονδρίων, για αυτό και η άλλη κατηγορία αφορά στις μιτοχονδριακές θεραπείες.

«Τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά και κάποιες ουσίες είναι σε δοκιμή φάσης ΙΙΙ, δηλαδή λίγο πριν την κυκλοφορία τους», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δούρας.

Να σημειωθεί, πως στο πλαίσιο του ίδιου σεμιναρίου, έγινε επίσης παρουσίαση των δεδομένων που αφορούν στο νεότερο φάρμακο Σακουμπιτρίλη, το οποίο βελτιώνει την πρόγνωση, σε σχέση με την παραδοσιακή θεραπεία με ανταγωνιστές Αγγειοτενσίνης, σε ασθενείς με ελαφρά, μέτρια ή μετρίως σοβαρά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όταν όμως χορηγείται σε ασθενείς στους οποίους τα συμπτώματα επιμένουν, ή ασθενείς που κάνουν συχνές εισαγωγές στο Νοσοκομείο.

Παρουσιάστηκαν ακόμη τα δεδομένα της ελληνικής καταγραφής για τις μυοκαρδίτιδες, που αποτελούν μια αυξανόμενη νόσος τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως στην καταγραφή συμμετέχει και το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, δίνοντας σημαντικές πολλές πληροφορίες για την επιδημιολογία της μυοκαρδίτιδας, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αντιμετώπισή της.

Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι τα Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας, σε διασύνδεση με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει από 70 καρδιολόγους μια πανελλήνια προσπάθεια οργάνωσής τους.

Μεταξύ των γιατρών που έχουν αναλάβει να θέσουν τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου είναι και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου. Η πρόταση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει δεσμευτεί πως θα ενισχύσει αυτή τη δομή.

Ο κ. Δούρας δίνει έμφαση στην πρόληψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί την καλύτερη παρέμβαση. «Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας οργανώνουμε ήδη το Ιατρείο Κ.Α., και ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι στη διάθεση των πολιτών», σημειώνει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Το «όπλο» κατά της κατάθλιψης

Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες της νόσου είναι σημαντικές και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Σε ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αναγορεύεται η κατάθλιψη, που κατά μέσο όρο πανελλαδικά παρατηρείται σε ένα ποσοστό 25-50%. Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας, το ποσοστό κατάθλιψης στους ασθενείς του Αχιλλοπούλειου με καρδιακή ανεπάρκεια, μετρήθηκε στο 44%.

«Είναι μια κατάσταση την οποία θα πρέπει να αναζητούν οι καρδιολόγοι, γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής και ίσως και την πρόγνωση των ασθενών», παρατηρεί με νόημα ο κ. Δούρας.

Στην ίδια ενότητα της ποιότητας ζωής, έγινε για δεύτερη φορά φέτος στο ίδιο σεμινάριο -υπό την προεδρία του κ. Δούρα- αναφορά στη σεξουαλική ζωή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Επιμελητής Α΄ του Καρδιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου, Θ. Κυρλίδης, και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι οι ασθενείς που μπορούν να έχουν ήπιες καθημερινές δραστηριότητες, μπορούν και πρέπει να έχουν σεξουαλική ζωή. Επίσης έγινε αναφορά στις τεχνικές και σε φαρμακευτική βοήθεια (π.χ. σιλντεναφίλη) που μπορεί, υπό προϋποθέσεις να χορηγείται στους ασθενείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου