ΤΟΠΙΚΑ

Τέσσερις απόλυτα προσβάσιμες παραλίες στον Δήμο Βόλου

τέσσερις-απόλυτα-προσβάσιμες-παραλί-80475

Τα καλοκαιρινά τους μπάνια σε τέσσερις διαφορετικές παραλίες του Δήμου Βόλου θα μπορούν σύντομα να απολαμβάνουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, και μάλιστα αυτόνομα. Μέχρι στιγμής αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα μέσω του seatrack υπάρχει μόνο στην παραλία του Αναύρου. Εντός των επόμενων μηνών, τρεις ακόμη παραλίες εξοπλίζονται με το σύστημα seatrack, και όχι μόνο, προκειμένου τα άτομα με κινητική αναπηρία να απολαμβάνουν ισότιμα με άλλους πολίτες τα μπάνια τους στη θάλασσα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστούν προσβάσιμες οι παραλίες του Δήμου Βόλου, προβλέπονται παρεμβάσεις τόσο στην πλαζ του Αναύρου, όπου είναι ήδη εγκατεστημένο το seatrack, όσο και σε τρεις ακόμη παραλίες: στις Αλυκές (κοντά στον πρώτο δημοτικό χώρο στάθμευσης), στη Ν. Αγχίαλο (στην αρχή της οδού Διαμαντοπούλου) αλλά και στα Κάτω Λεχώνια (στη θέση «Καρνάγιο»).

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βόλου Θάνο Θεοδώρου, επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες τέσσερις παραλίες αφενός για να «πιάσουν» τα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, αφετέρου με κριτήριο την επισκεψιμότητα αλλά και τη μορφολογία του εδάφους. Εξάλλου και οι τέσσερις παραλίες έχουν άμεση προσβασιμότητα και σύνδεση με το οδικό δίκτυο.

Στις τέσσερις παραλίες, εκτός από το seatrack, το σύστημα που επιτρέπει σε αναπηρικά αμαξίδια να κινούνται μέχρι τη θάλασσα και οι χρήστες τους να μπαίνουν μέσα χωρίς να χρειάζονται βοήθεια, θα εγκατασταθούν επίσης χημικές τουαλέτες ΑμεΑ, αποδυτήρια για ΑμεΑ, ξύλινοι διάδρομοι κίνησης, ομπρέλες σκίασης, ενώ θα υπάρχει και σήμανση με τις κατάλληλες πληροφοριακές πινακίδες.

Η πρόταση του Δήμου Βόλου θα υποβληθεί προς έγκριση και χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με τίτλο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» και είναι συνολικού προϋπολογισμού 212.188,80 ευρώ (53.047,20 ευρώ για κάθε παραλία).

Προηγουμένως, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 2:30 το μεσημέρι.

Στόχος είναι ο δήμος να χρηματοδοτηθεί άμεσα και να μπορούν να γίνουν οι παρεμβάσεις από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Προσλήψεις προσωπικού για τις παραλίες

Στην ίδια συνεδρίαση, αναμένεται να εγκριθεί η πρόσληψη 25 εργατών καθαριότητας ΥΕ και πέντε οδηγών οχημάτων καθαριότητας με άδεια γ’ κατηγορίας ΔΕ, που θα καλύψουν ανάγκες καθαριότητας στις παραλίες του Δήμου Βόλου.

Οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας δύο μηνών από 15 Μαΐου έως 15 Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υφίστανται τους καλοκαιρινούς μήνες αναφορικά με τον καθαρισμό των ακτών, και λόγω της συμμετοχής του Δήμου Βόλου στο Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες».

Εξάλλου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και πέραν των άλλων, εκπορευόμενων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποχρεώσεών του, ο Δήμος Βόλου πρέπει να διατηρεί τις ακτές αυτές καθαρές, σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την περίοδο ισχύος του προγράμματος, ειδικά δε σε τρεις από αυτές (Αγριά, Αμφανών, Αμαρρυλίδος), όπου δεν υπάρχει ναυαγοσώστης για να έχει την ευθύνη του χώρου συνεχώς, από τις 10 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα, σε καθημερινή βάση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου