ΤΟΠΙΚΑ

Με συντονισμένες ενέργειες επουλώνονται σταδιακά οι πληγές στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

με-συντονισμένες-ενέργειες-επουλώνο-80577

Μάχη με το χρόνο για την αντιμετώπιση των τεράστιων ζημιών που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνουν σε διάφορα σημεία οι υπηρεσίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου προκειμένου να επουλωθούν οι περισσότερες πληγές στα δίκτυα υποδομών και ύδρευσης και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην τουριστική και αγροτική οικονομία της περιοχής.

Σε συντονισμό με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες ενεργούν αδιάλειπτα στην περιοχή όπως και του Υπουργείου Υποδομών, έχουν προκύψει σημαντικά αποτελέσματα στις αποκαταστάσεις, έστω προσωρινού χαρακτήρα, στο πρωτεύον οδικό δίκτυο καθώς και στα επιμέρους δίκτυα προς την ακτογραμμή.

“Ο κοινός αγώνας αποδίδει. Από την πρώτη στιγμή, επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης, απευθύναμε κάλεσμα συστράτευσης όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης καταστροφής και η ανταπόκριση ήταν πλατιά και ουσιαστική.

Αυτό το μεγάλο μέτωπο για τη δημιουργική αποκατάσταση του Πηλίου, λειτούργησε κάτω από δυσχερείς συνθήκες και πέτυχε να διατηρηθεί σε αξιοσημείωτο επίπεδο η κανονικότητα στον Δήμο.

Ήδη, το κεντρικό δίκτυο είναι προσπελάσιμο και σήμερα – αύριο ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις αποκατάστασης βατότητας στο κάθετο δίκτυο προς τους παραλιακούς οικισμούς.

Εκτός των άλλων ατυχιών, έπρεπε να δράσουμε χρονικά και στην πιο πρόωρη Πασχαλινή περίοδο των τελευταίων ετών ώστε να διατηρήσουμε την δυναμική των προορισμών μας και να μην χαθεί η περίοδος για χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού.

Παράλληλα με διάφορες αποκαταστάσεις, αρχίζουν και τα έργα στην παραλιακή του Αι- Γιάννη ενώ πιέζουμε για την ολοκλήρωση αυτοψιών αποκατάστασης ζημιών σε κατοικίες και άλλα ακίνητα που εμφάνισαν διάφορα προβλήματα.

Οι δράσεις γίνονται ταυτόχρονα και στα δίκτυα ύδρευσης και σε ποσοστό 95% έχουν αποκατασταθεί οι υδροδοτήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα.”

Στήριξη αγροτικής οικονομίας

Εκτός από τα έργα στις υποδομές για την καθημερινότητα σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες αλλά και για τη στήριξη της τουριστικής οικονομίας, δόθηκε έμφαση και στην αγροτική οικονομία.

“Οι προκλήσεις και στην υποστήριξη της αγροτικής οικονομίας ήταν πολλές και οι κίνδυνοι μεγάλοι. Θέσαμε σε άμεση προτεραιότητα την αδιάκοπη λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού και το οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης των μεταφορών του αποκαταστάθηκε, παρά τις δυσκολίες, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση, αναφέρει ο κ. Κουτσάφτης, ήταν οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο. Σε εκατοντάδες σημεία η πρόσβαση των παραγωγών στις καλλιέργειές τους ήταν αδύνατη σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο. Σήμερα το 85% του τεράστιου σε συνολικό μήκος αγροτικού δικτύου, έχει μια στοιχειώδη έστω βατότητα και συνεχίζουμε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα τμήματα.

Θα ήταν παράλειψη αν στους φορείς, στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, στους συμπολίτες εθελοντές σε όσους μετέχουν στη γιγάντια αυτή προσπάθεια να κρατήσουμε ζωντανό τον Δήμο μας, δεν ευχαριστούσαμε τους κατοίκους των περιοχών, τους επαγγελματίες και όλους όσοι επέδειξαν ψυχραιμία και κατανόηση.

Κυρίως όμως να τονίσουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της τοπικής κοινωνίας σε όσους αντιμετώπισαν προβλήματα στις οικίες τους λόγω των καταστροφών.

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθεια για τη διασφάλιση των μεγάλων έργων που πρέπει να ακολουθήσουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και στην κατεύθυνση αυτή διατηρεί στενούς τους δεσμούς συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου