ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε καταγραφή ζημιών στο Δήμο Νοτίου Πηλίου

ξεκίνησε-καταγραφή-ζημιών-στο-δήμο-νο-82292

Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών βρίσκεται από προχθές στον Δήμο Νοτίου Πηλίου καταγράφοντας αναλυτικά τις καταστροφές που προκάλεσε στην περιοχή η θεομηνία που εκδηλώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το συνολικό ύψος των ζημιών προϋπολογίζεται από τον Δήμο στο ποσό των 4.515.000 ευρώ, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο που έχει ήδη συνταχθεί και έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Το κλιμάκιο ξεκίνησε την καταγραφή σχεδόν ένα μήνα μετά τη θεομηνία που έπληξε τον Δήμο και οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Προχθές το κλιμάκιο χωρίστηκε σε δύο ομάδες και συνοδεία των αντιδημάρχων, Βαγγέλη Νασιόπουλου και Βαγγέλη Τσιρέμπολου περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές.

Το σημαντικότερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Τσιρέμπολο εντοπίζεται στο φράγμα Παναγιώτικο, η λειτουργία του οποίου κινδυνεύει να «τιναχθεί» στον αέρα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρέμπολος, ο κεντρικός αγωγός του φράγματος είναι στον αέρα και στην παραμικρή κακοκαιρία κινδυνεύει να σπάσει και να αφήσει χωρίς νερό το σύνολο των οικισμών που υδροδοτούνται μέσω του Παναγιώτικου. Προβλήματα εντοπίζονται και μέσα στον ταμιευτήρα από την εισροή φερτών υλικών λόγω των πλημμυρικών φαινομένων αλλά και σε μικρότερους αγωγούς ύδρευσης, καθώς και σε 24 αντλιοστάσια. Το προεκτιμώμενο κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών στο Παναγιώτικο ανέρχονται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφτεί στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των οικισμών, στο μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου καθώς και με τις καταπτώσεις πρανών. Οι αποκαταστάσεις αφορούν σε ασφαλτόστρωση οδικού δικτύου σε μήκος 6.195μ., σε 43.640 τ.μ. τσιμεντόστρωση δρόμων σε έκταση 43.640 τ.μ., σε επισκευή λιθόστρωτων σε έκταση 6.954τ.μ., σε κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε έκταση 614μ. σε επισκευή αγροτικού δικτύου σε έκταση 774.700μ.

Ο Δήμος ζητά χρηματοδότηση και για τον καθαρισμό των ρεμάτων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Όπως καταγράφεται στο τεχνικό δελτίο, παρεμβάσεις απαιτούνται σε 13 υδατορέματα της περιοχής συνολικού μήκους 127χλμ, στα οποία πρέπει να γίνουν εργασίες επισκευής των κατεστραμμένων όχθων, αντιστήριξης και καθαρισμού από τις φερτές ύλες που συσσωρεύτηκαν λόγω θεομηνίας.

Στον κατάλογο των έργων, σε ξεχωριστή ενότητα συμπεριλαμβάνεται και το δημοτικό σχολείο Καλών Νερών το υπόγειο του οποίου είχε μετατραπεί σε… πισίνα με νερό και πετρέλαιο και δεν είχε λειτουργήσει για σχεδόν μία εβδομάδα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου