ΤΟΠΙΚΑ

Στη Σόφια ο Περιφερειάρχης

στη-σόφια-ο-περιφερειάρχης-82726

Στη συνεδρίαση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, κατόπιν πρόσκλησης της επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου σχετικά με τις Περιφέρειες και Πόλεις που Επενδύουν στην Εκπαίδευση για την ενίσχυση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την έναρξη της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019.

Ακολουθεί μέρος της διακήρυξης:

“Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και έχει να επιδείξει προστιθέμενη αξία μέσω των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων που διαθέτει. Μια Ευρώπη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς που ακούει και καταλαβαίνει, προκειμένου να προστατεύσει, να ενδυναμώσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού. Μια Ευρώπη που υποστηρίζει την πολιτική συνοχής ως την κύρια επενδυτική πολιτική για όλες τις περιφέρειές της. Μια ισχυρή, αποτελεσματική και ενωμένη ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία μας και έτσι πρέπει να παραμείνει και στο μέλλον. Ωστόσο, ο τρόπος διαχείρισης ορισμένων κρίσεων απογοήτευσε τους πολίτες μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την αξιόπιστη τεχνογνωσία των τοπικών και περιφερειακών πολιτικών, οι οποίοι βρίσκονται σε ιδανική θέση να μεριμνήσουν για τον πλήρη σεβασμό της επικουρικότητας και να συνδέσουν την ΕΕ με τους πολίτες της στον τόπο όπου ζουν, μορφώνονται, εργάζονται, κυνηγούν ευκαιρίες και βιώνουν χαρές και λύπες.

Οι πολίτες θέλουν να έχουν πραγματική φωνή σε μια χειροπιαστή ΕΕ που φέρνει αποτελέσματα. Οι αποφάσεις της ΕΕ πρέπει συνεπώς να λαμβάνονται στα εγγύτερα στους πολίτες πολιτικά επίπεδα. Πρέπει να ακούγεται η άποψή τους στις Βρυξέλλες και να γίνεται κατανοητή η άποψη των Βρυξελλών στην πατρίδα τους.

Με σύνθημα «Η Ευρώπη ξεκινά στο χωριό/την πόλη/την περιφέρειά σου», θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα της «ενότητας στην πολυμορφία» και του «σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά». Αυτό θα επιτρέψει έναν ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες για τομείς όπου οι αποφάσεις συχνά λαμβάνονται στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, αλλά υλοποιούνται στους δήμους και τις περιφέρειες της Ευρώπης. Στόχος δεν πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας εναλλακτικής «Ευρώπης των περιφερειών» αλλά μια «Ευρώπη με τις περιφέρειες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου