ΤΟΠΙΚΑ

Οι καταστροφές στη Ζαγορά θέμα συζήτησης στη Βουλή

οι-καταστροφές-στη-ζαγορά-θέμα-συζήτη-83644

Θέμα συζήτησης στη Βουλή θα αποτελέσουν οι καταστροφές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Το θέμα έρχεται σήμερα Πέμπτη 15 Μαρτίου προς συζήτηση με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου στον Υπουργό Εσωτερικών.

Στην ερώτησή του ο κ. Στεργίου κάνει λόγω για «πλήρη απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης και στην έλλειψη των κατάλληλων έργων και υποδομών για τη συντήρηση της εθνικής οδού, προχειρότητα αποκατάστασης παλαιών τμημάτων που είχαν παρουσιάσει βλάβες εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια. Ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, στην κυριολεξία έχει μετατραπεί σε βομβαρδισμένο τοπίο».

Ο κ. Στεργίου αναφέρεται αναλυτικά στις καταστροφές στο Δήμο:

-Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις πρανών και του οδοστρώματος κατά μήκος του εθνικού κυκλώματος Πηλίου από τα Χάνια έως τη Ζαγορά και το Χορευτό, καθώς και από το Ξουρίχτι διαμέσου Τσαγκαράδας έως τα Χάνια

-Σε κατοικίες που βρίσκονται εντός των οικισμών του Δ. Ζαγοράς Μουρεσίου οι οποίες έχουν υποστεί ολικές ή μερικές βλάβες, είναι στατικά επικίνδυνες και από μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται σε πάνω από 30. Σημαντικές καταστροφές υπάρχουν στον περιβάλλον χώρο πολλών κατοικιών, σε αυλές και σε κοινόχρηστους χώρους. Εκατοντάδες είναι επίσης τα πλημμυρισμένα σπίτια.

-Στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες κατολισθήσεις της οδού, με αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας.

-Σε αγροτικές καλλιέργειες, όπου υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο, στα έργα υποδομής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αγροικίες και καλύβια είναι πλέον στατικά επικίνδυνα.

-Στην τουριστική υποδομή με πλήθος καταστροφών και αδυναμία πρόσβασης σε παραλίες. Η οδική σύνδεση του Άγιου Ιωάννη και του Χορευτού παρουσιάζει έντονες κατολισθήσεις.

-Στα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Σημαντικές βλάβες στην ύδρευση, το ηλεκτρικό τηλεφωνικό δίκτυο με ολόκληρα χωριά να είναι χωρίς τηλέφωνο και νερό, ενώ οι διακοπές ρεύματος να έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε όλη την περιοχή.

Με την ερώτησή του ο κ. Στεργίου, ζητά να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, (εθνικό δημοτικό και αγροτικό) και εντός των οικισμών και να γίνουν τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα και παράλληλα να καταγραφούν καταστροφές σε οικίες, αγροικίες, καθώς και αγροτικές καλλιέργειες και να υπάρξει πλήρης αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ζημιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου