ΤΟΠΙΚΑ

Συγκέντρωσαν 29 φιάλες αίματος σε τέσσερις ώρες στο ΕΕΕΕΚ Βόλου

συγκέντρωσαν-29-φιάλες-αίματος-σε-τέσσε-84799

Με συνολικά 29 φιάλες αίματος ενισχύθηκε χθες η τράπεζα αίματος του Νοσοκομείου Βόλου, που αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να υποβάλλονται στη διαδικασία της μετάγγισης κάθε εβδομάδα λαμβάνοντας μία φιάλη αίματος, αντί για δύο φιάλες κάθε δεκαπενθήμερο.

Η ανταπόκριση εθελοντών αιμοδοτών στο κάλεσμα για προσφορά αίματος που απηύθυνε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Βόλου, σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, ήταν πολύ μεγάλη.

Μέσα σε τέσσερις μόλις ώρες που η κινητή μονάδα αιμοληψίας παρέμεινε στο προαύλιο των δύο σχολείων, συγκεντρώθηκαν συνολικά 29 φιάλες αίματος που θα ανακουφίσουν το πρόβλημα της έλλειψης στο Αχιλλοπούλειο.

Το σημαντικό και ενθαρρυντικό σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου, είναι ότι πρόκειται για νέους αιμοδότες που ενεργοποιήθηκαν. Υπήρχαν και εθελοντές που δεν πρόλαβαν να δώσουν αίμα και θα το κάνουν μεταβαίνοντας οι ίδιοι στη μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.

«Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η αιμοδοσία είναι υπόθεση όλων μας. Μας αφορά όλους. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχει επάρκεια αίματος. Οι ανάγκες είναι μεγάλες κάθε ώρα, κάθε στιγμή», σημείωσε η κ. Γρηγορίου.

Η αιμοδοσία στο σχολείο είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο συνέπεσε με την κραυγή αγωνίας του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία για τις στερεμένες τράπεζες αίματος. Στο πλαίσιο μάλιστα εκδήλωσης της Δευτεροβάθμιας, η πρόεδρος του συλλόγου Δέσποινα Λουκάκη είχε απευθύνει δραματική έκκληση για αίμα. Όπως είχε αναφέρει, το νοσοκομείο καλύπτεται σε οριακό επίπεδο, η κατάσταση όμως χειροτέρεψε.

«Αναγκαζόμαστε αντί για δύο φιάλες να παίρνουμε μία φιάλη αίματος. Και αντί να πηγαίνουμε για μετάγγιση κάθε δεκαπενθήμερο, να πηγαίνουμε κάθε εβδομάδα. Ο παραπάνω φόρτος εργασίας για τις μεταγγίσεις δημιουργεί κινδύνους ανθρωπίνου λάθους, που για μας κάτι τέτοιο θα είναι μοιραίο. Για εμάς το αίμα είναι η θεραπεία μας. Σε άλλες παθήσεις τελειώνει το φάρμακό σου, πας στο φαρμακείο το αγοράζεις. Το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργαστήριο, είναι μόνο από την εθελοντική προσφορά των συνανθρώπων μας», είχε πει τότε η κ. Λουκάκη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου