ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα επιβίωσης βάζουν τα POS στα περίπτερα εν μέσω κρίσης

θέμα-επιβίωσης-βάζουν-τα-pos-στα-περίπτε-86932

Γνώρισαν πρωτόγνωρη συρρίκνωση του κλάδου τους στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και όσοι επιβίωσαν και κατάφεραν να σταθούν παρά τα οικονομικά εμπόδια μετρούν τώρα τις δυνάμεις τους να μειώνονται και περαιτέρω και… προβληματίζονται. Τα τερματικά μηχανήματα «άρπαξαν» σαν κλέφτης τις εισπράξεις των περιπτέρων. Θέτουν εκ νέου θέμα επιβίωσης.

«Χρειάζεται να βρεθεί λύση. Εμείς δουλεύουμε με ποσοστό κέρδους 1-3% στα τσιγάρα, τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας, τον αθηναϊκό Τύπο, τα εισιτήρια. Οι προμήθειες των Τραπεζών αφαιρούν επί της ουσίας το όποιο κέρδος έχουμε. Πλέον μπαίνει επιτακτικά το θέμα», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Μαγνησίας, Βασίλης Τόπας.

Τα περίπτερα μειώθηκαν στη Μαγνησία στα χρόνια της κρίσης στα 120 από τα 450 που ήταν. Ο κλάδος γνώρισε μεγάλες ανατροπές. Άλλοι επαγγελματίες προχώρησαν σε συνταξιοδότηση, άλλοι άλλαξαν επάγγελμα ή προτίμησαν απλώς την ανεργία. Όμως, ο κλάδος δεν χωράει άλλη συρρίκνωση. Τα περίπτερα κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

«Έχουμε θέσει το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών και ζητάμε λύσεις. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, ενώ όλοι οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αναμονή της ρύθμισης για χρέη έως 20.000 ευρώ στη Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία», λέει ο ίδιος.

Τα περίπτερα τήρησαν την υποχρέωσή τους και έβαλαν τερματικά μηχανήματα. Μάλιστα, POS έβαλαν και τα κιόσκια, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένα καθώς η εφαρμογή του μέτρου στην εν λόγω κατηγορία θα τεθεί σε ισχύ από το τέλος του 2019.

«Οι εποχές άλλαξαν και όλοι οι καταναλωτές επιθυμούν να πληρώσουν με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Αναγκαστήκαμε να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα» είπε ο ίδιος.

Η Ένωση ζητάει το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρέσει από τις πληρωμές με κάρτες τα καπνικά προϊόντα και τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και οι καταναλωτές να πληρώνονται κατ’ εξαίρεση γι’ αυτά με μετρητά. «Έχουμε στείλει σειρά υπομνημάτων καθώς πρέπει επειγόντως να βρεθεί λύση», είπε ο κ. Τόπας, ο οποίος συζήτησε το θέμα και στην εκλογοαπολογιστή συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Στο μεταξύ, οι δύο πρώτες μήνες του 2018 βρήκαν τα περίπτερα να μετρούν μείωση στις εισπράξεις τους σε σχέση με πέρυσι της τάξεως του 20%. Ο κ. Τόπας εξηγεί ότι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έκοψε η κίνηση όπως συμβαίνει πάντοτε κάθε χρόνο.

Εντούτοις, οι επαγγελματίες είχαν σύμμαχο τον καιρό καθώς με τις ήπιες θερμοκρασίες είχαν μικρότερες δαπάνες για τη θέρμανση. Τώρα αναμένουν ότι η εικόνα να αλλάξει με την περαιτέρω βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την αύξηση της κατανάλωσης και άλλων προϊόντων όπως αναψυκτικών και παγωτών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου