ΤΟΠΙΚΑ

Είκοσι τέσσερις κατασχέσεις ακινήτων για πλειστηριασμό

είκοσι-τέσσερις-κατασχέσεις-ακινήτω-87152

Εντολές για κατάσχεση είκοσι τεσσάρων ακινήτων δόθηκαν από Τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα σε βάρος οφειλετών που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Πρόκειται για πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν με την καινούργια διαδικασία, δηλαδή, ηλεκτρονικά, καθώς τα στοιχεία των ακινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μεταφερθεί στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Αθηνών, που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι είκοσι μία εκποιήσεις ακινήτων έγιναν με εντολές Τράπεζες και ιδιώτες, ενώ οι τρείς με εντολή της Εφορίας και των Ασφαλιστικών ταμείων, που φαίνεται ότι ξεκινούν κανονικά τη διαδικασία των εκποιήσεων μετά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια λόγω των κινητοποιήσεων του κινήματος πολιτών κατά των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Στο μεταξύ, κανένας συμβολαιογράφος από το Βόλο δεν έχει πιστοποιηθεί για να πλειστηριαστούν τα ακίνητα με τον ηλεκτρονικό τρόπο και η διαδικασία αναμένεται να διεκπεραιωθεί από συμβολαιογράφους των Αθηνών.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, τότε ορίζεται συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητα ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου.

Μάλιστα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του κώδικα πολιτικής δικονομίας προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας και απόκτησης άδειας χρήσης συστημάτων ηλεκτρονικών εφαρμογών και σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων από το σύνολο των συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Ο κώδικας προβλέπει ότι εφόσον η σύνδεση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει γίνει από κάποιον Σύλλογο, οι συμβολαιογράφοι, που διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, υποχρεούνται να συνδεθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή πύλης άλλου συλλόγου στον οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι συμβολαιογράφοι του Βόλου συνεχίζουν την αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2018.

Στις 31 Μαρτίου αναμένεται να συγκληθεί η ομάδα εργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για να προχωρήσει σε βελτιωτικές ενέργειες στο παρόν νεοεγκριθέν νομοθετικό πλαίσιο.

Οι συμβολαιογράφοι διεκδικούν προστασία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ανάληψη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι παλιοί συμβατοί πλειστηριασμοί επικαιροποιούνται και τα ακίνητά που αφορούν θα πλειστηριαστούν με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία. Από τις 21 Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί διενεργούνται πλέον μόνο ηλεκτρονικά.

Στο Ειρηνοδικείο Βόλου δεν πραγματοποιείται καμία από τις εκποιήσεις ακινήτων, ενώ και τα μέλη του κινήματος πολιτών κατά των κατασχέσεων και πλειστηριασμών συγκεντρώνονται εκεί για λόγους επιτήρησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου