ΤΟΠΙΚΑ

Με «κουκούλες» στον Εισαγγελέα Βόλου

με-κουκούλες-στον-εισαγγελέα-βόλου-88012

Απευθύνονται στη Εισαγγελία Βόλου και ζητούν την ποινική δίωξη κατά γειτόνων τους, ανταγωνιστών, ατόμων που ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, δεν φέρουν όμως κανένα βάρος για την υπογραφή τους ούτε και για το περιεχόμενο των καταγγελιών τους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι άκρως συκοφαντικό.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Φαινόμενο ρουτίνας είναι οι ανώνυμες καταγγελίες στην Εισαγγελία Βόλου. Η αλληλογραφία των ΕΛΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει σχεδόν σε καθημερινή βάση «εκπλήξεις», επιστολές – καταγγελίες για υποτιθέμενα φοβερά πράγματα που συμβαίνουν στην πόλη και που αποδεικνύεται όμως, στην πορεία ότι δεν έχουν καμία βάση και κανένα αντικείμενο, ώστε να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Κατά μέσο όρο η Εισαγγελία Βόλου λαμβάνει τουλάχιστον είκοσι καταγγελίες τον μήνα από πολίτες που δεν αναγράφουν τα στοιχεία τους και που πληκτρολογούν στον υπολογιστή τα κείμενα των επικριτικών επιστολών τους, ώστε να μην υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για την ταυτότητά τους, να μην κληθούν να καταθέσουν στις αρχές, να μην έχουν ποτέ… καμία σχέση με αυτά που καταγγέλλουν!

Γλιτώνουν έτσι το κόστος για την υποβολή μήνυσης, αλλά και την ευθύνη των γραφομένων τους, αφού η συκοφαντική δυσφήμιση διώκεται ποινικά και επιφυλάσσει και ποινές φυλάκισης μέχρι και τρία έτη.

Η πλειοψηφία των ανώνυμων καταγγελιών γρήγορα καταλήγει να παίρνει τον δρόμο του αρχείου, καθώς το περιεχόμενο των περισσότερων κειμένων δεν εμπεριέχει επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση μίας αξιόποινης πράξης και αφορά σε προσωπικές διαφορές ή υπόνοιες ότι κάτι συμβαίνει.

Σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 95%, οι καταγγελίες αρχειοθετούνται, και μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών παίρνει τον δρόμο της διερεύνησης, καθώς οι καταγγελλόμενες πράξεις μπορεί να αφορούν όντως σε ένα σοβαρό αδίκημα που αξίζει όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας να διαλευκανθεί, εάν πράγματι συνέβη και με τι σκοπό.

Και πάλι όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από αυτές τις καταγγελίες καταλήγουν χωρίς… ουσιαστική εξέλιξη, με αποτέλεσμα πολίτες να σύρονται στις αρχές χωρίς να ευθύνονται για κάποια πράξη. Οι εισαγγελικές έρευνες καταλήγουν στο κενό με την πρόοδο των υποθέσεων, σε κάποιες όμως περιπτώσεις, πλην μεμονωμένες, διαπιστώνουν πράγματι αδικήματα, τα οποία εισάγονται στο ακροατήριο.

Εξάλλου, ακόμη και σε επώνυμες καταγγελίες, η πορεία των υποθέσεων δεν έχει πάντοτε … ομαλή εξέλιξη στο ακροατήριο ποινικών δικαστηρίων, με τους μηνυτές να καταλήγουν σε ορισμένες περιπτώσεις στο εδώλιο του κατηγορουμένου από τη θέση του μάρτυρα κατηγορίας.

Υπάρχουν δε και καταγγελίες με ονοματεπώνυμο και υπογραφές με.. ψευδή στοιχεία, με τους μηνυτές να προσποιούνται δημοτικούς συμβούλους, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς.

Το περιεχόμενο των ανώνυμων επιστολών στον Βόλο είναι ιδιαίτερα ευρύ. Μπορεί να αφορά από αναφορές για πολεοδομικές παραβάσεις και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων μέχρι… υπόνοιες για «φοβερά πράγματα» που μπορεί να κρύβει κάποιος στο συρτάρι του γραφείου του ή …στην οθόνη του υπολογιστή του!

Ο ποινικός κώδικας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και να καταθέτουν ανώνυμα καταγγελίες. Εντούτοις, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος, οι καταγγελίες αυτές έχουν ή όχι χρησιμότητα ανάλογα με το περιεχόμενό τους, εάν είναι βάσιμο ή όχι.

«Σε περίπτωση που πραγματικά η καταγγελία, η έστω ανώνυμη, εισφέρει για τη διερεύνηση της αλήθειας προς τις δικαστικές και τις εισαγγελικές αρχές, προφανώς έχει τη σημασία της. Αντίστοιχα είναι παρενέργεια της ανώνυμης καταγγελίας το να είναι αβάσιμη, καθώς μπορεί να οδηγήσει και σε μία διαδικασία, η οποία δεν θα είχε λόγο να γίνει, αλλά βεβαίως και να διαμορφώσει αρνητική άποψη για πρόσωπα χωρίς αυτά να έχουν κάνει το παραμικρό.

Το ανώνυμο ή επώνυμο της καταγγελίας είναι ένα υποδεέστερο κριτήριο σε σχέση με το βάσιμο ή όχι του σχετικού ισχυρισμού. Θεωρώ ότι στην περίπτωση των ανώνυμων καταγγελιών οι εισαγγελικές ειδικά αρχές που διερευνούν την τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, καθώς επρόκειτο για ένα υλικό που έχει ισχυρή δόση επισφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι ορίζει η νομοθεσία

Αναλυτικά ο κώδικας ποινικής διαδικασίας προβλέπει: Ο Εισαγγελέας όταν λάβει τη μήνυση ή την αναφορά κινεί την ποινική δίωξη, παραγγέλνοντας προανάκριση ή ανάκριση, ή εισάγοντας την υπόθεση με απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, όπου αυτό προβλέπεται. Σε κακουργήματα κινεί την ποινική δίωξη μόνο εφόσον έχει ενεργηθεί προκαταρκτική εξέτασή ή προανακριτικές πράξεις και προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη. Αν έχει προηγηθεί ένορκη διοικητική εξέταση ή υπάρχει πόρισμα ή έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή Σώματος ή Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων και υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη, μπορεί να μην ενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση.

Αν η μήνυση ή η αναφορά δεν στηρίζεται στον νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών τη θέτει στο αρχείο και υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση αν πρόκειται για κακούργημα ή την άσκηση ποινικής δίωξης ή τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στα λοιπά εγκλήματα.

Αν έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ή προανακριτικές πράξεις ή ένορκη διοικητική εξέταση και ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί η ποινική δίωξη θέτει την υπόθεση στο αρχείο υποβάλλοντας τη δικογραφία στον εισαγγελέα εφετών, αναφέρει σε αυτόν τους λόγους για τους οποίους δεν άσκησε ποινική δίωξη. Ο τελευταίος έχει δικαίωμα να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.

Μήνυση ή η αναφορά η οποία υποβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο ανωνύμως ή με ανύπαρκτο όνομα τίθεται αμέσως στο αρχείο από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και εφαρμόζονται αναλόγως όσο ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Όταν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι που μνημονεύονται ειδικά στην παραγγελία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, μπορεί να διαταχθεί και προκαταρκτική εξέταση.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας ανασύρει τη δικογραφία από το αρχείο μόνο όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν κατά την κρίση του την επανεξέταση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή καλεί τον μηνυόμενο, ή αυτόν σε βάρος του οποίου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση να δώσει εξηγήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου