ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Σούρλας: Να δοθεί το όνομα της Ελένης Σκούρα σε αίθουσα της Βουλής

γ-σούρλας-να-δοθεί-το-όνομα-της-ελένης-89914

Η Βολιώτισσα Ελένη Σκούρα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής, βρίσκεται στο επίκεντρο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο τ. υπουργός Γιώργος Σούρλας, με αφορμή τη χθεσινή μέρα της γιορτής της γυναίκας.

«Η Βουλή, πρέπει να κάνει επιτέλους αποδεκτή την πρόταση για να δοθεί το όνομα της Ελένης Σκούρα σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, και το ίδρυμα της Βουλής να οργανώσει προς τιμήν της ειδική εκδήλωση», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το 1953, «τη χρονιά που η Ελένη Σκούρα εισήλθε στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής τη χαρακτήρισε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος σε μια συνάντηση που είχα μαζί του, συζητώντας για την Ελένη Σκούρα, επανέλαβε αυτά που είπε στη Βουλή την ημέρα εκείνη ως Υπουργός Άμυνας, ότι σήμερα ολοκληρώνεται η δημοκρατία στην Ελλάδα. Τίμησε το αξίωμά της, διακρίθηκε για το πολιτικό της ήθος, για την εντιμότητα, τις εθνικές και κοινωνικές της ευαισθησίες. Εισήλθε στη Βουλή πλούσια και πέθανε στο γηροκομείο στη Θεσσαλονίκη σε απόλυτη φτώχεια».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ο κ. Σούρλας σημειώνει ότι «η πολιτεία δεν στάθηκε αρωγός. Η Βουλή απέρριψε αίτημα χορήγησης σύνταξης επιβίωσης. Τα γυναίκεια κινήματα την αγνόησαν. Ούτε τάφος δεν παραχωρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν πέθανε το 1991. Αυτά που δεν κάναμε εν ζωή, αισθανθήκαμε την ανάγκη να τα κάνουμε μετά θάνατον. Με τη μεταφορά των οστών στη γενέτειρά της στον Βόλο, όπου αναπαύεται από το 2006. Με την τοποθέτηση προτομής στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου. Με εκδηλώσεις προς τιμήν της, στη γενέτειρά της στον Βόλο για την πλούσια φιλανθρωπική και πατριωτική της δράση για τους αγώνες κατά των κατακτητών, που την οδήγησαν στη φυλακή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου