ΤΟΠΙΚΑ

Τιμήθηκε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

τιμήθηκε-καθηγήτρια-του-πανεπιστημί-90120

Αφιέρωμα τιμής στο έργο και την ακαδημαϊκή προσφορά της Μαρίας Σακελλαρίου – Μαρκαντωνάκη ήταν η χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου από την Ομάδα ΧΕΝ Βόλου, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, τον Α’ Σοροπτιμιστικό Ομιλο Βόλου και τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου.

Η τιμηθείσα είναι σεμνή και καταξιωμένη προσωπικότητα της επιστημονικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, με πολύ σημαντική προσφορά στο πεδίο της εξοικονόμησης νερού και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων στο τμήμα όπου διδάσκει.

Η κ. Μαρκαντωνάκη είναι, σημειωτέον, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Διευθύντρια του Εργαστήριου «Γεωργικής Υδραυλικής» και διευθύντρια ενός εκ των δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος. Είναι γεωπόνος με Master στις έγγειες βελτιώσεις και διδακτορικό στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Επιστήμη του νερού.

Η ίδια εξέφρασε τη χαρά, την ικανοποίηση αλλά και τη συγκίνησή της για την απόδοση τιμής στο πρόσωπό της, ενώ τόνισε ότι: «Χαίρομαι ιδιαίτερα και πιστεύω ότι οποιαδήποτε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση μου, γιατί όλες οι γυναίκες έχουν την αξία τους, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο».

Στη χθεσινή εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, εκτός από ολιγόλεπτους χαιρετισμούς των διοργανωτών, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε το θέμα «Το νερό πηγή ζωής». Τέλος, ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη φορεσιά της Καλύμνου παρουσίασε χορούς και τραγούδια από το Β. Αιγαίο που υμνούν το νερό.

Ερευνα για την εξοικονόμηση νερού

Μιλώντας για το νερό, η κ. Μαρκαντωνάκη ανέφερε ότι το 87% καταναλώνεται στη γεωργία και οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε επίπεδο Πανεπιστημίου, στρέφονται στην ενημέρωση των γεωργών, προκειμένου να υιοθετήσουν καινοτόμους τρόπους άρδευσης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα καινοτόμα προγράμματα που υλοποιεί το τμήμα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η πρωτοπόρα προσπάθεια να καλλιεργηθεί τσάι του βουνού στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στην περιοχή του Βελεστίνου, με μεγάλη επιτυχία. Όπως σημείωσε η κ. Μαρκαντωνάκη, το τσάι είναι εξαιρετικό και καλό θα ήταν να εξευρεθεί τρόπος για την τυποποίηση και την αξιοποίησή του σε εμπορικό επίπεδο.

Μεγάλο μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει ως καθηγήτρια πανεπιστημίου αφορά την εξοικονόμηση νερού, και όπως υπογράμμισε, «προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη γνώση μας στους αγρότες, προκειμένου να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου