ΤΟΠΙΚΑ

Ειδική γεωλογική έρευνα στο Πήλιο

ειδική-γεωλογική-έρευνα-στο-πήλιο-91671

Ειδική έρευνα στο σύνολο των θέσεων στις οποίες σημειώθηκαν εκτεταμένα κατολισθητικά φαινόμενα πρόκειται να κάνει σήμερα στο Πήλιο ο καθηγητής δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Δρ. Ευθύμης Λέκκας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο κ. Λέκκας θα βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Πήλιο προκειμένου να δει πώς εξελίχθηκαν τα φαινόμενα, τι έφταιξε και τι έργα θα χρειαστούν, αφενός για να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις, αφετέρου για να θωρακιστεί η περιοχή του Πηλίου από τους κινδύνους μελλοντικών κατολισθήσεων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε αναμενόμενες τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στο οικιστικό περιβάλλον του Πηλίου. «Στο Πήλιο υπήρχε πάντα μεγάλη επικινδυνότητα από πλευράς κατολισθήσεων εξαιτίας των βροχοπτώσεων. Είναι μια εικόνα που δεν προκαλεί εντύπωση», σημείωσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος έχει κάνει έρευνες στο Πήλιο τις τελευταίες δύο-τρεις δεκαετίες και έχει εντοπίσει τα προβλήματα.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα αίτια των εκτεταμένων καταστροφών, μίλησε για «μεγάλες μορφολογικές κλίσεις και για επιφανειακά και υπόγεια νερά που συγκροτούν ένα αρνητικό πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στο Πήλιο είναι μεν αντιμετωπίσιμη θα χρειαστούν όμως καινοτόμα έργα και παρεμβάσεις. «Το ζητούμενο είναι να δρομολογηθούν παρεμβάσεις και να σχεδιαστούν έργα που να είναι καινοτόμα και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν μικρό οικονομικό κόστος και να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Σίγουρα απαιτούνται έργα για τη σταθεροποίηση των εδαφικών μαζών, θα πρέπει όμως να γίνουν με υλικά από την περιοχή όχι με μπετόν. Το κυριότερο είναι όμως να δρομολογηθούν έργα για την απαγωγή των υδάτων, τόσο των επιφανειακών όσο και των υπογείων. Κατά περίπτωση θα εξεταστούν και τυχόν ειδικά έργα, όπως για παράδειγμα βελτίωση των εδαφών», εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα χρειαστούν μήνες για τα έργα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι συμβατά με το περιβάλλον.

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ

Ηδη από χθες στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με επικεφαλής διευθυντή του ινστιτούτου και δύο μηχανικούς. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτη, το κλιμάκιο κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές παρακολουθώντας τα κατολισθητικά φαινόμενα. Ξεκίνησε χθες από Πουρί και Μακρυράχη και θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες στα υπόλοιπα σημεία του δήμου.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουτσάφτης, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τεχνική σύσκεψη, προκειμένου μηχανικοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Υποδομών να συντονιστούν ώστε να ξεκινήσουν παράλληλα τα έργα αποκατάστασης.

Συνεχίζεται η μάχη

Και χθες συνεχιζόταν η μάχη από συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση της βατότητας του οδοστρώματος. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στόχος είναι έως τέλος της εβδομάδας να έχει αποκατασταθεί η βατότητα σε όλα τα σημεία στον δήμο.

Το πρόβλημα παραμένει σε τρία σημεία στη Μαυρούτσα, ενώ χθες σημειώθηκαν νέες καθιζήσεις του οδοστρώματος, δύο στο Καράβωμα και ένα στο ύψος του Σανατορίου στα Χάνια.

«Πλέον όλη η δύναμη έχει πέσει στη Μαυρούτσα ώστε να αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία στον νότιο άξονα και να μπορέσουν οι μαθητές από Ανήλιο, Κισσό και Μούρεσι που παρακολουθούν μαθήματα στην Τσαγκαράδα, να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας.

Από την πλευρά του και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου συνεχίζει εργασίες για την αποκατάσταση τόσο των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης, ενώ βάρος πέφτει και στην αγροτική οδοποιία, δεδομένου ότι οι παραγωγοί είναι αποκλεισμένοι από τα κτήματά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου