ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια ημέρα αφύπνισης για νεφροπαθείς: Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

παγκόσμια-ημέρα-αφύπνισης-για-νεφροπ-91789

Σαν «καμπανάκι αφύπνισης» λειτουργεί η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, καθώς η φθίνουσα πορεία δωρεών οργάνων τα τελευταία χρόνια στη Μαγνησία, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον Σύλλογο Νεφροπαθών Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι». Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια των γυναικών, η οποία φέτος συμπίπτει με τη γιορτή της γυναίκας.

Σύµφωνα µε ορισμένες μελέτες, η χρόνια νεφρική νόσος είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες µε μέση επίπτωση 14%, ενώ στους άνδρες είναι 12%. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους που σχετίζονται με παθήσεις των νεφρών κατά 2% ετησίως.

Τοπικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Γιαννάκος, 65 μέλη του συλλόγου περιμένουν σε λίστα αναμονής, περισσότερο από 9 χρόνια για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού, ώστε να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στον Ν. Μαγνησίας, από τους συνολικά 260 νεφροπαθείς, 105 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, 85 στην ιδιωτική κλινική «Θεσσαλική Νοσηλευτική», 25 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής και περίπου 45 είναι μεταμοσχευμένοι. Πανελλαδικά οι νεφροπαθείς έχουν ξεπεράσει τους 12.000.

Με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που είναι ο αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα, αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι λιγότεροι από 5, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 35, στην Πορτογαλία 32, στην Κροατία 33,5, στην Αυστρία 25 και στο Βέλγιο 26.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν: Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας, στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στον φόβο για εμπόριο οργάνων, και τέλος στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.
«Όλοι λέμε Ναι στη Δωρεά Οργάνων, λέμε Ναι στη Ζωή» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Βασίλης Γιαννάκος με αφορμή τη σημερινή μέρα, καλώντας τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

Να σημειωθεί τέλος, πως η Παγκόσµια Ηµέρα Νεφρού, εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέµπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου