ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις και αφιερώματα στον Βόλο για την Ημέρα της Γυναίκας

εκδηλώσεις-και-αφιερώματα-στον-βόλο-γ-92355

Επέτειος που αναζητά τις ρίζες της στις αρχές του προηγούμενου αιώνα είναι η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που υπογραμμίζει τον ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην εργασία, την κοινωνία, τις επιστήμες, την πολιτική. Εκδηλώσεις και αφιερώματα περιλαμβάνει η ατζέντα της σημερινής μέρας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μέρα αγώνα και κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την ανάδειξη της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, χωρίς επετειακά ευχολόγια, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις».

Ατζέντα εκδηλώσεων

*Σημαντική θέση στην ατζέντα των εκδηλώσεων κατέχει η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, η Ομάδα ΧΕΝ Βόλου, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, ο Α’ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου και ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί απόδοση συμβολικής τιμής στη συμπολίτισσα Μαρία Σακελλαρίου – Μαρκαντωνάκη, μια σεμνή και καταξιωμένη προσωπικότητα της επιστημονικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Στην εκδήλωση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα, εκτός από ολιγόλεπτους χαιρετισμούς των διοργανωτών, η τιμώμενη, Μαρία Σακελλαρίου – Μαρκαντωνάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσει το θέμα «Το νερό πηγή ζωής». Τέλος, ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη φορεσιά της Καλύμνου θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια από το Β. Αιγαίο που υμνούν το νερό.

*Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τρικερίου διοργανώνει εκδήλωση για τη γιορτή της γυναίκας σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 8.30μμ στην ταβέρνα «Αγνάντι» στο Τρίκερι με καλή παρέα και μουσική.

*Ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Ρήγα Φεραίου «Η υπέρεια κρήνη» διοργανώνει εκδήλωση για τη μέρα της γυναίκας σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 8μμ στην ταβέρνα «Αλκηστη» στον πεζόδρομο Βελεστίνου.

*O Πανελλήνιος Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας, στην ταβέρνα «Ζώης» στα Παλιά του Βόλου στις 8μμ.

*Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Βλασίου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα στις 4 μμ στο Εντευκτήριό του. Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Ιωάννα Αλεξογιάννη θα πραγματοποιήσει ομιλία και θα ακολουθήσει πρόγραμμα με μουσική και ποτό για όλους τους παρευρισκόμενους.

Σπουδαστές κομμωτικής θα χτενίσουν τις ηλικιωμένες του ΚΗΦΗ Βόλου

Τη γιορτή της γυναίκας θα τιμήσει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Βόλου, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 10:30 το πρωί, στον χώρο της δομής (Γιαννιτσών 2 – Μητροπολίτου Γρηγορίου) στα Παλιά.

Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος οι σπουδαστές του Θεσσαλικού ΙΕΚ «Γιάτσος» που θα χτενίσουν τις κυρίες του κέντρου

«Η λειτουργία των δομών μας διέπεται από την αντίληψη ότι η Τρίτη Ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων. Ακριβώς με αυτό το πνεύμα, προβλέπουμε για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και τόνωσης της αυτοπεποίθησης καθώς και ενίσχυσης του αισθήματος ανεξαρτησίας, αυτάρκειας, προσφοράς και κοινωνικής συμμετοχής», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΚΗΦΗ Βόλου.

Εκδήλωση από το ΚΗΦΗ Αγριάς

Εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας σήμερα Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, στις 6:00μ.μ., στο Μεζεδεπωλείο εστιατόριο, Pόκα – Μανταρίνι, στην Αγριά. (παραλιακός δρόμος Λεωφόρου Δημοκρατίας, πλησίον Κ.Η.Φ.Η Αγριάς), θα πραγματοποιήσει το ΚΗΦΗ Αγριάς της ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι η κ. Κοκκώνη Αποστολία, ψυχολόγος-κοινωνική λειτουργός στην Διεύθυνση Υγείας, με την ιδιότητα της κοινωνικής συμβούλου, Περιφέρειας Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων, και η κ. Αχμάτ Αικατερίνη, γιατρός και προϊσταμένη του τμήματος αγωγής και προαγωγής της Υγείας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η χορωδία με τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ , καθώς η παραδοσιακή χορωδία, το χορευτικό του Ομίλου ερευνών Πηλίου Αγριάς και οι εξαιρετικοί μουσικοί του καταστήματος που θα διασκεδάσουν όλους τους καλεσμένους.

Δηλώσεις και ανακοινώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Προς ενίσχυση του σημαντικού έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιου κυβερνητικού μηχανισμού για την πάταξη των έμφυλων ανισοτήτων που δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας και προσωπικότητας, κατατέθηκε ήδη στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στη αρμόδια Διαρκή Επιτροπή σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια εμβληματική ημέρα για τις γυναίκες, αποτελώντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους».

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που εναρμονίζεται με το πνεύμα της σημερινής μέρας, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Το ΕΚΒ μαζί με τον θερμό χαιρετισμό και την απότιση τιμής στη Γυναίκα, καλεί τις συναδέλφισσες εργαζόμενες να αντισταθούν και συσπειρωμένες γύρω από τα Συνδικάτα, να δώσουν τη μάχη για την προστασία αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Για το Συνδικαλιστικό Κίνημα, μέτρο προόδου δεν είναι οι κάθε φορά επετειακές εξαγγελίες, αλλά η έμπρακτη υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα αποκαταστήσουν στην πράξη το έλλειμμα ισότιμης κοινωνικής, πολιτικής και κοινωνικής παρουσίας των γυναικών. Καλούμε και περιμένουμε από την Κυβέρνηση να το αποδείξει».

Το τοπικό παράρτημα Βόλου της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος χαιρετίζει τη μέρα της γυναίκας, ενώ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του: «Ως Ενωση Γυναικών Ελλάδος, κάναμε μεγάλα βήματα προόδου, δώσαμε μεγάλες μάχες με την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, την εξάλειψη των διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την εργασία και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όμως οι ανισότητες παραμένουν. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Αν θέλουμε η ισότητα των φύλων να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα, οφείλουμε να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε τη δημιουργία ενός νέου οράματος, με επίκεντρο τον άνθρωπο και με στόχο την ουσιαστική -και όχι την κατ’ επίφαση- ισότητα των φύλων. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο «Ιππόκαμπος» και απηχεί τις θέσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). «Ως αναπηρικό κίνημα αναδεικνύουμε την πολλαπλή διάκριση λόγω φύλου και αναπηρίας. Οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν μεγαλύτερη διακριτική μεταχείριση, όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άντρες με αναπηρία. Για την ΕΣΑμεΑ η προώθηση της έμφυλης ισότητας των γυναικών με αναπηρία/χρόνια πάθηση και των μητέρων παιδιών με αναπηρία απαιτεί την εφαρμογή στρατηγικής «διπλής κατεύθυνσης», δηλαδή την οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών και πρακτικών, και την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών από την ελληνική Πολιτεία», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στοιχεία σοκ για τις γυναίκες με αναπηρία

Μόλις πρόσφατα, στις 6 Μαρτίου, η ΕΣΑμεΑ δημοσιοποίησε το δελτίο στατιστικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων στο δελτίο αναφέρεται ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, οι γυναίκες με σοβαρή αναπηρία βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, υπολειπόμενες στον δείκτη της απασχόλησης κατά 25,3 ποσοστιαίες μονάδες (22,2% και 47,5%).

*Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και trafficking.

*Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

*Για τις γυναίκες με αναπηρία, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος της φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σε περιόδους δε οικονομικής κρίσης, όπως της σημερινής, οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία είναι τα πρώτα θύματα της οικονομικής εξαθλίωσης.

*Για τις γυναίκες με αναπηρία και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία, λόγω της έλλειψης υπηρεσιών υποστήριξης της οικογένειας και της μη παροχής προσαρμοσμένης άδειας μητρότητας, η δυνατότητα να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή είναι περιορισμένη.

*Οι γυναίκες με αναπηρία είναι 2 έως 5 φορές πιο πιθανό να είναι θύματα βίας από τις γυναίκες χωρίς αναπηρία και υποβάλλονται σε στείρωση και αμβλώσεις ενάντια στη θέλησή τους.

*Υπάρχουν 46 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια με αναπηρία στην Ευρώπη, το 60% του συνολικού πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία.

*34% των γυναικών με ένα πρόβλημα υγείας ή αναπηρία έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους.

*Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

*Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου