ΤΟΠΙΚΑ

«Κίνδυνος μετατροπής του Πλατανιά σε Μάνδρα Αττικής»

κίνδυνος-μετατροπής-του-πλατανιά-σε-93014

Καμπανάκι κινδύνου ότι ο Πλατανιάς θα κινδυνέψει να μετατραπεί σε… Μάνδρα Αττικής, αν κατασκευαστεί το αλιευτικό καταφύγιο, χτυπά ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πλατανιά «Η Σηπιάδα», με αφορμή την τριήμερη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με επιστολή που υπογράφει η πρόεδρος του συλλόγου, Συραγώ Σταθαράκου, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από την τελευταία τριήμερη βροχόπτωση το «Χαλόρεμα» κατέβασε μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και δημιούργησε στην εκβολή του στον κόλπο ολόκληρο νησί. «Η στάθμη του νερού στο ρέμα έφτασε στο όριο της υπερχείλισης, και αν αυτή είχε συμβεί, θα είχε δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στον Πλατανιά. Η φύση μας προειδοποιεί και μας δείχνει. Αν κατασκευαστεί το θηριώδες για τα μορφολογικά δεδομένα λιμάνι που δρομολογούν οι αρχές, πέραν των άλλων σοβαρών περιβαλλοντικών και οικονομικών επιπτώσεων, ο Πλατανιάς κυριολεκτικά θα πνιγεί και θα γίνει νέα Μάνδρα Αττικής», αναφέρει η κ. Σταθαράκου.

Στην επιστολή της επισημαίνει ότι «η κατασκευή των μόλων του νέου λιμανιού θα αλλάξει τα θαλάσσια ρεύματα δημιουργώντας στροβιλισμό στην περιοχή της εκβολής του ρέματος στον κόλπο δυτικά του υπήνεμου μόλου και στην περιοχή της εισόδου του νέου λιμανιού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του διασκορπισμού και της μεταφοράς σε όλο τον κόλπο και στη δυτική ακτογραμμή των φερτών υλικών, με συνέπεια τη συγκέντρωση και το φράξιμο της εκβολής του ρέματος και της εισόδου του νέου λιμανιού. Φυσικό επακόλουθο θα είναι η υπερχείλιση του ρέματος και ο κατακλυσμός του αστικού ιστού του χωριού».

Σύμφωνα με την κ. Σταθαράκου, «η συνταχθείσα για το έργο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είναι λανθασμένη και ως προς αυτό το σημείο, πέραν των άλλων βεβαίως σοβαρών παραλείψεων και λανθασμένων παραδοχών και συμπερασμάτων που αυτή έχει. Λανθασμένα αρκείται στον καθαρισμό της κοίτης του ρέματος στο σημείο της εκβολής 1-2 φορές τον χρόνο. Καθαρισμός όμως της κοίτης του ρέματος έγινε και πριν την εν λόγω νεροποντή, απεδείχθη όμως ότι δεν απέτρεψε το να μεταφερθούν στην εκβολή τεράστιες ποσότητες ώστε να δημιουργηθεί στον κόλπο ένα νησί. Τα φαινόμενα θα επιδεινωθούν όταν θα κατασκευασθεί το λιμάνι. Και ο απλός νους καταλαβαίνει, αρκεί να έχει ζήσει την περιοχή, αρκεί να δει τουλάχιστον το αποτέλεσμα της τελευταίας πλημμύρας, ότι στον Πλατανιά θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου».

Η ίδια προειδοποιεί για μεγάλες καταστροφές και θέτει τους αρμόδιους φορείς προ των ευθυνών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου