ΤΟΠΙΚΑ

Ασπίδα για 14.502 μαθητές

ασπίδα-για-14-502-μαθητές-93166

Διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης με θεματική την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό πραγματοποιήθηκαν σε 14.502 μαθητές, 1.533 γονείς και 167 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της περασμένης χρονιάς από το «Χαμόγελο του παιδιού». Παράλληλα η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για παιδιά 116 111» παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε 289 παιδιά που κάλεσαν για θέματα εκφοβισμού.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διαδραστική συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υπό το συντονισμό του Yousmile, με στόχο να μιλήσουν οι ίδιοι οι έφηβοι και οι έφηβες για τις εμπειρίες τους και για τις συμπεριφορές που παρατηρούν μέσα κι έξω από τη σχολική κοινότητα.

Ψυχολόγος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασίστηκε στο video που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν μαθητές εθελοντές του YouSmile με τίτλο: «Το Bullying δεν υπάρχει πια! Εσύ τι λες;» και πραγματοποίησε μια διαδραστική συζήτηση, με τους μαθητές και τις μαθήτριες να μοιράζονται τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους απόψεις.

Κλείνοντας τη συνάντηση προβλήθηκαν τα έργα μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Μίλα τώρα», όπου με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο παρουσιάζουν τα μηνύματά τους για τον Σχολικό Εκφοβισμό. Η συγκεκριμένη ενέργεια πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους. Φέτος συμμετείχαν περισσότερα από 40 σχολεία και περισσότεροι από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο! Όλα τα έργα προβάλλονται στο https://milatora.gr/schools/.

«Η εμπειρία μας, τόσο μέσα από την καθημερινή μας παρουσία σε όλα τα σχολεία πανελλαδικά όσο και από τις κλήσεις που λαμβάνουμε, μας έχει δείξει ότι ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία υπάρχουν τόσο στη σχολική κοινότητα όσο κι έξω από αυτήν. Δυστυχώς δεν είναι μια «μόδα» που περνάει, αλλά ένα φαινόμενο που αποκτά όλο και περισσότερες μορφές» δήλωσε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του οργανισμού κος Κώστας Γιαννόπουλος στη συνάντηση που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη Σχολική Ημέρα Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό.

Εβδομάδα ευαισθητοποίησης

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί-θύμα εκφοβισμού.

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει έως και την Κυριακή 11 Μαρτίου μια εβδομάδα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών σχετικά με το φαινόμενο.

Η εβδομάδα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης σε μαθητές, γονείς & εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει: Επικοινωνιακό υλικό της καμπάνιας ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ. Στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=QuIQtDYQdTM

Στο Facebook: https://www.facebook.com/hamogelo.org/videos/1226516794150471/

Στο Twitter: https://twitter.com/hamogelo/status/970656216761425926

Επίσης περιλαμβάνει μηνύματα μαθητών από σχολεία της Ελλάδας.

Με κεντρικό σύνθημα «Μίλα τώρα» σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν και δημιουργούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το μήνυμα. Οι ενέργειες προβάλλονται από τα Ψηφιακά Μέσα του Οργανισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου