ΤΟΠΙΚΑ

Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ στο Πήλιο

κλιμάκιο-του-ιγμε-στο-πήλιο-93890

Ολοκληρώθηκε χθες από έξι συνεργεία με 12 μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η πλήρης καταγραφή των καταστροφών που έχει υποστεί ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν επί ολόκληρα 24ωρα την περιοχή. Σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη κλιμακίου του ΙΓΜΕ με τη συμμετοχή του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος είχε εκπονήσει και υποβάλλει από το 2003 εμπεριστατωμένη γεωτεχνική μελέτη έκτασης 400 περίπου σελίδων, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής του Πηλίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτη, συντάσσεται πλήρες τεχνικό δελτίο το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο για να εκτιμηθεί το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, και να αποφασιστεί από πού θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις.

Η καταγραφή αφορά σε όλες τις ζημιές που συντελέστηκαν: τόσο στο οδικό δίκτυο όσα και στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και στις κατοικίες που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις.

Από προχθές -στον απόηχο του ψυχροπολεμικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί το Σαββατοκύριακο- συνεργεία του ΥΠΟΜΕΔΙ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνυπάρχουν αρμονικά στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, έξι συνεργεία από 12 μηχανικούς του ΥΠΟΜΕΔΙ προχώρησαν σε εργασίες καταγραφής των ζημιών και προγραμματισμό αποκατάστασής τους.

Οι περιοχές που επισκέφτηκαν είναι η Τσαγκαράδα, το Μούρεσι και το Πουρί την πρώτη ημέρα και χθες συνέχισαν σε Κισσό και Μακρυράχη.

Ειδικά στη Μακρυράχη, το έργο τους επικεντρώθηκε στις ζημιές που παρουσιάστηκαν σε μια κατοικία και την περαιτέρω προστασία των γειτονικών κατοικιών από μελλοντικές κατολισθήσεις. Μάλιστα, όπως ενημέρωνε χθες ο κ. Κουτσάφτης, ήδη εγκαταστάθηκε ο πρώτος εργολάβος στο συγκεκριμένο σημείο για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης για το σπίτι που κινδυνεύει.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, «επειδή υπάρχουν σε πολλά σημεία αναβλύζοντα ύδατα, η αντιμετώπιση του προβλήματος καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη από τεχνικής άποψης. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει υποστήριξη και από το ΙΓΜΕ. Τα χρήματα που διατίθενται από το ΥΠΟΜΕΔΙ για την περιοχή, θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στην αποκατάσταση των ζημιών στη Μακρυράχη, αλλά και όπου υπάρχει διαπιστωμένη ή πιθανή ζημιά σε κατοικίες, αφού τα καταστροφικά φαινόμενα είναι ακόμα σε εξέλιξη».

Επιχειρήσεις σε Μαυρούτσα και Χορευτό

Η Περιφέρεια με τα συνεργεία της συνεχίζει τη μάχη για την αποκατάσταση της βατότητας στη Μαυρούτσα, όπου εξαιτίας των κατολισθήσεων ο δρόμος κόπηκε στα δύο και δημιουργήθηκε γκρεμός σε απόσταση 100 μέτρων και βάθους πέντε μέτρων. Συνεργεία επιχειρούν επίσης και για την αποκατάσταση της πρόσβασης στο Χορευτό μέσω Ζαγοράς.

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνει ο δήμος

Τη δική του μάχη δίνει και ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Δημοτικά συνεργεία επιχειρούν στο εσωτερικό οδικό δίκτυο για την αποκατάσταση της βατότητας αλλά και την απομάκρυνση δέντρων που ξεριζώθηκαν, έσπασαν και έκλεισαν δρόμους, με στόχο να μπορούν οι κάτοικοι να κινούνται με ασφάλεια, αλλά και τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο. Σημειώνεται ότι έως και χθες εξακολουθούσαν να μην λειτουργούν τα σχολεία σε Τσαγκαράδα και Μούρεσι.

Παράλληλα θα ξεκινήσει αγώνας για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος των ραντισμάτων και οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους.

Ο δήμος όμως επιχειρεί και στο μέτωπο της πλήρους αποκατάστασης της υδροδότησης, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα, ενώ υποστηρίζει και τη ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών ηλεκτροδότησης.

Τρεις οικογένειες ξεσπιτώθηκαν

Συνεχίζεται και δεύτερη καταγραφή σε σπίτια με ζημιές από κατολισθήσεις

Χθες ξεκίνησε το πρώτο έργο για σπίτι που κινδυνεύει να καταρρεύσει στη Μακρυράχη. Σύμφωνα όμως με τον κ. Κουτσάφτη και βάσει της έκθεσης που έχει συνταχθεί, προβλήματα εντοπίζονται σε συνολικά 50 σπίτια.

Τρία από αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση και ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείψουν. Μία οικογένεια φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής με έξοδα του Δήμου Ζαγοράς, ενώ δύο ακόμη οικογένειες φιλοξενούνται προσωρινά σε φιλικά σπίτια.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη καταγραφή που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως αύριο Πέμπτη, σε σπίτια για τα οποία υπήρξαν αναφορές ζημιών από τους ιδιοκτήτες τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου