ΤΟΠΙΚΑ

Αργότερα και με λιγότερα για τη νιτρορύπανση

αργότερα-και-με-λιγότερα-για-τη-νιτρορ-480468

 

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγρότες της Μαγνησίας μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη για το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης. Εκτός από την τεράστια περικοπή πόρων σε ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που τρέχουν στη Θεσσαλία, χάνεται και ένας ολόκληρος χρόνος καθώς θα προκηρυχθεί τελικά στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης κι όχι στις αρχές του 2011. Το περσινό έτος στη Μαγνησία επιδοτήθηκαν 572 συνολικά παραγωγοί.

Σε δραστική περικοπή των πόρων προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πρόγραμμα καταπολέμησης της νιτρορύπανσης. Ο προϋπολογισμός του θα είναι σημαντικά μειωμένος καθώς από το ΠΑΑ 2007-13 θα διατεθούν συνολικά 70 εκατ. ευρώ στις περιοχές: Ανατολική και Δυτική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό πεδίο, Λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Κιλκίς, λεκάνη Στρυμόνα, πεδιάδα Άρτας-Πρέβεζας. Να σημειωθεί ότι από τα 70 εκ. ευρώ μέχρι τώρα έχουν προκηρυχθεί τα 20 εκ. για τα προγράμματα στη λίμνη Κορώνεια και το Αργολικό πεδίο.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο δεν έχει εξειδικεύσει την κατανομή των ποσών, ωστόσο αν υποτεθεί ότι για ολόκληρη την Θεσσαλία το ποσό που θα δοθεί δεν θα ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, τα χρήματα που θα αφορούν στη Μαγνησία θα έχουν χαώδη διαφορά από αυτά που προϋπολογίζονταν μέχρι σήμερα, καθώς την μερίδα του λέοντος θα πάρουν οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας στις οποίες τα προηγούμενα χρόνια εισέρευσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή εκτός από το «χοντρό ψαλίδισμα» στις επιδοτήσεις οι αγρότες θα χάσουν και ένα χρόνο, καθώς τελικά θα προκηρυχθεί τελικά στα τέλη της ερχόμενης άνοιξης κι όχι στις αρχές του 2011, όπως έλεγε το υπουργείο μέχρι τώρα.

Αν το Υπουργείο υλοποιήσει την πρόθεσή του τελικά, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στον αγροτικό κόσμο αλλά και στο περιβάλλον. Ειδικά τις περιοχές γύρω από την Κάρλα, το δήμο Βελεστίνου αλλά και το δήμο Αλμυρού, όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από ρύπανση νιτρικών γεωργικής προέλευσης, σχετικά στοιχεία έχουν καταγραφεί από το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ, αλλά και υφαλμύρωσης επειδή αυτές αρδεύονται υποχρεωτικά από γεωτρήσεις, αφού δεν υπάρχουν επιφανειακά νερά και δημόσια αρδευτικά συστήματα θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Να αναφερθεί εδώ ότι στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος με τη μείωση των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, η μείωση της κατανάλωσης του νερού καθώς και η δημιουργία χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.

«Ψαλιδισμένες» επιδοτήσεις

Εν τω μεταξύ σημαντικές περικοπές γίνονται και στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς φέτος θα προκηρυχτούν μόλις 80 εκ. ευρώ για τη γεωργία και 40 εκ. ευρώ για την κτηνοτροφία, ενώ και αυτό θα ξεκινήσει από το 2012 ουσιαστικά.

Η παραπάνω εξέλιξη αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους βιοκαλλιεργητές, ωστόσο όπως επισημαίνει ο γεωπόνος Θανάσης Κούντριας δεν θα πρέπει να σταματήσουν για το διάστημα αυτό την καλλιέργεια, καθώς είναι δύσκολο να επανέλθει ξανά μετά.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις οι αγρότες, ωστόσο αν σταματήσουν για ένα χρόνο τη βιολογική καλλιέργεια, όταν ξεκινήσουν ξανά θα πρέπει ουσιαστικά να τα κάνουν όλα από την αρχή», αναφέρει ο κ. Κούντριας.

Να αναφερθεί ότι για φέτος επιδοτήθηκαν στην Μαγνησία περίπου 416 βιοκαλλιεργητές, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τη βιολογική καλλιέργεια στην Μαγνησία, ενώ 30 με 35 είναι και οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται με την βιολογική παραγωγή.

Να επισημανθεί πως σε ό,τι αφορά την ελιά, οι αγρότες κάνουν λόγο για εύκολη καλλιέργεια αλλά και για μεγάλο ποσοστό επιδότησης. Συγκεκριμένα ο παραγωγός παίρνει 90 ευρώ ανά στρέμμα συν το ποιοτικό παρακράτημα που ανέρχεται στα 19,8 ευρώ το στρέμμα. Ουσιαστικά δηλαδή ο αγρότης από κάθε στρέμμα έχει να λαμβάνει περίπου 110 ευρώ.

Πάρα πολύ καλή επιδότηση αλλά και καλή παραγωγή έχει η μηδική, δηλαδή το κτηνοτροφικό τριφύλλι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον και προτιμάται σε σχέση με άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η βιολογική καλλιέργεια αξίζει να αναφερθεί πως έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στους καταναλωτές, όσο και στους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς το έδαφος δεν επιβαρύνεται με φυτοφάρμακα αλλά και τα προϊόντα δεν έχουν χημικές δραστικές ουσίες.

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου