ΤΟΠΙΚΑ

Η εστίαση στον Βόλο… κόβει το τσιγάρο

η-εστίαση-στον-βόλο-κόβει-το-τσιγάρο-94776

Μετά τα πρωτοπόρα Τρίκαλα, αλλά και τους δήμους Λαρισαίων και Καρδίτσας, και ο Βόλος εμφανίζεται έτοιμος να κόψει το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ηδη τις τελευταίες ημέρες, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στο κέντρο του Βόλου αποφάσισαν να… σβήσουν το τσιγάρο, εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο που είναι σε ισχύ εδώ και μία δεκαετία.

Σήμερα το απόγευμα, αντιπροσωπεία καταστηματαρχών εστίασης θα έχει συνάντηση για το ζήτημα της πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, με τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο.

Τον δρόμο για να σβήσουν τα τσιγάρα στις επιχειρήσεις εστίασης έδειξε ο Δήμος Τρικκαίων με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου καταστηματαρχών. Υπήρξε θετικός αντίκτυπος και ακολούθησαν οι μητροπολιτικοί δήμοι δύο ακόμη θεσσαλικών νομών: της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Πλέον, έτοιμος να κόψει το κάπνισμα εμφανίζεται και ο Βόλος. Εδώ και ημέρες, ορισμένες επιχειρήσεις στην «καρδιά» της πόλης, στο λεγόμενο «Κολωνάκι», προτρέπουν τους θαμώνες τους να μην καπνίζουν στο εσωτερικό των καταστημάτων που έχουν αλλάξει… ατμόσφαιρα. Ο αντίκτυπος υπήρξε θετικός και αρκετοί είναι οι καπνιστές που απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους χωρίς τη συνοδεία τσιγάρου. Αν θέλουν να καπνίσουν βγαίνουν στον εξωτερικό χώρο, χωρίς να ενοχλούν θαμώνες μη καπνιστές, που επί σειρά ετών είχαν καταστεί παθητικοί καπνιστές.

Στην πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο φαίνεται αφενός να συντέλεσε η πανθεσσαλική κίνηση διακοπής καπνίσματος, αλλά και πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου που είναι σε ισχύ εδώ και μία δεκαετία. Αφορμή δε, υπήρξαν και έλεγχοι που έγιναν σε κάποιες επιχειρήσεις μετά από καταγγελίες.

Ωστόσο, ζήτημα για τους καταστηματάρχες είναι η καθολική εφαρμογή του νόμου και μάλιστα η διενέργεια ελέγχων ώστε να μη δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων που τηρούν το μέτρο και άλλων στις οποίες τα τσιγάρα παραμένουν αναμμένα, ή στις οποίες το μέτρο εφαρμόζεται μερικώς. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που επιτρέπουν στους θαμώνες τους το κάπνισμα μετά τις 11 το βράδυ, ή προτρέπουν τους πελάτες τους να το κάνουν «κρυφά» και με δική τους ευθύνη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου