ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαρδιωτικός ο τζίρος στην αγορά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου

αποκαρδιωτικός-ο-τζίρος-στην-αγορά-τη-95897

Αποκαρδιωτική ήταν η κίνηση στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, που τα καταστήματα λειτούργησαν με ωράριο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013.

Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις αγορές αστικών κέντρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η εμπορική αγορά του Βόλου, έδειξε ότι ο τζίρος των καταστημάτων δεν επηρεάστηκε.

Η πλειοψηφία των εμπόρων είδε τις εβδομαδιαίες εισπράξεις να παραμένουν σταθερές, ενώ οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με επιπλέον έξοδα λειτουργίας.

Πρόκειται για την πολλοστή έρευνα της ΕΣΕΕ που δείχνει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας εκτιμήθηκε το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνει ότι η λειτουργία του καταστήματός τους την εν λόγω ημέρα δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της εκπτωτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν προέκυψε ότι ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι η λειτουργία του καταστήματος την Κυριακή 14 Ιανουαρίου επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο και μόλις το 2% ότι τον επηρέασε θετικά.

Η πλειονότητα των επιχειρηματιών που άνοιξαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου τα καταστήματά τους, έχουν επωμιστεί οι ίδιοι την κάλυψη της ανάγκης απασχόλησης προσωπικού, ενώ το 24% έχει επεκτείνει το ωράριο των υπαλλήλων που απασχολεί. Τέλος μόλις 1% έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για την κάλυψη της ανάγκης.

Η περιοδική έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 250 επιχειρήσεων εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας.

Παράλληλα καταγράφηκαν οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων για την κίνηση της αγοράς κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2018.

Κατά κύριο λόγο αφορούσε στις χειμερινές εκπτώσεις, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2017 και έδειξε μείωση στην κίνηση των καταστημάτων, η οποία πανελλαδικά ήταν κατά μέσο όρο ύψους 8,8%, διαμορφώνοντας την εκτίμηση για το τζίρο του πρώτου διμήνου του 2018 σε 5,02 δις ευρώ από 5,5 δις το 2017.

Επισημαίνεται ότι οι χειμερινές εκπτώσεις λήγουν σήμερα Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 στην εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας επισημαίνει ότι μετά το τέλος των εκπτώσεων (05/03/2018) εφιστάται η προσοχή ότι οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη εκπτώσεις επιφέρει ποινές. Για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ακολουθείται η απόλυτη εφαρμογή των όρων και των κανόνων σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 56885/19-11-2014, που αναφέρεται σε προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου