ΤΟΠΙΚΑ

Στο εδώλιο για τις άδειες μουσικής

στο-εδώλιο-για-τις-άδειες-μουσικής-96617

Οφειλές στην εφορία, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, ρυθμίσεις στις τράπεζες, διακανονισμοί σε ΔΕΗ και νερό, προβλήματα και με τις άδειες μουσικής… Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται πλέον ο ελεύθερος επαγγελματίας. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών μουσικής προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις για τις άδειες, πλην όμως οικονομική δυνατότητα δεν υπάρχει.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πρωτοδικείο Βόλου, το 2017 ανέβηκαν στο ακροατήριο ποινικών δικαστηρίων του Βόλου 116 υποθέσεις. Στις 25 από αυτές οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από σαράντα ημέρες έως και ένα έτος. Οι καταδικασθέντες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν χρηματικές ποινές ύψους 2.900- 3.000 ευρώ.

Οι τριάντα έξι από τις υποθέσεις αναβλήθηκαν, ενώ για τις υπόλοιπες 55 υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις, γεγονός που αποδίδεται στη ρύθμιση των οφειλών, την τελευταία στιγμή λίγο πριν από την εκδίκαση των υποθέσεων.

Αντίστοιχα, το 2016 στα ποινικά δικαστήρια του Βόλου ανέβηκαν 180 υποθέσεις. Στις 29 από αυτές υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις. Στους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 40 ημέρες μέχρι ένα έτος σε κάποιες περιπτώσεις, με μετατροπή ποινών προς πέντε ευρώ ημερησίως. Οι χρηματικές ποινές έφτασαν τις 5.000 ευρώ.

Οι 96 από τις υποθέσεις αναβλήθηκαν, ενώ στις 55 από τις μηνύσεις υπήρξαν αθωωτικές αποφάσεις.

Στο ακροατήριο οι κατηγορούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες αρνήθηκαν ότι έκαναν χρήση πνευματικών δικαιωμάτων. Άλλοι δήλωσαν οικονομική αδυναμία. Ο Σύλλογος Καφέ Μπαρ Εστίασης, τονίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο και προειδοποιεί ότι το 2018 και το 2019 θα υπάρξουν μαζικά λουκέτα. Σε κάθε τρία καταστήματα που κλείνουν, σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου, ανοίγει μόνο ένα.

Οι υποθέσεις

Ο αριθμός των υποθέσεων για παραβίαση του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας εκτιμάται ότι βαίνει μειούμενος τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια του Βόλου σε σχέση με άλλες εποχές.

Εντούτοις, το δεδομένο αυτό δεν αποδίδεται στην ανταπόκριση των επαγγελματιών για την τήρηση του γράμματος του Νόμου, αλλά στη χαλάρωση των ελέγχων.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης τονίζει ότι εκεί αποδίδεται η μείωση των υποθέσεων. Παράλληλα, όμως, τρέχουν σχετικά με το θέμα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, αγωγές για αποζημιώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις και πολλών χιλιάδων ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών πνευματικών δικαιωμάτων προθυμοποιούνται και κάνουν γενναίες εκπτώσεις για την πληρωμή των οφειλών. Φαίνεται, όμως, ότι και αυτές εν μέσω δεινούς οικονομικής κρίσης δεν επαρκούν.

«Η οικονομική κατάσταση στην κοινωνία, οι αποδοχές και τα οφέλη όλων των ανθρώπων, έχουν μειωθεί δραματικά. Δεν μπορεί το βασικό κόστος αγαθών και υπηρεσιών να μην ακολουθεί την ίδια αντίστροφη πορεία. Με τον ίδιο τρόπο που ο δικηγόρος μπορεί να μειώσει την απαίτησή του για την αμοιβή πρέπει να μειωθούν και οι τιμές των βασικών αγαθών.

Μία τέτοια βασική υπηρεσία είναι αυτή που προέρχεται από την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν αναλάβει εταιρείες για λογαριασμό των δημιουργών. Οι τιμές πρέπει να παρακολουθούν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και τα εισοδήματά τους» επισημαίνει ο ίδιος.

Οι αθωωτικές αποφάσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι ήταν διπλάσιες από τις καταδικαστικές. Ο κ. Εμμανουηλίδης λέει ότι αυτό καταδεικνύει ότι έγινε εξόφληση των οφειλών ή ρύθμιση με δόσεις.

«Η νομοθεσία έχει αυστηρή ποινική αντιμετώπιση για τους παραβάτες. Το ελάχιστο της ποινής χωρίς ελαφρυντικά είναι ένα έτος και αφορά στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Μπορεί να αναγνωρίζονται ελαφρυντικά όπως για τον έντιμο πρότερο βίο ή για την μη τέλεση της πράξης από ταπεινά αίτια αλλά λόγω οικονομικής αδυναμίας. Οι κατηγορούμενοι ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζονται» εξηγεί.

Οι δικηγόροι βιώνουν από κοντά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο επαγγελματίας. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας και ιδιαίτερα ο επιτηδευματίας βγάζει 100 δραχμές και πληρώνει 150, είτε για τα πνευματικά δικαιώματα ή το μίσθωμά του, είτε για τον ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος, οι ανελαστικές δαπάνες είναι πολλές και δεν βγαίνει. Η φορολογική διοίκηση απολαμβάνει ότι όλοι φοροδιαφεύγουν και γι’ αυτό έχει αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν. Όμως, πολλοί άνθρωποι που δεν φοροδιαφεύγουν» τονίζει.

Με βάση όλα αυτά ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου επί το επιεικέστερο και περαιτέρω μείωση των τιμών για τα βασικά αγαθά.

Αδυναμία πληρωμής

Η τήρηση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα αφορά ένα μεγάλο εύρος επαγγελμάτων. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ επισημαίνει ότι η νομοθεσία είναι δύσκολο να τηρηθεί, καθώς υπάρχει αδυναμία πληρωμής.

«Οι εταιρείες δείχνουν πρόθεση για διακανονισμό των οφειλών. Έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Ο επαγγελματίας δεν αντέχει άλλο να πληρώνει» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου.

Οι αθωωτικές αποφάσεις των πρωτόδικων δικαστηρίων είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν έτσι σε δεύτερο βαθμό. «Αν εκδικαστεί η έφεση, τότε συνήθως η πορεία των υποθέσεων παίρνει άλλη τροπή. Είναι πολύ δύσκολο κανείς να μπορέσει να απαλλαχθεί από ποινές κι ας υπάρχουν αθωωτικές πρωτόδικες αποφάσεις» τόνισε ο ίδιος.

Τραγικές οι προβλέψεις

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφέ Μπαρ Εστίασης προβλέπει μαζικά λουκέτα για το 2018 και το 2019. «Ο επαγγελματίας λειτουργεί για να μπορέσει να επιβιώσει, όμως καθημερινά μπαίνει μέσα, χρεώνεται περαιτέρω σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, δημόσιες υπηρεσίες.

Το 2018 ευνόησε κάπως τα καταστήματα λόγω της επικράτησης καλών καιρικών συνθηκών και δούλεψαν έτσι στις γιορτές. Όμως, αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της υπερφορολόγησης και των λειτουργικών εξόδων. Οι τράπεζες να ανοίξουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων. Αυτή τη στιγμή για κάθε τρία μαγαζιά που κλείνουν ανοίγει μόνο ένα», καταλήγει ο ίδιος.

Ο Νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία

Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/93, οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ’ αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει, ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).

Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την αρχιτεκτονική ή την επιστήμη.

Νοούνται επίσης ως έργα οι μεταφράσεις, οι διασκευές, οι προσαρμογές και οι άλλες μετατροπές έργων ή εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης, καθώς και οι συλλογές έργων ή συλλογές εκφράσεων της λαϊκής παράδοσης ή απλών γεγονότων και στοιχείων, όπως οι εγκυκλοπαίδειες και οι ανθολογίες (παραλείπονται λέξεις) εφόσον η επιλογή ή η διευθέτηση του περιεχομένου τους είναι πρωτότυπη. Η προστασία των έργων της παρούσας παραγράφου γίνεται με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων στα προϋπάρχοντα έργα, που χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενο των μετατροπών ή των συλλογών.

Το περιουσιακό δικαίωμα δίνει στους δημιουργούς ιδίως την εξουσία (δικαίωμα) να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν:

α) Την εγγραφή και την άμεση ή έμμεση, προσωρινή ή μόνιμη αναπαραγωγή των έργων τους με οποιοδήποτε μέσο και μορφή, εν όλω ή εν μέρει.

β) Τη μετάφραση των έργων τους.

γ) Τη διασκευή, την προσαρμογή ή άλλες μετατροπές των έργων τους.

δ) Όσον αφορά το πρωτότυπο ή τα αντίτυπα (αντίγραφα) των έργων τους, τη διανομή τους στο κοινό με οποιαδήποτε μορφή μέσω πώλησης ή με άλλους τρόπους. Το δικαίωμα διανομής εντός της Κοινότητας αναλώνεται μόνο εάν η πρώτη πώληση ή η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πρώτη μεταβίβαση της κυριότητας του πρωτοτύπου ή των αντιτύπων εντός της Κοινότητας πραγματοποιείται από τον δικαιούχο ή με τη συγκατάθεσή του.

Οι ποινές

Βάσει των ποινικών κυρώσεων, όποιος αντιγράφει ή αναπαράγει ή γενικά προσβάλλει το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού και τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή ύψους 2.900- 15.000 ευρώ.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος εγγράφει, αναπαράγει, διανέμει, μεταδίδει ραδιοτηλεοπτικά, παρουσιάζει και γενικά διαθέτει υλικό ερμηνείας ή εκτέλεσης χωρίς την άδεια των ερμηνευτών ή των εκτελεστών καλλιτεχνών. Επίσης ίδια ποινή προβλέπεται και για όποιον χωρίς την άδεια των παραγωγών φωνογραφημάτων (ηχητικών φορέων ήχου) αναπαράγει, διανέμει, διαθέτει στο κοινό η εισάγει από το εξωτερικό τα φωνογραφήματά τους. Παρόμοια ίδια ποινή επιβάλλεται και σε όποιον αναπαράγει, διανέμει, διαθέτει στο κοινό, εισάγει από το εξωτερικό ή μεταδίδει ραδιοτηλεοπτικά υλικό χωρίς την άδεια παραγωγών οπτικοακουστικών έργων (υλικών φορέων ήχου και εικόνας). Η ποινή παραμένει ίδια όμως και για αυτούς που χωρίς την άδεια ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών αναμεταδίδουν, παρουσιάζουν, εγγράφουν , αναπαράγουν άμεσα ή έμμεσα, διανέμουν ή διαθέτουν στο κοινό τις εκπομπές των σταθμών.

Εάν το κέρδος ή η ζημία αντίστοιχα από τις παραπάνω παραβάσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστο 2 (δυο) ετών αλλά και χρηματική της τάξης από 2 (δυο) έως 10 (δέκα) εκατομμύρια δραχμές. Σε περίπτωση βέβαια που ο υπαίτιος παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας κατ επάγγελμα ή το έχει αναγάγει σε εμπορική κλίμακα τότε κρίνεται επικίνδυνος για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας το αδίκημα μετατρέπεται σε κακούργημα και του επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 5 έως 20 εκατομμύρια δραχμές καθώς και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της παράνομης επιχείρησης . Η παραπάνω περίπτωση εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου