ΤΟΠΙΚΑ

«Πόλεμος» Σπίρτζη -Περιφέρειας για τις ζημιές στο Πήλιο

πόλεμος-σπίρτζη-περιφέρειας-για-τι-97549

«Πολεμικό σκηνικό» στο Πήλιο κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου. Ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καταλογίζοντάς τους αδράνεια, αδυναμία συνεργασίας με τους Δήμους και ελλείψεις στη διαχείριση της κατάστασης που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη σύσκεψη, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χάνια δεν κλήθηκε ούτε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ούτε η κ. Κολυνδρίνη.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε στο Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου απαρτίζονται από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και τους Βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλο και Μ. Μπαλλή, καθώς και μηχανικούς του Υπουργείου. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Ζαγοράς -Μουρεσίου, Π. Κουτσάφτης και οι αντιδήμαρχοι του Δήμου.

Για τη μη πρόσκλησή της στη σύσκεψη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, σε δηλώσεις της εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για το γεγονός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “εμείς βάλαμε πλάτη και ήμασταν εκεί από την πρώτη στιγμή της θεομηνίας και δεν μας ενημερώνει κανείς”.

Ο Υπουργός Υποδομών ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στις δηλώσεις του. Ανέφερε πως το Υπουργείο έχει καλή συνεργασία με τις Περιφέρειες, αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας -όπως ισχυρίστηκε – αδυνατεί να συνεργαστεί με τους Δήμους, με συνέπεια τα προβλήματα που προκύπτουν να μην μπορούν να διαχειριστούν.

Είπε μάλιστα πως μηχανικοί του Υπουργείου ήρθαν την περασμένη Δευτέρα στην περιοχή και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας δεν τους έδωσε ούτε καν ένα γραφείο, με συνέπεια να μην μπορούν να εργαστούν.

Διέψευσε ακόμη την κ. Κολυνδρίνη αναφορικά με τις δηλώσεις της για την αποστολή στο υπουργείο των τεχνικών δελτίων για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στον παραλιακό δρόμο του Αη Γιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο, αλλά στο Υπουργείο δεν έφτασε κανένα τεχνικό δελτίο”. Αμφισβήτησε επίσης την πραγματοποίηση αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές από την Περιφέρεια, λέγοντας ότι “εμείς κάνουμε τώρα τις αυτοψίες για να καταγράψουμε τις ζημιές”.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Ζαγοράς -Μουρεσίου για το επίπεδο της συνεργασίας του Δήμου του με την Περιφέρεια, αρκέστηκε να πει πως “εμείς συνεργαζόμαστε με όλους εξίσου καλά γιατί σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής”.

Οι εξαγγελίες του κυβερνητικού κλιμακίου

Αναφερόμενος στις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις στο Πήλιο, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι από την προσεχή Δευτέρα κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου θα εγκατασταθεί στην περιοχή για να καταγράψει τις ζημιές, ενώ ο καθηγητής κ. Λέκκας από το ΙΓΜΕ θα ελέγξει την περιοχή για την καταγραφή καθιζήσεων και κατολισθήσεων.

Στόχος του Υπουργείου, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών είναι η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης που θα θωρακίζει αντιπλημμυρικά την περιοχή, ενώ άφησε νέες αιχμές εναντίον της Περιφέρειας λέγοντας πως υπάρχουν ήδη μελέτες που όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν για να μην υπάρχουν σήμερα τέτοιου είδους προβλήματα.

Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών θα δοθεί απευθείας στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου -και όχι μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας- και, όπως είπε, ο κ. Σπίρτζης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των Υπουργείων Υποδομών και Εσωτερικών.

Ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση, ύψους 390.000 ευρώ για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τις φυσικές καταστροφές, ενώ η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως για όσο διάστημα η περιοχή θα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης “παγώνει” η υποχρέωση καταβολής φόρων και εισφορών από όλους τους υπόχρεους.

Αιχμηρή απάντηση Δ. Κολυνδρίνη στις δηλώσεις Σπίρτζη

Ιδιαίτερα αιχμηρή απάντηση έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, για όσα ανέφερε κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία στο Πήλιο.

Η κ. Κολυνδρίνη δίνει απάντηση σε όλα τα ζητήματα για τα οποία ο κ. Σπίρτζης καταλόγισε αδράνεια ή παραλείψεις από μέρους της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη θεομηνία, αλλά και για την πρόληψή τους.

Στη δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας αναφέρει τα εξής:

“Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν από την πρώτη στιγμή στα χωριά του Πηλίου, που πλήττονταν για πολλές μέρες από ακραία καρικά φαινόμενα, όχι μόνο με τη φυσική της παρουσία, αλλά και με μηχανήματα και μηχανικούς. Πάνω από 300 νταλίκες, έχουν μεταφέρει και μεταφέρουν συνεχώς μέχρι και σήμερα υλικά, για να υπάρχει βατότητα στους δρόμους, ενώ κάθε μέρα 30 μηχανήματα επιχειρούν.

Δικαιολογείται ωστόσο η επιθετική συμπεριφορά του Υπουργού, αφενός, λόγω παντελούς άγνοιας των καταστάσεων, αλλά κυρίως σε μια προσπάθεια συγκάλυψης, της αδράνειας και της απουσίας του. Εξάλλου, οι δηλώσεις του, έγιναν απο τα Χάνια Πηλίου και πρωθύστερα της αυτοψίας του στα σημεία των ζημιών. Γιατί όταν βρέθηκε στα σημεία ήρθε αντιμέτωπος με 12 νταλίκες της Περιφερειακής Ενότητας που επιχειρούσαν.

Είναι αλήθεια, πως η Αθήνα είναι μακριά, αλλά η καλύτερη ενημέρωση ίσως να βοηθούσε και να μην εξέθετε τον Υπουργό με τις δηλώσεις του. Υπάρχουν τεχνικά δελτία καταγραφής και κοστολόγησης των ζημιών, όμως το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη. Παράλληλα, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, 10 μέρες μετά, κλιμάκια της ΕΥΔΕ επισκέφθηκαν στο γραφείο της, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, με μοναδικό τους αίτημα την μεταφορά τους στο σημείο των ζημιών, με υπηρεσιακό όχημα της Περιφερειακής Ενότητας.

Ενημερώσαμε τους υπαλλήλους της ΕΥΔΕ ότι για να τους βοηθήσουμε, θέτουμε στη διάθεσή τους, όλο το σχετικό υλικό της τεχνικής μας υπηρεσίας (και τα τεχνικά δελτία) και τους μεταφέραμε με υπηρεσιακό όχημα και με δικούς μας υπαλλήλους, εκεί όπου συναντήθηκαν και με τους μηχανικούς μας. Οι μηχανικοί μας βρίσκονται κάθε μέρα και νύχτα εκεί και επιβλέπουν συντονίζοντας τις εργασίες (Φλαμπούρης, Χουβαρδάς, Τέκου, Δεμιρίδη, Μπαρέκα, Καραμαύρος). Αυτά, ειναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία για όσους μένουν στον τόπο και διαθέτουν μάτια και αυτιά.

Χαιρετίζουμε την παρουσία του Υπουργικού Κλιμακίου έστω και με ένα χάρτη στα χέρια και χωρίς να έχει κληθεί καν η τεχνική μας υπηρεσία, καθώς η παρουσία του, σηματοδοτεί και την ανάληψη των ευθυνών που του αναλογούν.

Η κατασκευή δρόμων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου, ενώ τα χρήματα που δίνει σε Περιφέρεια και Δήμους, αφορούν στη συντήρηση και μόνο. Ωστόσο, ήδη από το 2011 και κάθε φορά που αλλάζουν τα στελέχη του Υπουργείου, αιτούμεθα την ολοκληρωτική αντιμετώπιση των θεμάτων με τη μελέτη που τους υποβάλλουμε.

Εμείς, μιας και το Υπουργείο φάνηκε μόλις με τη λιακάδα, δουλέψαμε με κοινωνική ευαισθησία, αδιάλειπτα, υποκαθιστώντας το αφανές Υπουργείο, σε άριστη συνεργασία με το Δήμο και κρατήσαμε το δίκτυο προσβάσιμο χωρίς να κινδυνεύσει κανείς. Ήμασταν δίπλα στους συνανθρώπους μας απο την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή ηλιόλουστη ημέρα είναι ιδανική για να περιδιαβεί κάποιος το Πήλιο με εκδρομική διάθεση, αλλά αναντίστοιχη με τις εικόνες της βιβλικής καταστροφής και τις ζημιές των προηγούμενων ημερών, εικόνες που άλλαξαν χάρη στις καίριες παρεμβάσεις της Περιφέρειας. Ανταποκρινόμαστε σε απόλυτο βαθμό σε όλα, ακόμη και σε αυτά που αναλογούν στο Υπουργείο, παρά την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την καθυστέρηση των μελετών που συντάσσει το Υπουργείο (μελέτη Μπουρμπουλήθρας-περιφερειακός).

Τέλος, ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομίας να προβεί σε οικονομικές ελαφρύνσεις για τους κατοίκους της περιοχής που έχουν πληγεί και το ΥΠΟΜΕΔΥ, έστω και τώρα, να προβεί στην κατασκευή νέων δρόμων, αφού του δώσουμε όλη την τεχνική υποστήριξη που χρειασθεί.

Για τους κατοίκους του Πηλίου όμως, το Υπουργείο για άλλη μια φορά, θα είναι μια μαγική ηλιόλουστη εικόνα με προσπάθεια μετάλλαξης της απουσίας του και της αδράνειας του, σε επίθεση προς την Περιφέρεια, η οποία ουδέποτε κλήθηκε στο πέρασμα του Υπουργού από τον τόπο μας. Όμως αυτό που μένει είναι τα χαλάσματα για τα οποία αύριο κιόλας το Υπουργείο οφείλει να μεριμνήσει, έπειτα από μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων. Δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο της αντιπαράθεσης και του αντιπερισπαστικού πανικού, αλλά απαιτούμε για τον τόπο, την ανάληψη μόνο των ευθυνών του Υπουργείου και του ευχόμαστε καλή διαμονή στην όμορφη Θεσσαλία μας το σ/κ. Η συνεργασία μας είναι δεδομένη”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου