ΤΟΠΙΚΑ

Καρδιακές ανακοπές μέσα στα σχολεία

καρδιακές-ανακοπές-μέσα-στα-σχολεία-99388

Πολλά περιστατικά με καρδιακές ανακοπές παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα στα σχολεία. Σύμφωνα με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Κανταράκη, στα σχολεία υπάρχουν καθηγητές που εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης νιώθουν αδιαθεσίες, αλλά και μαθητές με ιστορικό καρδιολογικού προβλήματος. «Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πρέπει να επιμορφωθούν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που αφορούν σε καρδιακά επεισόδια», ανέφερε η κ. Κανταράκη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Χθες, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, περίπου 80 καθηγητές γυμνασίων και λυκείων του νομού εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Στο σεμινάριο δίδαξαν γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου Λάρισας που δεν περιορίστηκαν στο θεωρητικό σκέλος. Εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν πάνω σε ειδική κούκλα κάνοντας μαλάξεις και χρήσεις εξωτερικού απινιδωτή.

«Η εμπειρία ήταν πολύτιμη. Μάθαμε με βιωματικό τρόπο πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε, και μέσα από τα οποία μπορούμε να σώσουμε ζωές. Σε κάποια σχολεία υπάρχουν μαθητές με καρδιακά προβλήματα αλλά και συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί και πρέπει να ξέρουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε τόσο μέσα στο σχολείο, όσο και εκτός, τους δικούς μας ανθρώπους», σχολίασε η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Νίκη Χατζηκυριάκου, που ήταν από τις πρώτες που κλήθηκε να κάνει πράξη όσα διδάχθηκε στη θεωρία.

Σύμφωνα με την κ. Κανταράκη, η εκπαίδευση είναι πολύτιμη, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτό. «Στην Αμερική και στην Ιαπωνία κάθε σχολική μονάδα διαθέτει έναν απινιδωτή. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρχει σε κάθε σχολείο ένας απινιδωτής», είπε η ίδια ενώ η κ. Χατζηκυριάκου τόνισε την ανάγκη ύπαρξης απινιδωτών και σε σημεία της πόλης.

Μία ανακοπή ανά 45 δευτερόλεπτα!

Η καρδιακή ανακοπή μαστίζει στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του καρδιολογικού τμήματος του στρατιωτικού νοσοκομείου Λάρισας, Χαράλαμπο Παρίση, κάθε 45 δευτερόλεπτα καταγράφεται και μία ανακοπή στην Ευρώπη. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. στην επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή.

«Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι μάθημα παιδείας όχι ιατρικής. Σημαντικό ρόλο έχει ο καθένας μας ξεχωριστά. Και οι εκπαιδευτικοί είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που τους θέλουμε κοντά μας στο πρόγραμμα που τρέχουμε εδώ και δυόμισι χρόνια Kids save Lifes για την εκπαίδευση των μαθητών τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε χώρες που γίνονται πολλά τέτοια σεμινάρια και εκπαιδεύονται μαθητές στα σχολεία, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», τόνισε ο κ. Παρίσης.

Όπως ανέφερε, μέσω του προγράμματος τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκπαιδευτεί πάνω στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση περισσότεροι από 4.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων σε Λάρισα και Μαγνησία, και περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί.

«Πρόσφατα μάλιστα, το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης σε ανακοίνωσή του συνεχάρη τους μαθητές της Ευξεινούπολης Αλμυρού που ήταν το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα το οποίο έκανε σε αντικατάσταση των σχολικών ωρών μαθημάτων, ένα σεμινάριο επίσημο με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ΚΑΡΠΑ», τόνισε ο κ. Παρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου