ΤΟΠΙΚΑ

Εψαχναν… το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Πήλιο

εψαχναν-το-κυβερνητικό-κλιμάκιο-στο-99584

«Σπασμένο τηλέφωνο»… και, όπως διαφαινόταν έως αργά χθες το βράδυ, μπάχαλο για το κυβερνητικό κλιμάκιο που αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Πήλιο, για την καταγραφή της βιβλικής καταστροφής που συντελέστηκε απ’ άκρη σε άκρη στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός έκανε γνωστό στο σώμα -επικαλούμενος ενημέρωση που είχε από την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου- ότι σήμερα πρόκειται να επισκεφθεί τα Τρίκαλα το πρωί και το απόγευμα το Πήλιο, κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον γ.γ. Υποδομών, Γ. Δέδε. Σχολιάστηκε μάλιστα η… απογευματινή ώρα της επίσκεψης στο Πήλιο, που θα έκανε δύσκολη την καταγραφή των καταστροφών που έχουν συντελεστεί.

Ωστόσο, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ουδείς από την Περιφέρεια, αλλά ούτε και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές της Μαγνησίας, όπως το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ κατέδειξε, δεν είχε οριστική ενημέρωση, ούτε για τη σύνθεση του κυβερνητικού κλιμακίου, αλλά κυρίως για τον χρόνο άφιξης.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του κλιμακίου, ο βουλευτής Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής, ανέφερε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την έλευση κλιμακίου σήμερα στο Πήλιο. «Βρίσκομαι στην Αθήνα. Από εσάς πληροφορούμε την επίσκεψη κλιμακίου», ανέφερε χθες το βράδυ.

Αλλά και ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, δήλωνε επίσης χθες το βράδυ, πλήρη άγνοια.

Αργά το βράδυ, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ερωτηθείσα από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενημέρωνε ότι το Πήλιο θα επισκεφθεί σήμερα η ίδια και ο γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή στο κυβερνητικό κλιμάκιο άλλου υπουργού».

Όλα αυτά ενώ στο Πήλιο, ακόμη και χθες, τα κατολισθητικά φαινόμενα ήταν σε εξέλιξη. «Οσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές που αποκαλύπτονται», δήλωσε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης.

Παρά τις συνεχείς επιχειρήσεις από συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο κεντρικό οδικό δίκτυο και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στο εσωτερικό δίκτυο των οικισμών, τα προβλήματα παραμένουν: αποκλεισμένα είναι τα χωριά Χορευτό, Αγιοι Σαράντα, Παπά Νερό και Νταμούχαρη, το Μούρεσι είναι κομμένο στα δύο, ενώ το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μαυρούτσα που κόβει στη μέση το κεντρικό δίκτυο που οδηγεί από Μούρεσι έως Κισσό.

Μη κατοικήσιμα σπίτια

Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των σπιτιών στα οποία έχουν καταγραφεί ζημιές εξαιτίας των κατολισθήσεων. Σπίτια με ρωγμές, χωρίς αυλές δηλώνονται καθημερινά στον δήμο.

Μέχρι και χθες ο αριθμός των σπιτιών με ζημιές είχε φθάσει τα 59. «Δύο με τρία σπίτια έχουν θεωρηθεί μη κατοικήσιμα και έχουν απευθυνθεί συστάσεις στους ιδιοκτήτες να μη μένουν μέσα σε αυτά», είπε ο κ. Κουτσάφτης.

Η «μάχη» συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα: για την αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης που είναι τεράστιες, και έτσι επί ημέρες ολόκληρα χωριά δεν έχουν νερό, και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Από Δευτέρα ενδέχεται να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων που επί μία εβδομάδα είναι κλειστά εξαιτίας της επικινδυνότητας των δρόμων- γκρεμών, ενώ χθες ξεκίνησαν μετά από ημέρες και δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ στη γραμμή Βόλου – Ζαγοράς – Μακρυράχης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου