ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλεισμός της φυτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών από τη νέα προκήρυξη του Υπουργείου

αποκλεισμός-της-φυτικής-παραγωγής-κα-101827

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Σερρών Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποκλεισμό της φυτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών από τη νέα προκήρυξη του υπουργείου, γεγονός που επηρεάζει το σύνολο των βιοκαλλιεργητών.

Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, «μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αγρότες, η νέα προκήρυξη, η οποία δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση ενός έτους, μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Η απογοήτευση των βιοκαλλιεργητών έγκειται στο γεγονός του αδικαιολόγητου αποκλεισμού του συνόλου των δικαιούχων της φυτικής παραγωγής. Την ίδια στιγμή με τη συγκεκριμένη προκήρυξη δεν λύνεται το πρόβλημα της άνισης κατανομής δικαιούχων νέων αγροτών μεταξύ των περιφερειών.

Συγκεκριμένα, το φιάσκο της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, οι 3 διαδοχικές παρατάσεις και η περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, «πέταξε» τελικά έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής παραγωγής, πλην των περιοχών Natura. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη ο οποίος σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών στις 6 Νοεμβρίου 2017, διαβεβαίωνε ότι θα συμπεριληφθεί η φυτική παραγωγή στη νέα προκήρυξη, έστω και με το ισχνό ποσό των 103 εκατ. ευρώ, τελικά, η αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, υπονόμευσε, για μια ακόμη φορά, μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με προοπτικές και προστιθέμενη αξία!

Την ίδια στιγμή, η βιολογική κτηνοτροφία, τελικά μειώθηκε στα 200 εκατ. ευρώ, παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσιρώνη στη Βουλή, στις 2-3-2017, για αύξηση της επιδότησης, στο ύψος των 450 ευρώ για αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Αν και δόθηκε η δυνατότητα αυτής της τιμής στην προηγούμενη προκήρυξη, εντούτοις ο κόφτης Natura απέκλεισε συλλήβδην όλους τους κτηνοτρόφους της βιολογικής παραγωγής.

Ωστόσο, οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών εξακολουθούν να παραμένουν, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, με αποτέλεσμα, περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα ανά ζωική μονάδα σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ανορθολογική περιφερειοποίηση, η οποία οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες αδικίες, ενώ συντελεί στον κίνδυνο αποθάρρυνσης των Νέων Κτηνοτρόφων στο Μέτρο.

Εκτός όμως από την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων η νέα προκήρυξη δημιουργεί και ανισοκατανομή μεταξύ κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων. Γιατί ενώ δίνει αύξηση – με μικρότερο συντελεστή βέβαια του 1,29 – από τα 180 ευρώ στα 211 ευρώ για τους αιγοπροβατοτρόφους, η αντίστοιχη αύξηση στους αγελαδοτρόφους ελευθέρας βοσκής από 166 ευρώ, φτάνει πλέον στα 267.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενέταξε στη νέα προκήρυξη τη φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες αφενός δεν έχουν καθόλου ενισχυθεί αφετέρου εντάχθηκαν στην τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020;
  1. Θα προκηρυχθεί και η φυτική παραγωγή και αν ναι, με βάση ποια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης; Γιατί αν γίνει πλέον με βάση την ΕΑΕ του 2018, που αναμένεται πια σε λίγες ημέρες, τότε θα χαθεί και η χρονιά του 2017.
  1. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της προκήρυξης (κατ’ επάγγελμα αγρότης, παλαιότητα συνειδητής άσκησης βιολογικής κτηνοτροφίας) είναι ελέγξιμα; Με ποια στοιχεία άραγε θα γίνει ο έλεγχος για τον επαγγελματία αγρότη καθώς τα στοιχεία του 2017 δεν είναι ακόμη έτοιμα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου; Μήπως θα γίνει με στοιχεία του 2016; Και αν ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
  1. Η κατανομή των ποσών ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη (Περιφερειοποίηση) είναι σύμφωνη με τον Κοινοτικό Κανονισμό; Με ποια κριτήρια έγινε; Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
  1. Πότε θα εκδοθούν επιτέλους τα οριστικά σχέδια βόσκησης, με σκοπό να αρθούν μεταξύ άλλων και οι μεγάλες ανισότητες ενίσχυσης στο Μέτρο ανά Περιφέρεια;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου