ΤΟΠΙΚΑ

Βιβλική η καταστροφή στο Πήλιο [photos]

βιβλική-η-καταστροφή-στο-πήλιο-photos-104457

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο ανατολικό Πήλιο. Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ» ήρθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, όπου η καταρρακτώδης βροχή συνεχίστηκε για μία ακόμη ημέρα, παρασύροντας ό,τι είχε μείνει όρθιο.

Χωριά είναι αποκλεισμένα, καθώς οι δρόμοι είναι «κομμένοι» ανά δύο χιλιόμετρα, σπίτια απειλούνται από κατολισθήσεις που έχουν φθάσει μέχρι τις αυλές, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση εξαιτίας της πτώσης στύλων της ΔΕΗ. Κλιμάκιο μηχανικών κινδύνευσε από κατολίσθηση και παρέμεινε εγκλωβισμένο ανάμεσα σε βράχια και στον γκρεμό για δύο περίπου ώρες. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν, ενώ σε ετοιμότητα είναι οχήματα 4Χ4 του στρατού, προκειμένου να επέμβουν αν χρειαστεί για τη διακομιδή ασθενών.

Σαν ταινία… τρόμου περιέγραφε χθες το σκηνικό στο ανατολικό Πήλιο, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη. «Βλέπεις το βουνό να κινείται και να καταρρέει σαν λάβα. Μία λάβα με νερό και χώμα», περιέγραφε τα κατολισθητικά φαινόμενα που είναι συνεχή απ’ άκρη σε άκρη σε όλον τον δήμο.

Μηχανήματα που επιχειρούν αποκαταστάσεις δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Σε λίγη ώρα τα υλικά που πέφτουν, παρασύρονται από τα νερά της βροχής.

Ο δρόμος από Ξουρίχτι έως Ζαγορά «κόβεται» ανά δύο χιλιόμετρα απόσταση. Οι καθιζήσεις του οδοστρώματος δημιουργούν χαράδρες βάθους πέντε μέτρων. Αποκλεισμένο είναι το Πουρί, με τον δρόμο να έχει κοπεί σε τρία διαφορετικά σημεία.

Από Χάνια προς Καράβωμα υπάρχουν τρία διαφορετικά σημεία καθίζησης, εκ των οποίων το ένα είναι μισού μέτρου. Μηχανήματα της περιφέρειας δίνουν μάχη για να κρατήσουν τον μοναδικό ασφαλή δρόμο προς Ζαγορά ανοιχτό.

Νέα κατολίσθηση σημειώθηκε μεταξύ Τσαγκαράδας και Ξουριχτίου. Μάλιστα οι φερτές ύλες παρέσυραν στύλο της ΔΕΗ και έμειναν χωρίς ηλεκτρικό η Τσαγκαράδα, ο Αγ. Δημήτριος, ο Κισσός, το Μούρεσι και το μισό Ανήλιο.

Προβλήματα παρουσιάζονται και με την υδροδότηση, αλλά και με τις τηλεπικοινωνίες.

Σήμερα, την ίδια ώρα που έβρεχε καταρρακτωδώς στο ανατολικό Πήλιο, από Πορταριά έως Χάνια χιόνιζε! Ο δρόμος Χάνια – Κισσού που είχε εκχιονιστεί διακόπτοντας τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, έκλεισε λόγω χιονιού. Μηχανήματα προχώρησαν σε αποχιονισμό, και αργά το μεσημέρι μπορούσαν να περάσουν αυτοκίνητα.

Η κ. Κολυνδρίνη ζήτησε τη συνδρομή στρατού. Δύο οχήματα 4Χ4 βρίσκονται σε επιφυλακή στο Καράβωμα και στο Ξουρίχτι προκειμένου να επέμβουν αν χρειαστεί διακομιδή ασθενών από τα αποκλεισμένα χωριά.

Απειλούνται σπίτια

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απόστολο Σουλδάτο, προβλήματα παρουσιάζονται πλέον και σε σπίτια και κτίρια. Ειδικά στο Μούρεσι, οικόπεδα και κτήματα έχουν στην κυριολεξία παρασυρθεί και «κόλλησαν» δίπλα από σπίτια. Χώματα και φερτές ύλες έχουν μπει μέσα σε αυλές. Το πάρκινγκ στο Μούρεσι που παραδόθηκε πριν από μερικούς μήνες, έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Από τις κατολισθήσεις έχει καταπλακωθεί δημοτικό αναψυκτήριο στον Μυλοπόταμο.

Τα σχολεία δεν λειτούργησαν από άκρη σε άκρη στον δήμο λόγω των διαρκών κατολισθήσεων και της κατάστασης των δρόμων που είναι κομμένοι.

Εγκλωβίστηκε κλιμάκιο μηχανικών

Κλιμάκιο τριών μηχανικών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που βρίσκεται διαρκώς στο ανατολικό Πήλιο για καταγραφή των ζημιών και άμεσες επεμβάσεις, εγκλωβίστηκε μεταξύ Μακρυράχης και Κισσού, όταν βράχια κατολίσθησαν και έπεσαν μπροστά τους. Χρειάστηκε επέμβαση με μπουλντόζες και τσάπες για να απεγκλωβιστούν οι μηχανικοί.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

Κομμένος από χείμαρρο ο δρόμος στη Μηλίνα

Νέες «πληγές» άνοιξε η σημερινή νεροποντή και στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Τρία χιλιόμετρα έξω από τις Μηλιές, στον δρόμο προς Τσαγκαράδα, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κοπεί στα δύο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Νασιόπουλο, «η κίνηση απαγορεύτηκε και η επικοινωνία γίνεται μέσω Νεοχωρίου, κι όχι μέσω Μηλεών προς Τσαγκαράδα».

Σήμερα, δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο Τρίκερι, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν στον προορισμό τους. Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν μπροστά στον ορμητικό χείμαρρο που κόβει κάθετα τον δρόμο της Μηλίνας.

Μεγάλες καταστροφές έχουν καταγραφτεί από Λεφόκαστρο – Ραζί – Αργαλαστή, όπου οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, έχουν πέσει στύλοι φωτισμού και δέντρα, και τα δίκτυα ύδρευσης είναι στον αέρα. Στον αέρα είναι και ο κεντρικός αγωγός του φράγματος Παναγιώτικο, και είναι θέμα χρόνου να προκληθεί ζημιά και οικισμοί να μείνουν χωρίς νερό.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

Ζημιές στο αγροτικό δίκτυο και σε χωράφια

Πλημμύρισαν οι καλλιέργειες στον καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ζημιές στα χωράφια και στο αγροτικό οδικό δίκτυο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κωνσταντίνος Νικοβιώτης ενημέρωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, όμως ακόμη δεν μπορεί να υπάρχει εικόνα για την έκτασή τους, ενώ το αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπήρξαν κατολισθήσεις στους δρόμους προς Πτελεό, Νηές, Άνω Παναγιά Ξενιά, όπου από τις βροχοπτώσεις μετακινήθηκαν χώματα.

Τα ρέματα στον δήμο φούσκωσαν, το ευτύχημα όμως ήταν ότι δεν υπερχείλισαν. Τα μηχανήματα του Δήμου Αλμυρού καθάριζαν σε όλα τα σημεία το οδόστρωμα και απομάκρυναν χώματα και φερτές ύλες.

Στον Δήμο Αλμυρού έβρεχε καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χθες όμως τα καιρικά φαινόμενα είχαν μεγάλη σφοδρότητα.

Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονταν με ένταση από το βράδυ της Κυριακής έως και σήμερα γύρω στις 12 το μεσημέρι, οπότε τα φαινόμενα υποχώρησαν.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ

Ξύπνησαν μέσα σε λίμνη!

Γέμισαν νερό υπόγεια σπιτιών και χωράφια – Κατολίσθηση στον δρόμο προς Καμάρι

Μεγάλες ζημιές υπέστη και το Στεφανοβίκειο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν σήμερα το πρωί τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, σε συνδυασμό και με τον μεγάλο όγκο νερού που μετέφερε χείμαρρος από το Μεγάλο Μοναστήρι, την Αγναντερή και το Μικρό Περιβολάκι, είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει χάντακας άρδευσης κατά μήκος του χωριού και το νερό να διοχετευθεί στον κεντρικό ιστό, πλημμυρίζοντας τον κεντρικό δρόμο και παράδρομους, καθώς επίσης και χωράφια.

Τα μηχανήματα του Δήμου Ρήγα Φεραίου δούλευαν ασταμάτητα προκειμένου να διαφυλάξουν τις περιουσίες των πολιτών, ενώ πολύωρη ήταν η κινητοποίηση και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Β’ ΒΙΠΕ.

Το ύψος του νερού έφτασε σε διάφορα σημεία στον κεντρικό δρόμο του Στεφανοβικείου τους 30-40 πόντους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και η κίνηση να διεξάγεται από παράπλευρους δρόμους. Εντούτοις, μία οδηγός αυτοκίνητου εγκλωβίστηκε σε παράδρομο, και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπόγεια ενός σπιτιού και ενός μάρκετ παρακείμενα του κεντρικού δρόμου του Στεφανοβικείου γέμισαν νερό, και κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν απαντλήσεις υδάτων. Πλημμυρισμένες ήταν και τρεις αποθήκες εξωτερικά του χωριού.

Στο μεταξύ, ρέματα στο Μικρό Περιβολάκι και τα Κοκαλέϊκα υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στους κεντρικούς δρόμους. Δεν αναφέρθηκαν όμως περαιτέρω προβλήματα.

Οι καταστροφικές πλημμύρες ξεκίνησαν από τα χαράματα, ενώ σημειώθηκαν και χιονοπτώσεις στο Κεραμίδι και το Βένετο, όπου μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας δούλευαν ασταμάτητα και κατάφεραν το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Στα ορεινά των εν λόγω χωριών το χιόνι έφτασε τους δέκα πέντε πόντους. Στον δρόμο προς Καμάρι σημειώθηκε κατολίσθηση, ενώ δύο δέντρα υποχώρησαν και έπεσαν στο οδόστρωμα. Μηχάνημα του δήμου κατάφερε να αποκαταστήσει την κυκλοφορία στις 4 το απόγευμα.

Οι καταστροφικές βροχές συνεχίζονταν ακατάπαυστα μέχρι και τις 11:30 το πρωί. Όλο αυτό το διάστημα τα συνεργεία του Δήμου Ρήγα Φεραίου προσπαθούσαν να δημιουργούν αναχώματα ώστε το νερό να μη βρίσκει διέξοδο στα σπίτια στο Στεφανοβίκειο.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Παλληκάρης, είπε ότι «ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος. Ο χάντακας κατά μήκος του χωριού δεν μπόρεσε να τον απορροφήσει. Υπερχείλισε και έσπασε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κεντρικός ιστός του Στεφανοβικείου». Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες. Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου δεν έβρεχε το Σαββατοκύριακο.

«Με μηχανήματα του δήμου ανοίγουμε χαντάκια και δημιουργούμε αναχώματα. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την περιουσία των δημοτών» επισήμανε ο αντιδήμαρχος.

Στο Κεραμίδι και το Βένετο η χιονόπτωση ήταν έντονη νωρίς το πρωί, αλλά ευτυχώς από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα εξασθένησαν. Κεντρικοί δρόμοι των χωριών γέμισαν επίσης νερό, αλλά λόγω του ανάγλυφου του εδάφους δεν αναφέρθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Λόγω όμως του νερού που κατέβαζε το βουνό, υπήρξαν μεμονωμένες ζημιές, ενώ η πρόσοψη ενός σπιτιού στο Κεραμίδι υποχώρησε.

Από τις 4 το απόγευμα και μετά ο κ. Παλληκάρης ενημέρωσε ότι στο Στεφανοβίκειο υπήρχαν πλέον μόνο λιμνάζοντα ύδατα σε ορισμένα σημεία όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ ΒΙΠΕ και μηχανήματα του δήμου συνέχιζαν να δουλεύουν.

Επισημαίνεται ότι οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο είναι ολοσχερείς, καθώς ο καλλικρατικό δήμος επλήγη για δεύτερη φορά από σφοδρή κακοκαιρία.

Πτώση δέντρου σε παιδική χαρά στη Ν. Ιωνία

Συναγερμό σήμανε στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου η πτώση, εξαιτίας των «κυκλωνικών ανέμων» που έπνεαν στην περιοχή, πανύψηλου δέντρου στην παιδική χαρά στην πλατεία Λαμπράκη, που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Ευτυχώς στο σημείο δεν υπήρχαν παιδιά ή περαστικοί.

Κατά τ’ άλλα, η νεροποντή προκάλεσε μικρής έκτασης προβλήματα και στον Δήμο Βόλου. Στη συνοικία της Νεάπολης, μετά το γήπεδο, πλημμύρισε ο δρόμος, αλλά άμεσα αντιμετωπίστηκε, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Πράττο, από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου, που προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων με αντλίες.

Πτώση δέντρου σημειώθηκε και στην Αθηνών.

Στην Κουκουράβα σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κλείσει το ένα ρεύμα του δρόμου.

Στην Ανακασιά, κοντά στην πλατεία, κατέρρευσε πριν από δύο ημέρες τοίχος παλιού σπιτιού και αποκλείστηκε καλντερίμι. Συνεργείο έχει ανοίξει διάδρομο ανάμεσα στα μπάζα προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία.

Απεγκλωβισμός καρδιοπαθή από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων χθες το πρωί στη Μακρυράχη, προκειμένου να απεγκλωβιστεί αυτοκίνητο, το οποίο μετέφερε καρδιοπαθή και βρέθηκε εν μέσω κατολισθήσεων. Κλιμάκιο εθελοντών της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή, μόλις ενημερώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, έσπευσε στο σημείο και παρέλαβε τον ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε με το όχημα της Λέσχης από τη Μακρυράχη στο «Καράβωμα». Εκεί περίμενε άλλο όχημα για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπως και έγινε τελικά.

Εκτός λειτουργίας μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί

Σήμα S.O.S. από τον Κων. Λεβέντη

Συναγερμό, ότι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί στο Πήλιο αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία, μένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των απανωτών καιρικών χτυπημάτων, σήμανε ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας και μέλος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας, Κων. Λεβέντης.

Με επιστολή του προς τους προέδρους Αλ. Βασιλικό και Γρηγόρη Τάσιο, ζητά άμεση παρέμβαση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αντίστοιχα, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των καταστροφών που έχουν συντελεστεί στο Πήλιο αλλά και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, αφήνοντας αιχμές κατά κυβερνητικών βουλευτών που είναι απόντες, αλλά και για τους… ρυθμούς ενεργοποίησης των αρμοδίων αρχών.

Όπως τονίζει στην επιστολή του, «τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Θεσσαλία τις τελευταίες 40 μέρες έχουν δημιουργήσει τεράστιες στο εθνικό επαρχιακό – δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και εν γένει έργα υποδομής κλπ σε περιοχές των δήμων Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Ανατολικό Πήλιο, Καλαμπάκας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Βόλου, Νοτίου Πηλίου, Βελεστίνου, Αλμυρού, Παλαμά, Καρδίτσας, Μουζακίου, Τεμπών και Αγιάς.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η Θεσσαλία, κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, αλλά συγχρόνως και τουριστική περιοχή με έντονα τα χαρακτηριστικά της «Άλλης Ελλάδας», με αναγκάζουν να ζητήσω τη συνδρομή του θεσμικού οργάνου και του συνδικαλιστικού που ηγείσθε, όπως αυτή επιβάλλεται, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών από τα αντίστοιχα εμπλεκόμενα υπουργεία, δεδομένου ότι εκτός των άλλων, έχει παντελώς διακοπεί η ελάχιστη τουριστική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο μέρος των χειμερινών τουριστικών προορισμών.

Είναι χαρακτηριστικό αγαπητοί συνάδελφοι, ότι θα είναι εκτός λειτουργίας μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, για την επόμενη χρονική περίοδο, οι οποίοι σε ένα μήνα θα πρέπει να προετοιμασθούν για την καλοκαιρινή περίοδο. Σήμερα, η περιορισμένη προσβασιμότητα, σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη στους υπόλοιπους ορεινούς προορισμούς, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλουν, με την επαγγελματική δραστηριότητα να είναι σε πολλές περιπτώσεις σε μηδενικά επίπεδα».

«Αν δεν ενεργοποιηθείτε προς την ενημέρωση των εμπλεκομένων υπουργείων, η «Άλλη Τουριστική Ελλάδα» που ανήκει η Θεσσαλία, δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ήδη μειωμένη τουριστική δραστηριότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου