ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτικές χιονόμπαλες στα χαλάσματα

πολιτικές-χιονόμπαλες-στα-χαλάσματα-104859

Εν μέσω σφοδρών καιρικών φαινομένων που χτυπούν αλύπητα επί ημέρες το Πήλιο, πάνω σε ανυπολόγιστες καταστροφές του οδικού δικτύου και των λοιπών υποδομών του, την ώρα που ανθρώπινες αντοχές λυγίζουν από διαρκείς 24ωρες μάχες με τα χαλάσματα, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας δέχθηκε …χιονοστιβάδα εκ των έσω.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

«Εφιάλτης…», περιέγραφε προχθες με ανάρτησή της στο facebook τις εικόνες που επικρατούσαν στον ορεινό όγκο του Πηλίου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα βρισκόταν στον τόπο της πρωτοφανούς καταστροφής μαζί με το σύνολο του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Μπροστά στην κατάρρευση του οδικού κυκλώματος στο Πήλιο, και με πρώτιστο γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, λήφθηκε απόφαση να ανοίξει προσωρινά ο δρόμος Χάνια – Κισσός, και κατά συνέπεια να κλείσουν πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου (από όπου περνάει ο δρόμος).

Προχθες το μεσημέρι, ανάμεσα σε άλλες φωνές εκ του ασφαλούς κριτικής, η ηγεσία της Περιφέρειας δέχθηκε ένα περίεργο και διόλου αναμενόμενο χτύπημα. Η ανακοίνωση του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου στην επίσημη σελίδα του στο facebook περί διαφωνίας με την απόφαση ανοίγματος του Χάνια – Κισσός, φαίνεται ότι κλόνισε τα ήδη κλονισμένα νεύρα της περιφερειακής διοίκησης, με δεδομένο τον μαραθώνιο των τελευταίων ημερών να αποκατασταθεί το συντομότερο ό,τι είναι δυνατόν.

Πολιτική «χιονόμπαλα»

Δεν θα ήταν παρόμοιου μεγέθους η …χιονόμπαλα εάν πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου δεν ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης. Ο διττός του ρόλος άναψε φωτιές στο παγωμένο τοπίο. Η διάσταση απόψεων μεταξύ του …ίδιου προσώπου προκάλεσε πολιτικές κατολισθήσεις.

Από τη μία ο Γ. Καλτσογιάννης, ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης αναρτούσε στο facebook και γνωστοποιούσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίες της βιβλικής καταστροφής και της παρουσίας του στα γκρεμίσματα. Η μοναχική επίσκεψη ίσως και να ήταν …τυχαία, μία ημέρα μετά την περιοδεία στις πληγείσες του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, μαζί με τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου Π. Κουτσάφτη.

Από την άλλη, με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΟΣ, υπό την επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου, έβαλλε με σφοδρότητα εναντίον της απόφασης της Περιφέρειας να ανοίξει ο δρόμος Χάνια – Κισσός. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση του ΕΟΣ προκάλεσε, εξαιτίας του περιεχομένου και του ύφους της, ποικίλα δυσφημιστικά σχόλια στο facebook για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου.

Και όλα αυτά δε, ενώ έτσι και αλλιώς το Χιονοδρομικό Κέντρο δεν επρόκειτο χθες να λειτουργήσει, καθώς εξαιτίας της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης, δεν ήταν δυνατόν να διαστρωθούν οι πίστες και να δοθούν σε χρήση στους αθλητές και τους επισκέπτες.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος στην ανάρτησή του έγραψε:

«Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η πίστα που χρησιμοποιείται ως δρόμος διανοίχτηκε, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη χρήση όλων των πιστών του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου. Αυτό έγινε εν αγνοία μας, και έχει ως συνέπεια την αδυναμία να διοργανώσουμε τον αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Πήλιο στις 17-18/3/2018.

Επίσης όλοι αυτοί που πλήρωσαν ετήσια κάρτα, αλλά και οι όλοι υπόλοιποι που επρόκειτο να έρθουν για σκι στο Πήλιο, υπό αυτές τις συνθήκες δεν νομίζω ότι θα προτιμήσουν ξανά το Πήλιο. Η επισκεψιμότητα ενός Χιονοδρομικού κρίνεται κυρίως από τις μέρες που λειτουργεί. Αυτή η εξέλιξη δεν δικαιολογείται από την κατάσταση του οδικού δικτύου Πηλίου και τις πρόσφατες καταστροφές σ’ αυτό».

Δ. Κολυνδρίνη: «Προέχουν οι άνθρωποι που δοκιμάζονται, όχι η ψυχαγωγία»

Η ξεκάθαρη και αυστηρή απάντηση στον ΕΟΣ Βόλου, με πολλαπλούς αποδέκτες, ήρθε από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία ερωτηθείσα σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, μίλησε έμμεσα για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

«Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δεν θα άνοιγε έτσι και αλλιώς, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις δεν επέτρεπαν την επίστρωση των πιστών. Αυτό ως προς το τεχνικό μέρος», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου υφίσταται βιβλικής καταστροφής φαινόμενα, και οι ανυπολόγιστης βαρύτητας και αξίας ζημιές έχουν καταστήσει τον νότιο οδικό άξονα απροσπέλαστο.

Ιεραρχούμε την ανθρώπινη ζωή ως ευταξία, και μείζονος σημασίας σε σχέση με την ψυχαγωγία, και έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον δρόμο Χάνια – Κισσός για να υπάρχει ένα ακόμη δίκτυο εξυπηρέτησης των πολιτών.

Είμαστε οι μοναδικοί που δαπανούμε χρήματα για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό, και επομένως έχουμε και τον πρώτο λόγο να θέλουμε εμείς να λειτουργεί, όχι όμως σε βάρος συνανθρώπων μας που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται».

Γ. Καλτογιάννης: «Ανακοίνωση εν αγνοία μου»

Λίγο αργότερα, σε επικοινωνία του με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γ. Καλτσογιάννης δήλωνε ότι ο ίδιος συμφωνεί με την απόφαση να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Χάνια – Κισσός, λέγοντας ότι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι μεγάλα και σοβαρά, και προέχει η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών. Πρόσθετε δε την άποψη ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου μπορεί να λειτουργεί, όσο ο δρόμος είναι ανοιχτός, στην πάνω πλευρά.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΟΣ, απάντησε ότι «έγινε εν αγνοία μου και όχι από εμένα. Θα δω πώς θα το αντιμετωπίσω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου