ΤΟΠΙΚΑ

Λαμπρή η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Βόλο

λαμπρή-η-κυριακή-της-ορθοδοξίας-στον-β-105913

Με την δέουσα ιεροπρέπεια εορτάστηκε σήμερα στον Βόλο η Κυριακή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται ο θρίαμβος της Ορθόδοξης πίστης κατά των αιρετικών και η αποκατάσταση των ιερών Εικόνων, ύστερα από την μακρά περίοδο της Εικονομαχίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους ευσεβών Χριστιανών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον αγώνα των Αγίων Πατέρων για την διαμόρφωση της Ορθόδοξης Θεολογίας γύρω από την τιμή των ιερών Εικόνων, η οποία, ουσιαστικά, αναδεικνύει τόσο την Χριστολογία, όσο και την Χριστιανική ανθρωπολογία. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «η σημερινή ημέρα μας καλεί να γίνουμε μέτοχοι τριών γεγονότων: Καταρχήν, να γνωρίσουμε τον Χριστό ως τον προσωπικό μας Σωτήρα και Λυτρωτή και να καταστήσουμε την πίστη μας ακλόνητη στην Ανάστασή Του, που σημαίνει και την δική μας ανάσταση. Επίσης, καλούμαστε να γνωρίσουμε τί είναι πραγματικά η Ορθοδοξία. Είναι αυτή που διασώζει την αλήθεια του Χριστού στον κόσμο, αυθεντική, Πατερική, Συνοδική και Παραδοσιακή. Αυτή η αλήθεια διασώζεται μέσα στην Εκκλησία, που συγκροτείται γύρω από την Αγία Τράπεζα, όπου συνυπάρχουμε Κλήρος και λαός. Το τρίτο είναι ότι στο πρόσωπο του Χριστού, που αποτυπώνεται στις ιερές Εικόνες, διασώζεται το ανθρώπινο πρόσωπο, ως ανεκτίμητη και μοναδική αξία, άρα ζωντανή εικόνα του Θεού. Στην εποχή μας, όμως, ο άνθρωπος υποτιμάται, ως πρόσωπο, γίνεται μετρήσιμο μέγεθος σε στατιστικές. Η Εκκλησία διασώζει την αξία του προσώπου, κυρίως στην εποχή μας…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σταυρική πορεία της σύγχρονης Ορθοδοξίας: «Παραμένουμε ενωμένοι στην πίστη και στο δόγμα και αγωνιζόμαστε να μαρτυρήσουμε αυτήν την πίστη σε όλο τον κόσμο, γιατί εμείς κατέχουμε την αλήθεια και δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Η εποχή είναι κρίσιμη για την εσωτερική μας ενότητα. Για αυτήν γίνεται η προσευχή μας, αλλά αυτή είναι και η αγωνία μας. Σήμερα εμφανίζονται τάσεις άκρατου εθνικισμού και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες τείνουν να εμπλακούν στις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τραγικά αποτελέσματα. Κάποιοι θέλουν να κάνουν εργαλείο πολιτικής την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη, για να διασφαλίσουν συμφέροντα. Αλίμονο! Έτσι η Εκκλησία γίνεται υποχείριο πολιτικών αποφάσεων και δεν μπορεί να κρατήσει την αυθεντικότητά της. Όποτε η Εκκλησία ταυτίστηκε με πολιτεύματα και πολιτικές καταστάσεις, έχασε την αλήθεια και μείωσε το κύρος της. Τούτες τις μέρες διαδραματίζονται, δυστυχώς, γεγονότα, που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας και θα είμαστε αναπολόγητοι, εάν συμβάλλουμε σ΄ αυτό το κακό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Γι’ αυτό, χρειάζεται προσευχή και προσοχή. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητα της Εκκλησίας στο δόγμα και την Συνοδικότητά της και να εργαζόμαστε για την διαφύλαξη του ανθρωπίνου προσώπου. Αυτή είναι η ευθύνη όλων μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών Εικόνων εντός του Ναού και η ανάγνωση του Συνοδικού της Ορθοδοξίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου