ΤΟΠΙΚΑ

Ρολά σε πρακτορεία ΟΠΑΠ στον Βόλο

ρολά-σε-πρακτορεία-οπαπ-στον-βόλο-106088

Αρχές Μαρτίου κλειδώνουν οριστικά 9 λουκέτα στην περιοχή – Αλλοι 7 που υπέγραψαν συμβάσεις δεν άντεξαν στους… όρους

Τέλη Φεβρουαρίου του 2017, 80 ιδιοκτήτες πρακτορείων στη Μαγνησία, λάμβαναν ομαδικά εξώδικα από τον ΟΠΑΠ για την υπογραφή των νέων συμβάσεων που τους επέβαλλε ο οργανισμός έως τις 24 Μαρτίου 2017. Ενα χρόνο μετά, όσοι πράκτορες αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, ετοιμάζονται να κλειδώσουν οριστικά λουκέτα στα πρακτορεία τους. Πρόκειται για εννέα επαγγελματίες της Μαγνησίας, 700 σε όλη τη χώρα, που εξωθούνται στην ανεργία επειδή αρνήθηκαν να υποκύψουν στο τελεσίγραφο του ΟΠΑΠ. Κι όμως, επιπλέον επτά πράκτορες του ΟΠΑΠ στη Μαγνησία που υπέγραψαν τις συμβάσεις, κατέβασαν ρολά το διάστημα που μεσολάβησε αφού δεν άντεξαν… Αρχές Μαρτίου ο αριθμός των πρακτορείων θα μειωθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους από τα 80 στα 64.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη αυτές τις ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο οι πράκτορες που δεν υπέγραψαν συμβάσεις φροντίζουν για τα διαδικαστικά πριν το λουκέτο: την επιστροφή των μηχανημάτων και τερματικών μηχανών στον ΟΠΑΠ, την αποθήκευση του εξοπλισμού τους, την καταγγελία της μίσθωσης της επαγγελματικής τους στέγης.

Ανάμεσά τους επαγγελματίας που διατηρεί πρακτορείο από το 1961 και σε λίγες ημέρες θα βρεθεί στην ανεργία, αλλά και νέος που είχε αγοράσει προ επταετίας την άδεια για το πρακτορείο και ίσα που πρόλαβε να την κάνει απόσβεση. Άλλος νέος εγκατέλειψε πολύ καλή δουλειά που είχε προ πενταετίας για να αναλάβει το πρακτορείο και σήμερα είναι αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Όλα αυτά ενώ ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, όπου προσέφυγαν πράκτορες του ΟΠΑΠ, περί του νέου κανονισμού λειτουργίας του οργανισμού που επέβαλλε η Ε.Ε.Π., μία ανεξάρτητη αρχή που συστήθηκε για να ελέγχει τον οργανισμό μονοπώλιο, η τριμελής επιτροπή της οποίας όμως μισθοδοτείται από τον ΟΠΑΠ.

Οι θιγόμενοι πράκτορες δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους. Όπως αναφέρουν, το 2009 κι ενώ ο ΟΠΑΠ ήταν δημόσιος, είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις πρακτόρευσης αορίστου χρόνου, και πέρυσι κλήθηκαν να υπογράψουν νέες με τον «ιδιωτικό» ΟΠΑΠ, με δυσμενέστερους όρους. Οσοι δεν τις υπέγραψαν δεν έχουν άλλη εναλλακτική πλην της ανεργίας.

Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις

Ποιοι όμως ήταν οι όροι που οδήγησαν επαγγελματίες πράκτορες επί σειρά ετών, να «ρίξουν μπουνιά στο μαχαίρι»;

Στη σχέση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ εισήχθησαν συγκεκριμένοι όροι:

-Εγγυημένη μείωση της προμήθειας έως το 2021 και δυνατότητα περαιτέρω μείωσης από τον ΟΠΑΠ σε άγνωστο ποσοστό.

-Υποχρέωση μετεγκατάστασης του πρακτορείου εφόσον ο ΟΠΑΠ το απαιτήσει με τα έξοδα να επιβαρύνουν τον πράκτορα.

-Υποχρέωση ανακαίνισης του πρακτορείου με έξοδα του επαγγελματία κάθε φορά που το απαιτεί ο ΟΠΑΠ.

-Υποχρέωση τοποθέτησης VLTs (τα γνωστά φρουτάκια) για τα οποία ήδη οι πράκτορες έχουν υποχρεωθεί σε παρεμβάσεις που γίνονται από συνεργεία του ΟΠΑΠ, πληρώνονται από τους πράκτορες με ποσά από 5.000 έως 7.500 ευρώ κατά περίπτωση, και για όσους δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό έχουν ήδη ξεκινήσει κρατήσεις από τον οργανισμό κατά την εκκαθάριση.

-Δικαίωμα του ΟΠΑΠ να μοιράζει σε κάθε πρακτορείο όσα και όποια παιχνίδια επιθυμεί.

-Υποχρέωση των πρακτόρων να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα νέας τηλεπικοινωνιακής γραμμής για κάθε νέο παιχνίδι.

-Μέσα στα πρακτορεία μπαίνουν τα λεγόμενα ssbts, όπου ένας παίκτης μπορεί μόνος του να καταθέτει το δελτίο του. Από τα συγκεκριμένα αυτόματα μηχανήματα μάλιστα ο παίκτης κερδίζει υψηλότερα ποσοστά. Ο πράκτορας είναι υποχρεωμένος να εκπαιδεύει τον παίκτη να χρησιμοποιεί τα μηχανήματα που στο μέλλον μπορεί να εγκατασταθούν ακόμη και εκτός πρακτορείων.

-Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι η κατάργηση της σαφούς πρόβλεψης που υπάρχει στη σύμβαση, ότι οι πράκτορες αποτελούν το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ. Θα μπορεί δηλαδή η ΟΠΑΠ να δημιουργεί και παράλληλα με το δίκτυο των πρακτόρων, δίκτυα πρακτορείων που θα τους ανταγωνίζονται.

Το χρονικό των γεγονότων

Τον Φεβρουάριο του 2017 είχε επικρατήσει αναβρασμός στον κλάδο. Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας είχε δώσει γραμμή να μην υπογράψει κανείς τις νέες συμβάσεις.

Στις 6 Μαρτίου μάλιστα είχε στείλει επιστολή στον ΟΠΑΠ ότι δεν συμφωνεί με τους όρους, και για τις 9 και 10 Μαρτίου είχε προκηρυχθεί απεργία. Όλα αυτά μερικές ημέρες πριν τις εκλογές των οργάνων στις 13 Μαρτίου.

Στις 16 Μαρτίου, η Ομοσπονδία έδινε την οριστική… γραμμή: «ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος αποκλειστικά για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα που αφορά στο επαγγελματικό του μέλλον και την επιχείρησή του».

Αποτέλεσμα; Από το δίκτυο των 4.200 πρακτόρων, οι 700 σε όλη τη χώρα δεν υπέγραψαν τις συμβάσεις, και αυτές τις ημέρες καλούνται να παραδώσουν τα… κλειδιά των πρακτορείων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου