ΤΟΠΙΚΑ

Οι χειρότερες εκπτώσεις όλων των εποχών στον Βόλο

οι-χειρότερες-εκπτώσεις-όλων-των-εποχ-106481

Εβδομη εβδομάδα των εκπτώσεων είναι αυτή που φεύγει, και όμως στον πεζόδρομο της Ερμού η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από… υποτονική. Η χειρότερη περίοδος εκπτώσεων όλων των εποχών είναι η φετινή χειμερινή για την εμπορική αγορά του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Το καταναλωτικό κοινό φαίνεται ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για αγορές.

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και δεν αφορά μόνο τον Βόλο. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλης Οντόπουλος, λέει ότι η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, με αποτέλεσμα στα καταστήματα να μην υπάρχει κίνηση. «Υπάρχουν φορές που βλέπουμε ακόμη και την Ερμού να αδειάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το φαινόμενο, λέει ότι οι καταναλωτές καταβάλλουν οφειλές προηγούμενων μηνών. «Πληρώθηκαν νωρίς για τις γιορτές, στις 18 Δεκεμβρίου, και ξόδεψαν τα χρήματα για τις ανάγκες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο Ιανουάριος είχε και την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Μπήκε Φεβρουάριος και ακόμη καλύπτονται οι υποχρεώσεις» είπε.

Το ύψος στη μείωση της κίνησης προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς. Εκτιμάται όμως ότι είναι τουλάχιστον 20%. Ο κ. Οντόπουλος λέει ότι μπορεί να φτάνει και το 25%.

Παλεύοντας για να ανταπεξέλθουν, τα εμπορικά καταστήματα προχωρούν ολοένα και σε πιο γενναίες εκπτώσεις, με τα ποσοστά να κυμαίνονται πλέον σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και να ξεπερνούν το 50%. Η εβδομάδα που έρχεται είναι η τελευταία των χειμερινών εκπτώσεων, οι οποίες λήγουν στις 5 Μαρτίου.

Αρχές Μαρτίου, πάντως, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας θα είναι σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται τα στοιχεία ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας για την κίνηση των γιορτών, αλλά και συνολικά του 2017 σε σχέση με το 2016.

Ο κ. Οντόπουλος λέει ότι τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν στη Γενική Συνέλευση, οπότε οι έμποροι θα κάνουν και τον απολογισμό της δράσης τους. Πάντως, το 2018 δεν φαίνεται να ξεκίνησε ευοίωνα για τον εμπορικό κόσμο.

Ο πρόεδρος λέει ότι τόσο ο Ιανουάριος μήνας όσο και ο Φεβρουάριος δεν κινήθηκαν καθόλου ικανοποιητικά, και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν και να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς και των καταστημάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου