ΤΟΠΙΚΑ

Μετάλλια στους πρωταθλητές ζωής

μετάλλια-στους-πρωταθλητές-ζωής-106531

Αληθινοί αθλητές, όπως και στη ζωή τους, αποδείχτηκαν οι Γιάννης Πασιάς και Βασίλης Γιαννάκος, που διέπρεψαν στους 30ους Πανελλήνιους Αγώνες αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων που γίνονται στην Αθήνα. Ο Γιάννης Πασιάς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ ο Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας «Άγιοι Ανάργυροι», κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000 μέτρα τρέξιμο.

Οι 30οι Πανελλήνιοι Αγώνες αιμοκαθαιρομένων και μεταμοσχευμένων ξεκίνησαν την Πέμπτη και ολοκληρώνονται σήμερα στο Ν. Ηράκλειο στην Αθήνα. Ο Γιάννης Πασσιάς σήμερα θα αγωνιστεί και στο πινγκ-πονγκ διεκδικώντας και σε αυτό το άθλημα τη διάκριση.

«Η ζωή του νεφροπαθή είναι μια διαρκής άσκηση, ένας συνεχής αγώνας. Είναι υποχρεωμένος να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του και να συμβιβασθεί, με πολύ δύσκολες συνθήκες και συνήθειες, που δεν επιδέχονται παρεκκλίσεις, αδιαφορία ή επιπολαιότητα. Αυτή την καθημερινή αγωνιστικότητα έρχεται να ολοκληρώσει ο αθλητισμός με τους δικούς του όρους και κανόνες», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Βασίλης Γιαννάκος μετά τη μεγάλη διάκριση, εμφανώς ικανοποιημένος για την προσωπική του προσπάθεια, αλλά και για το κοινωνικό μήνυμα που εκπέμπει η συμμετοχή του στους αγώνες.

«Ο αθλητισμός σε ανθρώπους όπως εμείς ενισχύει την αυτοπεποίθηση, συμβάλει στη σωματική ευεξία, στην πνευματική υγεία και στην ψυχική ισορροπία. Η Πολιτεία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενισχύει αυτές τις δραστηριότητες και αυτό είναι σημαντικό», προσθέτει επίσης ο κ. Γιαννάκος.

Μέσα από την άθληση οι μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι αθλητές μαθαίνουν να ξεπερνούν τον εαυτό τους αφενός, και αφετέρου προάγουν το κοινωνικό μήνυμα της ισότιμης συμμετοχής σε όλους τους χρόνια πάσχοντες.

Ο Γιάννης Πασιάς συμμετέχει ανελλιπώς στους αγώνες κάθε χρόνο. Μετράει ήδη 14 συμμετοχές, και οι περισσότερες με διακρίσεις. Το χρυσό μετάλλιο στη σφαίρα είναι το δεύτερο που κρεμάει στο στήθος του, και αυτό, όπως είναι φυσικό, τον έχει γεμίσει χαρά.

«Είναι μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση για μένα που όχι μπόρεσα να συμμετέχω στους αγώνες, αλλά κατάφερα να κερδίσω και την πρώτη θέση. Είναι μία αλησμόνητη εμπειρία, γεμάτη από έντονες συγκινήσεις με πολλή χαρά και σωματική ευεξία», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω του αθλητισμού τόσο οι αιμοκαθαιρόμενοι όσο και οι μεταμοσχευμένοι προσπαθούν να διατηρηθούν σε μία καλή φυσική κατάσταση, που βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής τους. Παράλληλα όμως μέσω του αθλητισμού προβάλλουν την ιδέα της δωρεάς οργάνων, ενός δώρου ζωής προς όλους όσους το χρειάζονται!

Οι νεφροπαθείς στην Ελλάδα υπολογίζονται περί τις 11-12.000. Από αυτούς περίπου 10.000 είναι αιμοκαθαιρόμενοι και 1.500 μεταμοσχευμένοι. Δυστυχώς, μόνο περί τους 150 ασχολούνται συστηματικά με τον αθλητισμό.

Τρία είναι τα σωματεία των νεφροπαθών αθλητών. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων «Ο Δρομέας», στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι κ.κ. Βασίλης Γιαννάκος και Γιάννης Πασιάς, ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Αθλητών «Οι Λέοντες Πειραιώς».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου