ΤΟΠΙΚΑ

Θα ψάχνουν γιατρό και δεν θα βρίσκουν

θα-ψάχνουν-γιατρό-και-δεν-θα-βρίσκουν-106541

Θα ψάχνουν γιατρό και δεν θα βρίσκουν… οι ασφαλισμένοι στη Μαγνησία με την ισχύ του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ. Η προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να αποκτήσει επαρκές σώμα οικογενειακών γιατρών, αποτυγχάνει στην πράξη, καθώς από τις 65 θέσεις οικογενειακών γιατρών που προβλέπονταν για τον νομό, αιτήσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αναλάβουν μία από τις θέσεις συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, κατέθεσαν μόλις 16 γιατροί.

«Αν προχωρήσουν έτσι, κινδυνεύει να απασφαλιστεί ο κόσμος», σχολίασε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμης Τσιάμης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει στο νέο σύστημα και είχε προβλέψει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει επαρκές σώμα οικογενειακών γιατρών.

Σημειώνεται ότι με το νέο σύστημα οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται με πάγια αντιμισθία, αφού καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων και η πληρωμή με 10 ευρώ την επίσκεψη. Οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί θα πρέπει να καλύπτουν έως και 2.250 άτομα της περιοχής όπου είναι η έδρα τους και το ιδιωτικό ιατρείο τους, και οι παιδίατροι έως και 1.500 παιδιά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αυτός ο πληθυσμός αναφοράς θα είναι και η «δεξαμενή» των ασθενών τους.

Στον Βόλο, με το προηγούμενο σύστημα, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ήταν 52 παθολόγοι και γενικοί γιατροί, και 13 παιδίατροι.

«Δεν χαιρόμαστε γιατί απέτυχε η προσπάθεια. Η λογική δεν ήταν να επιβεβαιωθούμε σε αυτά που λέγαμε. Αναλύσαμε τα πραγματικά δεδομένα και είχαμε πει ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν σωστός. Θα πρέπει επιτέλους να μας ακούσουν προς όφελος όλων. Πρέπει να σταματήσουν να έχουν εμμονές και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν προχωρήσει έτσι το σύστημα θα απασφαλιστεί ο κόσμος», τόνισε ο κ. Τσιάμης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου