ΤΟΠΙΚΑ

Αντιβιοτικά σε ζώα χορηγούν προληπτικά κτηνοτρόφοι!

αντιβιοτικά-σε-ζώα-χορηγούν-προληπτι-106596

Προληπτική… χορήγηση αντιβιοτικών σε ζώα από κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να περνούν μέσω του κρέατος στην τροφική αλυσίδα και έτσι τα μικρόβια να εξοικειώνονται και να αποκτούν ανθεκτικότητα, κατήγγειλε στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης για την ιλαρά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλης.

Ο κ. Ματσιόλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όχι απλώς για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα, αλλά για την κατάχρηση αυτών των φαρμάκων. «Είμαστε από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά στη συνταγογράφηση και λήψη αντιβιοτικών», σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο ίδιος μίλησε για στρεβλή εντύπωση που υπάρχει γύρω από τη λήψη αντιβιοτικών. «Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το 65% των πολιτών πιστεύουν ότι το αντιβιοτικό σκοτώνει τους ιούς, και 40%-45% πιστεύουν ότι ρίχνει τον πυρετό. Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο», υπογράμμισε, και υποστήριξε ότι μόνο ο γιατρός είναι αρμόδιος να κάνει διάγνωση και να χορηγήσει αντιβιοτικό. «Η χορήγηση δε του αντιβιοτικού, το διάστημα και η δοσολογία, είναι επίσης θέμα του γιατρού σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό. Η χορήγηση της αντιβίωσης πρέπει να γίνεται προσεκτικά», πρόσθεσε ο ίδιος και τάχθηκε υπέρ των περιορισμών. «Στην Ευρώπη, όπου μπήκαν φραγμοί στη χορήγηση των αντιβιοτικών καταγράφτηκαν θετικά αποτελέσματα», τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κτηνοτρόφοι που χορηγούν προληπτικά αντιβιοτικά στα ζώα τους και όλα αυτά περνούν στην τροφική αλυσίδα, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να εξοικειώνεται και να γίνονται ανθεκτικά απέναντι στα φάρμακα», είπε αγανακτισμένος, ζητώντας περισσότερη ευσυνειδησία από όλους σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου