ΤΟΠΙΚΑ

«Ξεσπιτώνονται» αγρότες από τα χωράφια

ξεσπιτώνονται-αγρότες-από-τα-χωράφ-108016

Με την αγωνία της έξωσης από τα χωράφια τους ζούνε πλέον δεκάδες παραγωγοί που μισθώνουν χωράφια, καθώς ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούνε επί ξύλου κρεμάμενοι λόγω πλειστηριασμών.

Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών που πλέον γίνονται με ένα κλικ ηλεκτρονικά, μπορεί να «ξεσπιτώσει» δεκάδες αγρότες από τα κτήματα τα οποία μισθώνουν για να καλλιεργούν, λόγω χρεών που έχουν οι ιδιοκτήτες τους.

Αν συμβεί αυτό, οι θιγόμενοι ενοικιαστές παραγωγοί θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να αναζητήσουν αλλού γη για να καλλιεργήσουν, ώστε να μη μείνουν επί ξύλου κρεμάμενοι.

Το θέμα των πλειστηριασμών των αγροτικών καλλιεργειών έθεσε προχθές μετ’ επιτάσεως, με αφορμή την κινητοποίηση έξω από την εφορία Βόλου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάϊος Κομνηνός, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς επισήμανε ότι πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, και έκρουσε το καμπανάκι, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεως οι αγρότες που μισθώνουν κτήματα, τα οποία μπορεί να βγούνε στο σφυρί, ανά πάσα στιγμή, λόγω χρεών των ιδιοκτητών στις τράπεζες και τα δημόσια ταμεία.

Ιδιαιτέρως για τους αγρότες, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλεται να υπάρχει ειδική πρόνοια, δεδομένου ότι οι καλλιέργειες δεν μπορούν να μεταφερθούν μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου.

Από σήμερα οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Στο μεταξύ από σήμερα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για το 2018, δια της οποίας χορηγούνται όλες οι άμεσες ενισχύσεις, καθώς και εκείνες των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης που συνδέονται με εκτάσεις ή ζωικό κεφάλαιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σε περίπτωση που ο αγρότης συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της ενιαίας αίτησης έτους 2018, υποβάλλει υποχρεωτικά παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων.

Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε απευθείας από τον γεωργό, μέσω on-line συστήματος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, είτε μέσω Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που έχει πιστοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η 15η Μαΐου 2018 ημέρα Τρίτη, ενώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018, θα επιβληθεί ποινή 1% επί της δικαιούμενης ενίσχυσης (εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας και εξαιρετικών περιστάσεων).

Ο γεωργός που θα συμπληρώσει εξαρχής το έντυπο της ενιαίας αίτησης έτους 2018, υποβάλλει υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

-Παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων: Αντίγραφα των ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης αγροτεμαχίων, με αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη.

-Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, απαιτείται μόνο για όσους γεωργούς αιτούνται την ενίσχυση του καθεστώτος γεωργών νεαρής ηλικίας ή λήψη δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα ή πληρωμή του μέτρου 13 – ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα (εξισωτική αποζημίωση).

2. Στην περίπτωση προσυμπληρωμένων αιτήσεων, παραστατικά χρήσης ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων υποβάλλονται από τον γεωργό εφόσον τροποποιούνται για την καλλιεργητική περίοδο 2017/2018 και το έτος υποβολής αίτησης 2018.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου