ΤΟΠΙΚΑ

Ιερωμένος ξεσκέπασε τη δράση του Βολιώτη αρχαιοκάπηλου

ιερωμένος-ξεσκέπασε-τη-δράση-του-βολι-109728

Εκρυβε σε αποθήκη του σπιτιού λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, ιερατικά βιβλία, μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση αγίου, ακόμη και μεταλλικό ιερό δισκοπότηρο…

Μία εξαιρετική συλλογή αρχαίων αντικειμένων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς αποκάλυψε καταγγελία σε βάρος 33χρονου Βολιώτη άνεργου.

Και το πιο περίεργο απ’ όλα είναι πως βρέθηκαν τα ιερά αντικείμενα στην κατοχή του και γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τουλάχιστον σε επίπεδο Μαγνησίας καταγγελία για κλοπή.

Η «περίεργη» καταγγελία αξιοποιήθηκε με απόλυτη σοβαρότητα από την Αστυνομία από την πρώτη στιγμή, καθώς ο καταγγέλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας ιερωμένος.

Προχθές, το μεσημέρι οι αστυνομικοί βρήκαν την κατάλληλη στιγμή και πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του 33χρονου. Ερευνώντας τους χώρους έφτασαν τελικά και στη «μυστική» αποθήκη, όπου κρύβονταν επιμελώς τα ιερά αντικείμενα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έκρινε πράγματι ότιτα περισσότερα από αυτά υπάγονται στον Νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων, και είναι σημαντικής αξίας.

Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 33χρονο. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής αξία των αντικειμένων και να διαπιστωθεί τι συνέβη.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ερευνάται πώς βρέθηκαν στην κατοχή του 33χρονου τα αντικείμενα αυτά και αν αυτά είχαν αφαιρεθεί από κάποιο ιερό ναό.

Φωτογραφίες των κλεμμένων θα σταλούν σε όλους τους ιερούς ναούς πανελλαδικά, προκειμένου να εξακριβωθεί από πού αφαιρέθηκαν τα αντικείμενα αυτά και να διαπιστωθούν οι διαδρομές που είχαν.

Ο δράστης αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος και θα δικαστεί σε ρητή δικάσιμο.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν στην αποθήκη οκτώ λειψανοθήκες με λείψανα αγίων, τέσσερα ιερατικά βιβλία, ένα Ιερό Ευαγγέλιο, ένα μπρούτζινο έμβλημα με παράσταση αγίου, μία ξύλινη εικόνα αγίου και ένα ξύλινο κυτίο που περιείχε χρυσή αλυσίδα αποτελούμενη από σταυρούς.

Ανάμεσα στα αντικείμενα υπήρχε και ένα μεταλλικό ιερό δισκοπότηρο, ένα μεταλλικό μυροδοχείο, δύο μεταλλικά προσαρτήματα εκκλησιαστικών σκευών «αστερίσκοι», δυο μεταλλικά δισκάρια, δύο υφασμάτινα αντιμήνσια, οκτώ μεταλλικές λαβίδες, έξι μεταλλικές λόγχες, μία ασημένια αλυσίδα και τμήμα θυμιατού. Όλα τα σημαντικής αξίας αντικείμενα κατασχέθηκαν από την Αστυνομία.

Αναλυτικά η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας ενημέρωσε ότι μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων για κατοχή και απόκρυψη αρχαίων αντικειμένων από τον δράστη, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες στην οικία και σε αποθήκη του 33χρονου.

Μέρος των προαναφερόμενων αντικείμενων, σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο, εμπίπτουν στον Νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ όλα τα αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την επακριβή εκτίμησή τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου