ΤΟΠΙΚΑ

Κατακλυσμός χθες στη Ζαγορά

κατακλυσμός-χθες-στη-ζαγορά-109928

Σε δεκάδες χιλιοστά βροχής που έπεφτε καταρρακτωδώς χθες από το πρωί, «πνίγεται» ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Ρέματα έχουν υπερχειλίσει, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους, ενώ μέσα από τις πλαγιές του βουνού ξεπηδούν… καταρράκτες. Εξαιτίας του πρωτοφανούς όγκου του νερού που δεν μπορεί να απορροφηθεί από τη γη, καταγράφονται κατολισθήσεις από άκρη σε άκρη στον δήμο. Δύο λεωφορεία με 60 μαθητές εγκλωβίστηκαν για τέσσερις ώρες στην έξοδο προς Μούρεσι, ενώ τεράστιες καταστροφές έχει υποστεί το οδόστρωμα στο Χορευτό, στον Μυλοπόταμο, μετά την Τσαγκαράδα προς Ζαγορά και στο Δέλτα Κισσού. Με απόφαση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου όλα τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ το δημοτικό συμβούλιο ζητά παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί έως τις 12 Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η νεροποντή ξεκίνησε στις 8:30 χθες το πρωί και συνεχίστηκε ασταμάτητα έως το βράδυ. «Δεν θυμάται άνθρωπος τόσο πολύ βροχή», περιέγραφε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αποστόλης Σουλδάτος. Στο δελτίο ενημέρωσης του meteo.gr η Ζαγορά φιγουράρει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις περιοχές σε όλη την Ελλάδα, όπου το ύψος της βροχής έφθασε στα 114,8 χιλιοστά!

Η βροχή έπεφτε με τέτοια ένταση ώστε τα νερά δεν προλάβαιναν να απορροφηθούν από το έδαφος. Στην Τσαγκαράδα το ρέμα ήταν πεντακάθαρο. Και πάλι όμως δεν μπορούσε να οδηγήσει όλο το νερό προς τη θάλασσα. Υπερχείλισε και το νερό έβγαινε στον δρόμο. Οι δρόμοι ακόμη και μέσα στη Ζαγορά πλημμύρισαν. Από τις πλαγιές του βουνού ξεπηδούσαν καταρράκτες και το νερό χυνόταν στο οδόστρωμα.

Όταν το μεσημέρι οι μαθητές σχόλασαν και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Τσαγκαράδα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γυμνασίου Τσαγκαράδας, κ. Θεόδωρο Μπρίζη, οι μαθητές που κατευθύνονταν προς Ξουρίχτι επέστρεψαν χωρίς πρόβλημα στα σπίτια τους. Όμως περίπου 60 μαθητές που προορίζονταν για Μούρεσι, Κισσό, Αγιο Δημήτριο, Ανήλιο και Αϊ Γιάννη, όπως και οι μαθητές που επέστρεφαν από τον Βόλο, από το ΕΠΑΛ, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στα λεωφορεία που ακινητοποιήθηκαν στην έξοδο της Τσαγκαράδας προς Μούρεσι, λίγο πριν το γεφυράκι. Εκεί το ύψος του νερού και οι κατολισθήσεις ήταν απαγορευτικές για τη διέλευση των λεωφορείων. Από τη 1:30 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στα λεωφορεία. Στο ίδιο σημείο σύμφωνα με τον κ. Μπρίζη έχει λυγίσει και πλάτανος λόγω του όγκου του νερού.

Σήμερα με απόφαση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, όλες οι σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αποστόλη Σουλδάτο, κατολισθητικά φαινόμενα εξαιτίας του όγκου του νερού, καταγράφονται από άκρη σε άκρη στον δήμο.

Μάχη δίνουν τα συνεργεία

Μάχη για να ανοίξουν οι δρόμοι δίνουν συνεργεία τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ήδη από προχθές έξι μηχανήματα της περιφέρειας βρίσκονταν σε επιφυλακή, κάνοντας διαρκείς επεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα όπως ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη εντοπίζονται στα εξής σημεία: ο δρόμος του Χορευτού είναι κλειστός καθώς έχει «καθίσει» το οδόστρωμα. Μετά την Τσαγκαράδα προς Ζαγορά και στον Μυλοπόταμο έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λακκούβες στο οδόστρωμα. Στο Δέλτα Κισσού χθες το βράδυ καταμεσής του οδοστρώματος έχει δημιουργηθεί ολόκληρο χαντάκι.

«Ολημερίς με μηχανήματα επιχειρούσαμε να απομακρύνουμε χώματα και βράχια από το οδόστρωμα. Μόλις σταματήσει η βροχή θα επιχειρήσουμε πρόχειρες αποκαταστάσεις. Η κατάσταση είναι πρωτοφανής», έλεγε η κ. Κολυνδρίνη.

Παράταση έκτακτης ανάγκης

Την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται από τις 14 Ιανουαρίου 2018 ζητάει από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστό ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Το αίτημα της παράτασης εστάλη από τον δήμαρχο κ. Παν. Κουτσάφτη μετά τη διαπιστωμένη επιδείνωση της κατάστασης των υποδομών από τις αλλεπάλληλες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε όλη τη διοικητική περιφέρεια του δήμου.

Τα πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα που δημιουργούν νέα ιστορικά ρεκόρ ύψους βροχόπτωσης στο Πήλιο, προκαλούν σοβαρές ζημιές και σωρευτικά προβλήματα στις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, στις υποδομές και τα δίκτυα.

Σε περισσότερα από 30 σημεία έχουν καταγραφεί σημαντικές κατολισθήσεις ή καταπτώσεις λόγω των διαβρώσεων και τη διαλυτική ικανότητα των επιφανειακών νερών που προκαλούν επίσης λασποροές και ερπυσμούς εδαφών σε πρανή με μεγάλες κλίσεις.

Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, εκτός από το οδικό και στο αγροτικό δίκτυο, είναι μεγάλες, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί τεχνικά έργα, δίκτυα και άλλες υποδομές.

Σε πρώτη φάση ο δήμος επιχειρεί την άρση των καταπτώσεων και ελεγχόμενες καθαιρέσεις επικίνδυνων βράχων και άλλων υλικών από ασταθή πρανή και την αποκατάσταση της βατότητας του δικτύου, εργασίες για τις οποίες ζητάει τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συναρμόδιων υπουργείων.

Καθοριστικό σημείο στην όλη προσπάθεια η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την οποία αιτήθηκε ο δήμος με την ακόλουθη επιστολή του κ. Κουτσάφτη προς τον κ. περιφερειάρχη:

«Όπως γνωρίζετε ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 14η Ιανουαρίου 2018 έως την 12η Μαρτίου 2018.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν τον δήμο μας και δημιουργούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, στο οδικό μας δίκτυο εσωτερικό και εξωτερικό, πολλές καθιζήσεις και διαβρώσεις.

Στα δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης, και ιδιαίτερα σε αυτά που οι πηγές τους βρίσκονται εντός των χειμάρρων, οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες.

Παρακαλούμε όπως παρατείνετε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον δήμο μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου