ΤΟΠΙΚΑ

Προ του εμφράγματος… η Καρδιολογική του Αχιλλοπούλειου

προ-του-εμφράγματος-η-καρδιολογική-τ-112300

Προ εμφράγματος η καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου. Ορατός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του τμήματος καθώς οι δύο επικουρικοί γιατροί που απασχολούνται στην κλινική είναι υπ’ ατμόν. Όλα αυτά συμβαίνουν, ένα μήνα μετά τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Βηματοδοτών από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Ο ένας επικουρικός γιατρός αποχωρεί ήδη ενώ η σύμβαση του δεύτερου επικουρικού λήγει τον Απρίλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της Κλινικής που δέχεται ένα μεγάλο όγκο ασθενών κάθε χρόνο.

Συνολικά το 2017, οι εισαγωγές στην Καρδιολογική ανήλθαν σε 1.445, πραγματοποιήθηκαν 590 εισαγωγές στη Στεφανιαία Μονάδα και 855 στην καρδιολογική Κλινική, ενώ το 2016 αντίστοιχα οι εισαγωγές ήταν 688 στη Μονάδα και 1.048 στην κλινική.

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου κ. Αλέξανδρος Δούρας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, απευθύνει δραματική έκκληση, να αναπληρωθούν άμεσα οι δύο θέσεις επικουρικών γιατρών, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην πορεία, με δεδομένο ότι εκτός από την Καρδιολογική Κλινική, η λειτουργία του Εργαστηρίου Βηματοδοτών δεν είναι δυνατόν να διαταραχθεί, αφού αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για δεκάδες καρδιοπαθείς που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένοι να μεταβούν στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να υποβληθούν σε τοποθέτηση μόνιμου βηματοδότη.

«Η Κλινική θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με δύο γιατρούς τουλάχιστον, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο σοβαρό ιατρικό έργο που κάνουμε όλοι οι συνάδελφοι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δούρας, αποκαλύπτοντας ότι με βάση το παλιό οργανόγραμμα προβλέπεται η απασχόληση 6 ειδικών γιατρών ενώ ο ίδιος στο νέο οργανισμό του Αχιλλοπουλείου, που βρίσκεται υπό έγκριση στο Υπ. Υγείας, έχει ζητήσει οι θέσεις ειδικών γιατρών να αυξηθούν σε εννιά.

«Αν δεν υπάρχει ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα διότι δεν θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς» εκτιμά ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι εισαγωγές φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τις 1.600.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου (στεφανιογράφος) που αναμένεται να έχει τελεσφορήσει μέχρι τέλος του 2018.

Χρειάζεται Bypass

Το Εργαστήριο Βηματοδοτών, που εγκαινίασε ο υπ. Υγείας κ. Αν. Ξανθός τον Ιανουάριο, ξεκίνησε τη λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο. Μέσα σε έξι μήνες έχουν τοποθετηθεί 42 μόνιμοι βηματοδότες.

Το Εργαστήριο λειτουργεί σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο και διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτής, τράπεζα, χώροι απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Θεωρούμε πως με τη συγκεκριμένη δομή η Κλινική έκανε ένα σημαντικό βήμα στην αναβαθμισμένη παροχή ιατρικής φροντίδας στους καρδιοπαθείς.

Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Δύο γιατροί βρίσκονται στην επέμβαση που έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης των ίδιων και των ασθενών, ενώ βρίσκεται και προσωπικό της εταιρείας για να κάνει τις ρυθμίσεις. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη, εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8-10 χρόνια.

Να σημειωθεί, πως εκτός από το εργαστήριο, κάθε δεύτερη Δευτέρα λειτουργεί και το Ιατρείο Βηματοδοτών στα εξωτερικά ιατρεία για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων καρδιοπαθών που έχουν βάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνιμο βηματοδότη και χρειάζονται παρακολούθηση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου