ΤΟΠΙΚΑ

Οι εκδηλώσεις Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας σε όλη τη Μαγνησία

οι-εκδηλώσεις-αποκριάς-και-καθαράς-δε-113793

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μαγνησία με πλήθος γιορτινών επιλογών για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες. Η σημερινή Κυριακή της Αποκριάς και η αυριανή Καθαρά Δευτέρα αποτελούν, διαχρονικά, ευχάριστο διάλειμμα στους ρυθμούς της καθημερινότητας, κι ευκαιρία ταυτόχρονα για γλέντι, χορό και τραγούδι. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον χάρτη των αποκριάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στη Μαγνησία, προτρέποντας μικρούς και μεγάλους να ακολουθήσουν τα χνάρια του κεφιού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η αποκριάτικη εκδήλωση του Δήμου Βόλου που πραγματοποιείται σήμερα, στις 5 το απόγευμα μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι ένα ξεφαντωτικό κάλεσμα, που συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους σε ρυθμούς λάτιν, με τη συμμετοχή σχολών χορού του Βόλου και καρναβαλιστών.

Στο μεταξύ, αύριο Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, διοργανώνεται εκδήλωση στο παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου το πρωί θα στηθεί τρικούβερτο γλέντι με μπουφέ, λαγάνες, σαρακοστιανά, τσίπουρο, κρασί και λαϊκό γλέντι, και επίσημο προσκεκλημένο τον Στέλιο Διονυσίου. Τα εδέσματα και τα ποτά θα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αποτελούν προσφορά του Δήμου Βόλου, του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και των χορηγών της εκδήλωσης.

O Σύλλογος «Ορμίνιο» Πορταριάς, αναβιώνει την παλιά disco «Κένταυρος» του Ξενία Πορταριάς σήμερα Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μετά τις 9 το βράδυ, για τους φίλους του κεφιού.

Γιορτινό κάλεσμα απευθύνει σε όλους ο σύλλογος «ΑΠΟδρασης» στις Σταγιάτες, με πέταγμα του αερόστατου σήμερα στις 5.30 μμ στον χώρο του πάρκινγκ.

Ο Αγροτικός, Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Φυτόκου Μαγνησίας, διοργανώνει σήμερα στις 11 το πρωί αποκριάτικη εκδήλωση και κάψιμο του καρνάβαλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φυτόκου (πρώην Δημοτικό σχολείο Φυτόκου). Στην εκδήλωση θα προσφερθεί από τον σύλλογο δωρεάν κρασί και φαγητό προς όλους.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται στον Αγιο Βλάσιο, με πρωτοβουλία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Συγκεκριμένα σήμερα Κυριακή στις 6 το απόγευμα, στο εντευκτήριο του συλλόγου, διοργανώνεται παιδικό πάρτι με χορό μεταμφιεσμένων παιδιών και διαγωνισμό καλύτερης φορεσιάς. Αύριο Καθαρά Δευτέρα, ακολουθεί γλέντι για τους μεγάλους, κυρίως, με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά καθαροδευτεριάτικα φαγητά και κρασί, όλα προσφορά του συλλόγου.

Στον Δήμο Αλμυρού

Για έβδομη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης μπαίνει στην τρελή περιπέτεια του καρναβαλιού. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στις 2μ.μ στον ίδιο χώρο, στο πάρκο της Ευξεινούπολης.

Η παρέλαση περιλαμβάνει άρματα, πεζοπόρα τμήματα, τον καρνάβαλο, ο οποίος στο τέλος θα παραδοθεί στην πυρά. Συμμετέχουν: ο Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης και o Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Βρύναινας «Η Οθρυς».

Το ίδιο βράδυ, στις 9μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης διοργανώνει τον αποκριάτικο χορό του στο κέντρο «Αρχοντικό» στο δάσος Κουρί, με δωδεκαμελή ορχήστρα του μουσικού τμήματος του Συλλόγου μας «Λαϊκοί και όχι μόνο». Ελεύθερη επιλογή ποτού και φαγητού χωρίς κάρτα.

Παράλληλα σήμερα πραγματοποιείται το κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία της Σούρπης. Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν: Η Κίνηση Νέων Σούρπης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης, και συμμετέχει πλήθος κόσμου.

Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει, εξάλλου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αλμυρού, για όσους θέλουν να γιορτάσουν τα Κούλουμα αύριο Καθαρά Δευτέρα στο πάρκο Μικρασιατών, στα γραφεία του Συλλόγου, στις 12 το μεσημέρι.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Σήμερα στις 12:30, προγραμματίζεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στην κεντρική πλατεία Βελεστίνου και παρέλαση καρναβαλιστών υπό τους ήχους των Caracatu, ένα σύνολο αφροβραζιλιάνικων κρουστών που κινούνται σε ρυθμούς Samba Reggae και Samba Afro, στις 17.00 στον πεζόδρομο Βελεστίνου.

Παράλληλα πραγματοποιείται άναμμα φωτιάς: έμπροσθεν Εκκλησίας Αγίου Βασιλείου από τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Βελεστίνου, ώρα 21:00. Στην κεντρική πλατεία Ριζομύλου ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Στεφανοβικείου ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Κερασιάς ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Χλόης ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Αερινού ώρα 20:00. Στην κεντρική πλατεία Μ. Περιβολακίου ώρα 20:00.

Αύριο Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, 11:00 το πρωί, θα γιορταστούν τα Κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα, συνοδεία ορχήστρας, στα προπύλαια του Σταδίου Βελεστίνου. Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών προγραμματίζεται στο Ριζόμυλο στις 12:00 το μεσημέρι. Κούλουμα στο Βένετο στις 11:00 το πρωί. Κούλουμα θα γιορταστούν στο Κεραμίδι στις 11:00 το πρωί. Την ίδια ώρα θα γιορταστούν τα Κούλουμα στα Κανάλια.

Στο Δήμο νοτίου Πηλίου

Εκδήλωση διοργανώνει σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» στη Συκή. Σήμερα μικροί και μεγάλοι μασκαράδες θα συγκεντρωθούν στις 6.30μμ στην πλατεία της Συκής, όπου θα ανάψουν τα παραδοσιακά κατσίποδα. Οι συμμετέχοντες θα πιουν κρασί και θα χορέψουν γύρω από τη φωτιά, παρέα με το χορευτικό τμήμα, παιδικό και ενηλίκων του συλλόγου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σπάλαθρα» διοργανώνει χοροεσπερίδα σήμερα στις 6.30μ.μ. στην πλατεία Αργαλαστής με φαγητό, γλέντι ποτό, ενώ θα ανάψουν τα παραδοσιακά «κατσίποδα».

Στις Μηλιές, σήμερα διοργανώνεται αποκριάτικος χορός σήμερα στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών «Γρηγόριος Κωνσταντάς», ενώ αποκριάτικο πάρτι διοργανώνεται και στον Λαύκο, σήμερα στις 5.30μ.μ. από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη Μηλίνα ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει αποκριάτικη εκδήλωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι, και στις 3 το απόγευμα ακολουθεί καρναβαλική παρέλαση μέχρι το βράδυ.

Στο Καλαμάκι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρόπαν» διοργανώνει σήμερα αποκριάτικη εκδήλωση στις 7 το απόγευμα, σε κατάστημα της πλατείας.

Αποκριάτικη εκδήλωση διοργανώνεται, εξάλλου, σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Προμυρίου, από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «Γεώργιος Φιλάρετος».

Τη σκυτάλη του γλεντιού παραλαμβάνει αύριο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών με το πέταγμα του χαρταετού, από τις 10:30 έως τις 12:30, στον «Λόφο Παναγίας» (εξωκλήσι Ζωοδόχου Πηγής) και στον χώρο θα υπάρχει δωρεάν νηστίσιμος μπουφές, τσίπουρο και αναψυκτικά. Επίσης θα δοθούν κύπελλα για το καλύτερο πέταγμα χαρταετού.

Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Θεσμό αποτελεί για τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου το Ανηλιώτικο καρναβάλι, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις 4 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού, με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Αγροτικού και Τουριστικού Συλλόγου Ανηλίου. Φέτος αναβιώνει ο Πηλιορείτικος γάμος, που θα πλαισιωθεί από ορχήστρα, μουσική, καρναβαλιστές και κέφι, που θα γεμίσει τα σοκάκια του χωριού.

Κούλουμα στον Αη Γιάννη διοργανώνει αύριο το πρωί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου, ενώ δυναμικό «παρών» δίνει στο πνεύμα της ημέρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρίου, με αποκριάτικη εκδήλωση, άρματα και καρναβαλιστές, σήμερα στις 4 το απόγευμα σε κατάστημα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Σε αποκριάτικους ρυθμούς για μια ακόμη χρονιά η Ζαγορά, με εντυπωσιακές εκδηλώσεις, που φέρουν τη σφραγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάννης Κορδάτος», της Ενωσης Γυναικών και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζαγοράς. Αφετηρία της καρναβαλικής πορείας είναι η πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπου θα συγκεντρωθούν οι καρναβαλιστές στις 3 το απόγευμα, με κατεύθυνση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, όπου θα κορυφωθεί το γλέντι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου