ΤΟΠΙΚΑ

Εναλλακτικός τουρισμός μετ΄ εμποδίων

εναλλακτικός-τουρισμός-μετ΄-εμποδίω-115447

Συνοδοί βουνού χωρίς εκπαίδευση, πιστοποίηση και άδεια, οδηγούν στα μονοπάτια του Πηλίου γκρουπ τουριστών που θέλουν να βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία στη φύση. Επιχειρηματίες του τουρισμού θέλουν να αναπτύξουν επιχειρήσεις για ποδήλατα βουνού, αλλά δεν βρίσκουν θεσμικό πλαίσιο για να τις λειτουργήσουν ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα, όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι η επιχείρηση αυτή είναι τουριστική… Η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Μαγνησία και στη χώρα γίνεται μετ’ εμποδίων, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να δίνει μόνη της τη «μάχη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Λεβέντης, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «τουρισμός, αειφορία και ανάπτυξη», που φιλοξενήθηκε χθες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο προγράμματος Interreg που ξεκίνησε από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, «επί 17 χρόνια έχουμε ωραίους τίτλους και προγράμματα και κυνηγάμε την τουριστική ανάπτυξη την οποία έχουμε συνδυάσει με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επί 17 χρόνια προσπαθούμε. Και είναι γεγονός ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν περιμένει να υιοθετηθούν πολιτικές και προχωρά. Ισως αυτή είναι μια αιτία που έχει προχωρήσει η βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό, με όλα τα προβλήματα εφαρμογής».

Όπως επεσήμανε ο κ. Λεβέντης, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα και εμπόδια στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Όλα είναι για να τα ακούμε. Όταν πάμε να τα εφαρμόσουμε βρίσκουμε εμπόδια», σημείωσε ο κ. Λεβέντης και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα: θέλει ένας επιχειρηματίας του τουρισμού να ασχοληθεί με τον αγροδιατροφικό τομέα ως τουριστικό προϊόν, όταν όμως πάει να βγάλει άδεια δεν υπάρχει πρόβλεψη ότι η επιχείρησή του είναι τουριστική. Επιπλέον δεν υπάρχουν ειδικά κίνητρα για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Για δραστηριότητες όπως τα ποδήλατα βουνού δεν έχει καθοριστεί πλαίσιο λειτουργίας, αν θα ασφαλίζονται οι τουρίστες – ποδηλάτες. Οδηγοί και συνοδοί βουνού λειτουργούν εμπειρικά και από αγάπη για το Πήλιο, απουσία ενός φορέα που θα εκπαιδεύει, θα πιστοποιεί και θα δίνει άδειες. «Μόλις πριν τρία χρόνια λύθηκε και ένα ακόμη πρόβλημα. Ερχόταν το Λιμεναρχείο και έγραφε τον τουρίστα που ψάρευε τσαπαρί επειδή δεν είχε άδεια αλιείας!», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

«Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, σε άλλες υπάρχουν πολλά θεσμικά πλαίσια, γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπόδια στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθεί να βρει λύσεις και να ξεπεράσει τα εμπόδια, ενώ θα μπορούσε να γίνει ένα πακέτο, να δοθεί ένα ειδικό σήμα λειτουργίας για εναλλακτικές δραστηριότητες και να προχωρήσουν επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης.

Ο τουρισμός εμπειριών το επόμενο βήμα

«Ο εναλλακτικός τουρισμός έχει μεν προχωρήσει αλλά σε μικρό βαθμό. Υπάρχουν δραστηριότητες, έχουν γίνει βήματα, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Εδώ και 20 χρόνια συζητάμε για τον εναλλακτικό τουρισμό δεδομένου ότι είναι υψηλότερου επιπέδου, φέρνει περισσότερα χρήματα, είναι πιο βιώσιμος, λιγότερο καταστροφικός στο περιβάλλον. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ο τουρισμός εμπειριών. Ο επισκέπτης δηλαδή να μην απολαμβάνει απλώς μια υπηρεσία, αλλά να ζει μια εμπειρία. Να σχεδιάζουμε και να πουλάμε εμπειρίες που είναι αυτές που θα δέσουν τον επισκέπτη με τον τόπο και θα διαφημίσουν τον τόπο», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Χωροταξίας Παντολέων Σκάγιαννης εστιάζοντας στην περίπτωση της Μαγνησίας που έχει το φυσικό υπόβαθρο να αναπτύξει διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Το πρόγραμμα

Κι όμως παρά τα προβλήματα που συναντούν επιχειρηματίες του τουρισμού στην πράξη για την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλείται να εκπαιδεύσει επιχειρηματίες άλλων χωρών στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα INTERREG Balkan- Mediterranean Helix, το οποίο ξεκίνησε από την αρχή του έτους και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Varna University, το Aleksander Moisiu και το University of Shkodra της Αλβανίας, το Macedonian – Bulgarian Chamber of Commerce της ΦΥΡΟΜ και το Culinery Arts and Hospitality Association της Βουλγαρίας.

«Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή επιχειρηματικής μάθησης στον τουρισμό. Πώς μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν βιώσιμες και πώς το προϊόν που παρέχουν μπορεί να είναι βιώσιμο. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν σεμινάρια και εκπαιδεύσεις και ημερίδες ευαισθητοποίησης», τόνισε ο κ. Σκάγιαννης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου