ΤΟΠΙΚΑ

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές των σαρακοστιανών στον Βόλο

στα-περσινά-επίπεδα-οι-τιμές-των-σαρακ-115560

Πληθώρα σαρακοστιανών ειδών διατίθενται στην τοπική αγορά, με τις τιμές να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού. Οι επαγγελματίες εκφράζουν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη μειωμένη κίνηση, η οποία είναι ευθέως ανάλογη με τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι τιμές στα θαλασσινά, που κατά παράδοση κυριαρχούν στο σαρακοστιανό τραπέζι, διατηρούνται κατά μέσο όρο στα περσινά επίπεδα, ενώ πως αναφέρει ο Λευτέρης Ξηρακιάς, ο οποίος διατηρεί κεντρικό ιχθυοπωλείο, ο κόσμος είναι διστακτικός και οι περισσότεροι προμηθεύονται την τελευταία ώρα τα θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Οι τιμές ανά κιλό ποικίλλουν, αλλά για τις ανάγκες του ρεπορτάζ καταγράψαμε τον μέσο όρο. Οι σουπιές ανά κιλό κοστίζουν από 11 μέχρι 13 ευρώ, τα χταπόδια από 14 μέχρι 17 ευρώ, τα μύδια 5 ευρώ, τα κυδώνια 13 με 14 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα από 6 μέχρι 8 ευρώ. Η τιμή στα καλαμαράκια θα κυμανθεί γύρω στα 20 ευρώ το κιλό, η γαρίδα από 5 μέχρι 18 ευρώ το κιλό και οι καραβίδες μεταξύ 27 και 30 ευρώ.

Αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές και στα λαχανικά, κι όπως αναφέρει ο οπωροπώλης Βασίλης Ρίτσιος, «ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος και συνήθως όλοι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες. Ο μήνας αυτός είναι δύσκολος για τους επαγγελματίες».

Οι τιμές των λαχανικών που προορίζονται για το σαρακοστιανό τραπέζι παραμένουν, επίσης στα περσινά επίπεδα. Το κόστος ανά κιλό για τις ντομάτες είναι, κατά μέσο όρο, 1,5 ευρώ το κιλό, τα αγγουράκια κοστίζουν 80 λεπτά, τα ραπανάκια 1,5 ευρώ, τα μαρούλια 1,80 και 2,20 το κιλό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 2, 20 ευρώ το κιλό.

Ο χαλβάς παραμένει σταθερή αξία και κατέχει ξεχωριστή θέση διαχρονικά, στο τραπέζι της Σαρακοστής, με τις τιμές να παραμένουν στα περσινά επίπεδα, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Χαρμάνης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ο κόσμος έχει εντάξει τον χαλβά στην καθημερινότητά του.

Οι τιμές ανά κιλό, κατά μέσο όρο, διαμορφώνονται ως εξής: Ο απλός βανίλια – κακάο και βανίλια ολικής 6,70 ευρώ, με αμύγδαλο 7,20 ευρώ, με κακάο φουντούκι και σταφίδα 7,40 ευρώ, με φιστίκι Αιγίνης 7,90 ευρώ, με κουβερτούρα και αμύγδαλο 8,90 ευρώ, και με κράνμπερι 7,20 ευρώ.

Οι τιμές στις πίκλες διατηρούνται, επίσης, στα περσινά επίπεδα, 4,60 ευρώ κατά μέσο όρο, ο ταραμάς από 7,96 μέχρι 17 ευρώ το κιλό, οι ελιές μεταξύ 4 και 5 ευρώ.

Η τιμή της λαγάνας, τέλος, θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, παρά την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, με τον πρόεδρο των αρτοποιών Κωνσταντίνο Τσουράπα να υπογραμμίζει ότι «κάθε συνάδελφος, ανάλογα με τα κόστη του, είναι ελεύθερος να διαμορφώσει την τιμή». Ο ίδιος επισημαίνει, ωστόσο, ότι το σύνολο των επαγγελματιών συμπιέζουν το κόστος, για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού, στην περίοδο της κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου