ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται με δωρεά στον Βόλο το ποδήλατο μέτρησης αερορύπανσης

ερχεται-με-δωρεά-στον-βόλο-το-ποδήλατο-116737

Με δωρεά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσωπική εργασία από τον υποψήφιο διδάκτορα των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλίας, Γιώργο Πρώια, θα δρομολογηθεί τελικώς στον Βόλο το ποδήλατο που θα αναλάβει τη συλλογή αέριων ρύπων, την ανάλυση της σύστασής τους και τη χαρτογράφηση των επιβαρυμένων από την ατμοσφαιρική ρύπανση συνοικιών της πόλης.

Το πρόγραμμα που «κόπηκε» από την επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος της Γ.Γ. Ερευνας «Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ» μολονότι κοστίζει μόλις 2.000 ευρώ, θα γίνει με ίδιους πόρους και κόπο, με στόχο τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων που θα παρουσιαστούν σε συνέδριο και θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που κάθε χειμώνα ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Βόλου.

Για τη δρομολόγηση του ποδηλάτου, τον εξοπλισμό του με ειδικά φίλτρα και αισθητήρες, είχε κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης, που όμως απορρίφθηκε.

Ο υποψήφιος διδάκτορας στα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Αθηνών, Γιώργος Πρώιας, επέμεινε και κατάφερε να εξασφαλίσει την εκπόνηση του προγράμματος με δωρεά: το ποδήλατο θα διατεθεί δωρεάν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα φίλτρα και αισθητήρες θα διατεθούν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ανώτατο Τεχνολογικό Ιδρυμα, και ο ίδιος θα αναλάβει τον χειρισμό του ποδηλάτου και τη συλλογή των δεδομένων που στη συνέχεια θα αναλυθούν.

Την ερχόμενη Τρίτη θα οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία δρομολόγησης του ποδηλάτου, καθώς και οι διαδρομές που θα ακολουθήσει.

Το σίγουρο είναι ότι το ποδήλατο θα ξεκινήσει… βόλτες από τον Μάρτιο, θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, και το πρόγραμμα θα επεκταθεί και την ερχόμενη χειμερινή περίοδο, προκειμένου η επιστημονική κοινότητα να έχει στη διάθεσή της πλήρη στοιχεία για την ατμόσφαιρα της πόλης, κατά την αλλαγή των εποχών.

«Το σημαντικό είναι ότι πέρα από τις μετρήσεις των ρύπων και την ανάλυση της σύστασής τους, θα έχουμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε και βιοκλιματικά δεδομένα και να καταγράψουμε με στοιχεία κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τα πάρκα μέσα στην πόλη», τόνισε ο κ. Πρώιας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου