ΤΟΠΙΚΑ

Στο Π.Θ. το ΤΕΙ Θεσσαλίας

στο-π-θ-το-τει-θεσσαλίας-116783

Συνεχίζεται ο διάλογος για τον πανεπιστημιακό… Καλλικράτη σε επίπεδο Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, και εξετάζονται σενάρια συγχωνεύσεων με απόλυτη μυστικότητα, καθώς κάθε διαρροή εγείρει αντιδράσεις.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την αλλαγή του χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ ή έστω τμημάτων τους σε επίπεδο περιφερειών. Η αρχή έγινε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ακολούθησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο προσκήνιο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν είναι ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας διαλύεται και ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η μετατροπή των τμημάτων του σε παραρτήματα των πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλίας. Η πρόταση που μελετάται έχει προκαλέσει τις οξύτατες αντιδράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και των δημοτικών αρχών των πόλεων της περιφέρειας, που έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση για ίδρυση νέου πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, πρόταση που όμως φαίνεται να απορρίπτει το υπουργείο, και ως εκ τούτου εγείρονται αντιδράσεις.

Σήμερα, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος έχει τμήματα σε Χαλκίδα, Λαμία, Καρπενήσι, Θήβα και Αμφισσα. Η πρόταση που συζητείται είναι τα τρία τμήματα της Λαμίας να απορροφηθούν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα απορροφήσει και το ΤΕΙ Θεσσαλίας. Από την άλλη, στη Χαλκίδα έχουν τώρα έδρα τέσσερα Τμήματα Μηχανικών και ένα Τμήμα Λογιστικής. Το βασικό σενάριο μιλάει για ενσωμάτωση των Τμημάτων Μηχανικών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το Τμήμα Λογιστικής προορίζεται είτε για το Πανεπιστήμιο Αθηνών είτε για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το ίδιο σενάριο εξετάζεται για τα δύο τμήματα σε Αμφισσα και Θήβα, ενώ το Τμήμα Δασοπονίας ενδέχεται να απορροφηθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου