ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική διάκριση στο «Αξιον Eστί»

σημαντική-διάκριση-στο-αξιον-eστί-116872

Σημαντική διάκριση, συγκεκριμένα το βραβείο Στρατηγικής και Καινοτομίας του First Lego League 2018, απέσπασαν οι μαθητές του «Αξιον Eστί», που εκπροσώπησαν το σχολείο στον διαγωνισμό ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι μαθητές του σχολείου καινοτομούν στο πεδίο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, που αποτελεί μια σχετικά καινούργια επιστήμη, η οποία εντάσσεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών, με στόχο τόσο την ανάπτυξη του γνωστικού τομέα όσο και του συναισθηματικού και του κοινωνικού. Μέσα από μια πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση, οι μαθητές και οι μαθήτριες απελευθερώνουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, συνδυάζουν στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού και κατασκευής αυτόνομων ρομπότ, προηγμένης μηχανολογίας και μελέτης πραγματικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση και το ομαδικό πνεύμα.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε στον Βόλο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμός ρομποτικής First Lego League, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο. Θεματική ενότητα του φετινού διαγωνισμού αποτέλεσε η υδροδυναμική, όπου οι μικροί επιστήμονες έπρεπε να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν καινοτόμους μηχανισμούς για να προστατέψουν το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό.

Η ομάδα που εκπροσώπησε το «Αξιον εστί» προσέγγισε τη προστασία του νερού διεπιστημονικά και διαθεματικά, μέσα από την οικολογία και τέχνη. Για να οργανώσουν και να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτή τη πολυδιάστατη έρευνα, καθώς και για να πάρει μορφή και ζωή μέσα από τη ρομποτική κατασκευή, χρειάστηκε η σύμπραξη πολλών παραγόντων: επιπλέον επιμόρφωση και εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της ρομποτικής του «Αξιον εστί» από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών του «Αξιον εστί» σε θέματα διαχείρισης του νερού, προσωπική έρευνα των μαθητών σε προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και υλοποίηση εναλλακτικών λύσεων βασισμένων σε επιστημονικές πηγές. Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σε πνεύμα συνεργασίας, με τα παιδιά να δουλεύουν σε ομάδες και να αναλαμβάνουν σημαντικούς ρόλους, όπως του αναλυτή, του συντονιστή, του προγραμματιστή και του κατασκευαστή. Κάθε ρόλος, εξίσου σημαντικός μέσα στην κάθε ομάδα, έβαλε το δικό του λιθαράκι στην επίτευξη ενός εξαιρετικού αποτελέσματος, και έτσι η ομάδα που εκπροσώπησε το «Αξιον εστί» απέσπασε το βραβείο Στρατηγικής και Καινοτομίας του First Lego League 2018.

Την ομάδα που εκπροσώπησε το «Αξιον εστί» στον διαγωνισμό ρομποτικής First Lego League απαρτίζουν οι μαθητές: Δημήτρης Αγγέλης, Νίκος Μπασδάνης, Γιώργος Γιαννούχος, Κλέαρχος – Αθανάσιος Κοτσινονός, Γαβριέλλα Σαραφίδη, Γιάννης Πέτρου, Ξενοφών Παπαδόπουλος, Απόστολος Σαμιώτης και Κωνσταντίνος Διαμαντής, και οι εκπαιδευτικοί τους Νένδου Δέσποινα και Παναγιώτης Κοντός.

Σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η δημιουργία των αυριανών πολιτών με εναλλακτικές ιδέες που παράγουν καινοτόμες λύσεις και οδηγούν σε στρατηγικές επίτευξης προσωπικών και κοινωνικών στόχων, ως αποτέλεσμα έρευνας και ομαδικής δουλειάς, αποτελούν θεμέλιο λίθο του «Αξιον εστί». Το σχολείο, στο πλαίσιο προγράμματος των Eco Schools αξιοποίησε τη διαθέσιμη γνώση και τεχνολογία προς όφελος των οικολογικών προβλημάτων και πρότεινε τη μετατροπή των λυμάτων σε πόσιμο νερό, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη και τη περιβαλλοντική συνείδηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου